Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Πέτρος Μαγουλάς: ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΩΜΕΓΑ / OMEGA NEBULA, M17

Το Ωμέγα (αριθμός καταλόγου Messier 17) είναι ένα από τα φωτεινότερα νεφελώματα διάχυσης του ουρανού. Είναι γνωστό και με διάφορες άλλες ονομασίες όπως του Κύκνου, του Αστακού ή Νεφέλωμα Πέταλο (Horseshoe Nebula). Mπορείτε να το δείτε ακόμη και με γυμνό μάτι αν βρεθείτε καλοκαίρι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας μακριά από τη φωτορύπανση και κοιτάξετε νότια, προς τον Τοξότη στην περιοχή του κέντρου του γαλαξία μας.
Πρώτος το παρατήρησε ο Philippe Loys de Cheseaux την άνοιξη του 1746 αλλά φαίνεται να το είδε και να το κατέγραψε και ο Charles Messier τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ανεξάρτητα από τον πρώτο.
Πρόκειται για μια περιοχή αστρογένεσης. Η φωτεινότητα του νεφελώματος οφείλεται στη διάχυση του φωτός που εκπέμπουν τα νεαρά άστρα που το ίδιο δημιούργησε. Μιλάμε για κάπου 35 φωτεινά άστρα, 6 φορές θερμότερα από τον Ήλιο και 20 - 30 φορές μεγαλύτερα απ’ αυτόν, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα μέσα στα αέρια και τη σκόνη του νεφελώματος.
Η περιοχή που καλύπτει το M17 έχει μήκος περίπου 15 έτη φωτός και οι φαινόμενη διάστασή του στον ουρανό είναι 46’ x 37’ πρώτα λεπτά της μοίρας (η Πανσέληνος είναι περίπου 31’ x 31’).
Η απόστασή του Μ17 υπολογίζεται στα 5000 - 6000 έτη φωτός και βρίσκεται πολύ κοντά στο γειτονικό Νεφέλωμα του Αετού (Μ16) που επίσης έχω παρουσιάσει εδώ. Και τα δύο αυτά νεφελώματα αποτελούν μέρος ενός γιγάντιου διαστρικού νέφους του οποίου η θέση μέσα στο γαλαξία εντοπίζεται στο σπειροειδή βραχίονα Τρόπιδος - Τοξότη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Αυτή εδώ είναι η δεύτερη προσπάθειά μου να καταγράψω το M17 μέσα από την Αθήνα, τούτη τη φορά με τη χρήση φίλτρων στενού εύρους. Έγιναν πολλαπλές λήψεις των 180’ η καθεμία και συνενώθηκαν με ειδικό λογισμικό. Ακολούθησε επεξεργασία της τελικής εικόνας στις αποχρώσεις της λεγόμενης παλέτας του Hubble.
————————
Στοιχεία λήψης και επεξεργασίας / Technical data:
Capture Location: Athens, Greece
Capture Date: May 1 & 13, 2020
Imaging scope: Celestron 9.25'' SCT.
Mount: Celestron Evolution (Alt/Az) on a Celestron Heavy Duty Equatorial Wedge.
Reducer: Celestron 6.3 focal reducer/corrector.
Imaging camera: ZWO ASI1600MM Pro.
Guide camera: ZWO ASI224MC.
Guide scope: Celestron Off Axis Guider.
Filter Wheel: ZWO EFW.
Filters: ZWO New (2018) Narrowband 1.25″ filters (7nm).
Subframes:
Sii: 18 x 180 sec
Ha: 21 x 180 sec
Oiii: 22 x 180 sec
Calibration frames:
60 Flats
55 Darks
100 Bias
Total integration time: 3 hours and 3 minutes (183 minutes)
Photo processed with Hubble Palette (SHO)
Software used:
N.I.N.A (capturing, framing, plate solving) {Windows 10}.
PHD2 (auto-guiding) {Windows 10}.
Stellarium with StellariumScope (planetarium) {Windows 10}.
PixInsight (stacking/stretching/editing) {Mac OS X}.
Photoshop (final editing) {Mac OS X}.
Parallels (running Windows on a Mac) {Mac OS X}.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου