Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020

Η όπερα “Προμηθέας Δεσμώτης” στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων


Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας»  θα διεξαχθεί 25-27 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη).

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Aνάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα. Παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Aισχύλου με Εισαγωγικό Σεμινάριο «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία». Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, Βία: Κατερίνα Μποτώνη, Ωκεανός: Θεόδωρος Μπιράκος, Ωκεανίδα: Μαριάνθη Γρηγοριάδου, Πιάνο: Παντελής Λεγάκης. Εισήγηση στην προσωδία: Παναγιώτης Καρούσος. Συντονισμός: Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος, Παρουσίαση: Σοφία Παπαδάτου. Χαιρετισμός - παρουσίαση: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art. Ημερομηνία διεξαγωγής: 25 - 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων - Serafio City of Athens (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη).

Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά την αστάθεια που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στα δομικά της στοιχεία, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων, η ανάπτυξη της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάθε σύγχρονο μαθητή και μελλοντικό πολίτη σε όλους τους τομείς κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης. Μόνο μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές προτάσεις επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων ζωής και η επίτευξη γνωστικών στόχων χάρη στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή. Το φετινό Συνέδριο θα εστιαστεί σε αυτήν την προβληματική της πολύπλευρης ανάπτυξης του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο ελπίζοντας να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει: 
α. Προφορικές ανακοινώσεις (και εξ αποστάσεως)
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Posters (και εξ αποστάσεως)

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:
 1. Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση
 2. Μουσειοπαιδαγωγική
 3. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
 4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
 5. Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
 6. Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
 7. Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
 8. Διαπολιτισμική Προσέγγιση
 9. Ειδική αγωγή
 10. Εκπαίδευση Ενηλίκων
 11. Εκπαιδευτική Πολιτική
 12. Εκπαιδευτική Έρευνα
 13. Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
 14. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
 15. Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 16. Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
 17. Ψηφιακή Τάξη
Τα Πρακτικά του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου θα δημοσιευτούν κανονικά όπως κάθε έτος με (ηλεκτρονική έκδοση με ISBN)
Διεξαγωγή συνεδρίου: 25-27 Σεπτεμβρίου 2020
Αποστολή εργασιών για τα πρακτικά: 31 Οκτωβρίου 2020

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία συνεδρίου:  Mαρία Αποστολοπούλου, Θάνος Φουργκατσιώτης
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου