Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Γιάννη Κωνσταντινίδη: Ο Οικοδιδάσκαλος σε ραδιοφωνική ηχογράφηση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΡΤ και Φεστιβάλ Αθηνών, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τη διαδικασία ραδιοφωνικής ηχογράφησης του θεατρικού έργου "Ο Οικοδιδάσκαλος ή Το Δικαίωμα στην Αμεριμνησία" του Γιάννη Κωνσταντινίδη στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, Λ. Μεσογείων 432 στην Αγ. Παρασκευή, την Παρασκευή, 16 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα. 
Η συγκεκριμένη ηχογράφηση που θα προκύψει, θα μεταδοθεί στις 2 Ιουλίου, στις 22:00 το βράδυ από το Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της εκπομπής "Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο" που επιμελείται η Μάρα Καλούδη.

Ραδιοσκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Ζερίτης, Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τάσος Πυργιέρης, Νάνσυ Σιδέρη, Σταύρος Γιαννουλάδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Νέστωρ Κοψιδάς

Ηχοληψία: Κώστας Γιαννακόπουλος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Παρουσίαση: Μάρα Καλούδη

"Ο οικοδιδάσκαλος ή τα πλεονεκτήματα της κατ’οίκον εκπαίδευσης" είναι ένα γνωστό έργο του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς (1751-1792). Επιχειρώντας μια «βίαιη» διασκευή του, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης παραδίδει μια πολυσύνθετη ιστορία πίστης και προδοσίας που εξελίσσεται στην Πρωσία του 1774 και στην οποία οι ασύδοτοι γλιτώνουν χωρίς σημαντικές απώλειες, ενώ οι δίκαιοι και συνεπείς εξολοθρεύονται ποικιλοτρόπως, αφού παγιδευτούν στα αδιέξοδά τους. Η μεταγραφή αυτή εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την οπτική του Μπρεχτ, που διασκεύασε επίσης το έργο του Λεντς το 1950, προκειμένου να επικρίνει την τάση των διανοουμένων να αναπτύσσουν «σχέσεις εξυπηρέτησης και κολακείας» με τους οικονομικά ισχυρότερους, ώστε οι ίδιοι να απολαμβάνουν μια ευκολότερη ζωή. Το κείμενο του Κωνσταντινίδη διαφοροποιείται ως προς το ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτής της «μεσαίας τάξης που φέρει τον πολιτισμό, τη διανόηση, τον ηθικό νόμο και το βάρος της προάσπισης του κοινωνικού ιστού» να προαπαιτεί ένα ελάχιστο διευκολύνσεων διαβίωσης. Όμως δεν χύνει ούτε ένα δάκρυ για τον χαμό της λόγω της απροθυμίας και ανημποριάς της να ξιφουλκήσει όταν οφείλει να το κάνει.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν προμηθευθεί από τα Εκδοτήρια Εισιτηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ακούτε και ...βλέπετε Τρίτο!


https://www.facebook.com/events/323282858105594/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου