Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

25 χρόνια Βουλή των Εφήβων - Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

25 χρόνια Βουλή των Εφήβων…
Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας θέτει στο επίκεντρο τους/τις εφήβους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, που συμμετέχουν, δρουν και παρεμβαίνουν σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων.
Το 2018 ήταν μία χρονιά τομή για τη Βουλή των Εφήβων. Το πρόγραμμα άλλαξε όνομα και έγινε «Βουλή των Εφήβων - Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή». Άλλαξε όμως και ως προς τον χαρακτήρα και τη στόχευσή του.
Οι έφηβοι εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συμμετέχοντας στις Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης που συγκροτούνται στα σχολεία τους, και επιλέγουν εκείνους και εκείνες που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο τους στις εργασίες της Συνόδου. Σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου τους πραγματοποιούν συναντήσεις και δράσεις που στοχεύουν στη δυναμική προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα, οι έφηβοι συζητούν με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες λαμβάνοντας μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, και συμμετέχουν σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται με την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά την οποία οι μαθητές και μαθήτριες παρουσιάζουν τις εργασίες των ομάδων τους, που είναι αποτέλεσμα προβληματισμού, γόνιμων διαφωνιών και ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου.
📌 Το πρόγραμμα από την πλευρά του Ιδρύματος συντονίζει η Ελένη Λάσκαρη με την βοήθεια του Γιώργου Θεοδωρόπουλου.
 Κάθε Πέμπτη και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου