Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ai Weiwei «Ανθρωπότητα. Σκέψεις με αφορμή ταξίδια στη Λέσβο, την Ειδομένη και σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλο τον κόσμο»

Ai Weiwei «Ανθρωπότητα. Σκέψεις με αφορμή ταξίδια στη Λέσβο, την Ειδομένη και σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλο τον κόσμο» (μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου): Κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου!
Ο Ai Weiwei είναι ο πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της εποχής μας. Γλύπτης, φωτογράφος, αρχιτέκτονας, κινηματογραφιστής, συγγραφέας, ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετανάστης και ο ίδιος, ο Ai Weiwei συνδέει κάθε έργο του με επίκαιρα πολιτικά ζητήματα. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει μείνει πολύ καιρό στην Ελλάδα, στη Λέσβο και στην Ειδομένη, συζητώντας με πρόσφυγες. Τα ταξίδια του αυτά ήταν η αφορμή για μεγάλες, και εξαιρετικά επιτυχημένες, εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο αλλά και στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το 2016, καθώς και για ένα ντοκιμαντέρ με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Αυτό το βιβλίο είναι το απόσταγμα των σκέψεων στις οποίες τον οδήγησαν αυτά τα ταξίδια και των δηλώσεων που έκανε στις πάρα πολλές συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ όλου του κόσμου.
Παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Δεν μπορώ να δώσω σ’ όλους τους πρόσφυγες τροφή, τσάι και χρήματα. Μπορώ όμως να βοηθήσω ώστε οι φωνές τους να ακουστούν και να γίνουν γνωστές. Μπορώ να τους δώσω βήμα για να αναγνωριστούν ως ανθρώπινες υπάρξεις.
Ο κόσμος λέει: «Είμαστε καλύτεροι απ’ αυτούς. Αυτοί είναι ο κίνδυνος. Αυτοί είναι το πρόβλημα». Αυτά τα λόγια δεν αναγνωρίζουν τι σημαίνει άνθρωπος. Είναι ενάντια στην ιδέα ότι έχουμε γεννηθεί όλοι ίσοι, είναι κάτι που παραβιάζει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Βλέπεις την ανθρωπότητα να παλεύει με τις χειρότερες συνθήκες και τις χειρότερες καταστάσεις, αλλά βλέπεις και τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που εγκατέλειψαν τα πάντα για χάρη των παιδιών τους ή της οικογένειάς τους: βλέπεις την πιο γενναία πλευρά της ανθρωπότητας.
https://www.facebook.com/GutenbergBooks/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου