Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ιερεμίας Μπένθαμ


«Από μόνα τους ή συνδυαστικά τα δημόσια αξιώματα τα οποία συνοδεύονται από υπέρογκες απολαβές και υπέρμετρη εξουσία, συνιστούν τα κατεξοχήν μέσα που ικανοποιούν την όρεξη για πλούτο και εξουσία», έγραφε το 1823 ο Ιερεμίας Μπένθαμ προς τους «Αναγεννητές της Ελλάδος νομοθέτες», τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να διολισθήσει το νεοσύστατο πολίτευμα σε μια μορφή αυταρχικής κυριαρχίας των αιρετών αρχόντων πάνω στους πολίτες.

Γνωστός κυρίως ως θεμελιωτής του ωφελιμισμού, ο Βρετανός φιλόσοφος και νομομαθής υποστήριξε με θέρμη την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας, συμμετέχοντας ενεργά στο Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου.

Στις αναλυτικές επιστολές και στα δοκίμια που απέστειλε στις πρώτες ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις, άσκησε κριτική σε ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος της Επιδαύρου, ιδιαίτερα σε εκείνες που ενίσχυαν υπέρμετρα το Εκτελεστικό έναντι του Βουλευτικού, υποκαθιστώντας το στην άσκηση της νομοθετικής εξουσίας.

Τα κείμενα αυτά, ουσιαστικά άγνωστα έως σήμερα, αναδεικνύουν τη σταθερή προσήλωση του Μπένθαμ στις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, φωτίζοντας παράλληλα την προσωπική του συμβολή στην πολιτική χειραφέτηση των Ελλήνων.

Την επιστημονική διεύθυνση της έκδοσης είχε ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, υπό τον οποίο εργάστηκε ομάδα ειδικών επιστημόνων (Φιλήμων Παιονίδης, Ανδρέας Τάκης, Γιάννης Τασόπουλος). Ο τόμος διατίθεται από τα σημεία πώλησης των εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής https://tinyurl.com/ycugzj3u καθώς και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://tinyurl.com/ydb7gcpc

#Ίδρυμα_της_Βουλής #Πηγές #Ιερεμίας_Μπένθαμ #Jeremy_Bentham #Ελληνική_Επανάσταση #Σύνταγμα_Επιδαύρου #Κωνσταντίνος_Παπαγεωργίου


Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου