Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Το Αρχαίο Δράμα στη Νότια Αφρική - Ακτίνα Σταθάκη

ΔΙΑΛΕΞΗ με την Ακτίνα Σταθάκη
5 ΙΟΥΛΙΟΥ | 19.00 
είσοδος ελεύθερη

Το Αρχαίο Δράμα στη Νότιο Αφρική: η τραγική φόρμα ως καθρέφτης κοινωνικής αλλαγής

Οπως σε όλες τις αποικιοκρατούμενες κοινωνίες έτσι και στη Ν. Αφρική το αρχαίο δράμα έπαιξε πολλαπλό πολιτικό ρόλο: αρχικά ως εργαλείο εδραίωσης της πολιτιστικής “ανωτερότητας” των λευκών αποικιοκρατών (Αφρικάανς και Αγγλοσαξώνων) και στη συνέχεια ως απελευθερωτικός λόγος εναντιόν του καθεστώτος απαρτχάιντ. Μετά το 1994, την πτώση του απαρτχάιντ και την μετάβαση της Ν. Αφρικής στη δημοκρατία, το αρχαίο δράμα μετατρέπεται σε φορέα αναζήτησης των νέων κοινωνικών σχέσεων που αρχίζουν να διαμορφώνονται στη χώρα.

Στο σεμινάριο αυτό θα συζητήσουμε κατ'αρχήν κάποιες βασικές έννοιες μετα-αποικιοκρατικής θεωρίας και τη σχέση τους με την κατανόηση του αρχαίου δράματος στην Νοτιοαφρικανική κοινωνία. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στη μεταβατική περίοδο απο το 1994 και μετά και θα εξετάσουμε, μέσω παραδειγμάτων, πώς καλλιτέχνες μεταχειρίζονται βασικά δομικά στοιχεία της τραγικής φόρμας (όπως η σχέση ήρωα-χορού, μέλους-έπους κ.α.) για να στοχαστούν πάνω σε κρίσιμα ερωτήματα της μετά το απαρτχάιντ κοινωνίας όπως οι έννοιες του δικαίου, της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, της εξουσίας.

Η Ακτίνα Σταθάκη είναι θεατρολόγος και cultural manager. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Πανεπιστημίου του Τορόντο όπου έλαβε το διδακτορικό της με θέμα τις διασκευές του αρχαίου δράματος στη Νότιο Αφρική. Από το 2010 είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού Between the Seas (www.betweentheseas.org) με έδρα τη Νέα Υόρκη, με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης Μεσογειακής καλλιτεχνικής δημιουργίας διεθνώς. Εχει επίσης συνεργαστεί ως curator και manager σε διεθνείς οργανισμούς όπως International Theatre Institute (Shanghai), Minsheng Art Museum (Shanghai), Shanghai Dramatic Arts Center, University of Stellenbosch (South Africa), Women's Project Theatre (New York), Joyce Theatre (New York) κ.α. Επιστημονικά της άρθρα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια σε Αμερική και Ευρώπη.


https://www.facebook.com/events/137837416793870/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου