Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

«Στοργή στο λαό» το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη, μια παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής // ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema


«Στοργή στο λαό» η ταινία του Βασίλη Δούβλημε θέμα την λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, 
Τετάρτη 28 Ιουνίου  στις  19.30 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Την προβολή της ταινίας και την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο  

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης. Την ταινία θα εισηγηθεί ο σκηνοθέτης της Βασίλης Δούβλης.

«Στοργή στο λαό» το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη, μια παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής, με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα,
 κατά το χρονικό διάστημα: 1967 - 1974. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη η «Στοργή στο λαό» περιλαμβάνει αποσπάσματα από 75 λογοκριμένες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, που στην πλειονότητά τους προβλήθηκαν την εποχή εκείνη στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ, που τολμούσε στα σκοτεινά αυτά χρόνια της δικτατορίας να αντιστέκεται στη λογοκρισία και να υποστηρίζει τους δημιουργούς και την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, με όλο το κόστος που υπέστη και η ίδια.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προσπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Βασίλης Δούβλης χρησιμοποιεί μια αντιστικτική φόρμα παραλληλίζοντας προπαγανδιστικές εικόνες του καθεστώτος με τις απαγορευμένες σκηνές αλλά και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γυριζόταν μια ταινία στα χρόνια της χούντας, με συνεντεύξεις και μαρτυρίες σκηνοθετών, όπως ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, αλλά και ο Νίκος Κούνδουρος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

‘’Ο τίτλος της ταινίας ειρωνικός … «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες, και προστάτες του λαού. ‘’ όπως εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Σήμερα μετά από πολλά χρόνια  η «Στοργή στο λαό» θα φέρει στη μεγάλη οθόνη του ΑΛΚΥΟΝΙΣ και πάλι τις απαγορευμένες εικόνες αποκαλύπτοντας την βαναυσότητα που υπέστει η τέχνη του κινηματογράφου αλλά και γενικότερα η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στα χρόνια της δικτατορίας.

''Η ιδέα του ντοκιμαντέρ μου γεννήθηκε, όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα, εντελώς τυχαία ότι ένα μέρος από το αρχείο της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που δεν θα βασιζόταν μόνο στις μαρτυρίες, των σκηνοθετών που έζησαν στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ταυτοποιηθεί,  να ταξινομηθεί, να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υλικό αυτό. Τις κομμένες σκηνές τις χρησιμοποίησα στην ταινία όπως ακριβώς τις βρήκα κι όχι στην σημερινή αποκατεστημένη τους μορφή. Ήταν μια αισθητική επιλογή δεν θέλησα να σβήσω από πάνω τους τα σημάδια της βάναυσης μεταχείρισης την οποία είχαν υποστεί. Οι όποιες φθορές τους και τα αλλοιωμένα τους χρώματα εγγράφουν κατά τη γνώμη μου πάνω στο ίδιο το σελιλόιντ το τραύμα της λογοκρισίας.''   ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΒΛΗΣ
«ΣΤΟΡΓΗ ΣΤΟ ΛΑΟ»
 Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας  στην Ελλάδα  (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα  αρχείο της λογοκρισίας της χούντας.  Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες, που είτε απαγορεύτηκαν είτε λογοκρίθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, συνεντεύξεις σκηνοθετών, απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και επίκαιρα της εποχής.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης
Παραγωγή: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής
Διάρκεια: 91΄
Έτος παραγωγής: 2013
Βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ. 210 8220008,  210 8220023
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Αλκυονις New Star Art Cinema
Φίλοι της Αλκυονίδας
Email contact
YouTube NEW STAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου