Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ανοικτή δημόσια συζήτηση για τον πολιτισμό - OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Τ έ χ ν ε ς, Κ ο ι ν ω ν ί α, Ε ρ γ α σ ί α, Π ο λ ι τ ι κ ή

H Ομάδα Πολιτισμού της OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων σας προσκαλούμε την Κυριακή, 31 Μαΐου, 7.30μμ στη δημόσια συζήτηση με τηλεδιάσκεψη.

Συμμετέχουν:
Μιράντα Βατικιώτη (συγγραφέας, θεατρολόγος), Κωνσταντίνα Βούλγαρη (σκηνοθέτις), Αννίτα Δεκαβάλλα (ηθοποιός), Myrsini Zorba (τ.Υπουργός Πολιτισμού), Νάντα Καραπάνου (εικαστικός), Κώστας Λεγάκης (μέλος εκδοτικής κολεκτίβας), Σάκης Νικολετόπουλος (μουσικός), Σέβη Στάικου (ηθοποιός, σκηνοθέτις),
Χαρούλα Τσαλπαρά (Haroula Tsalpara) (μουσικός), Ματθαίος Τσιμιτάκης (δημοσιογράφος), θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε:
https://us02web.zoom.us/j/86159823978?pwd=UnRWYTdWcTdxWEg1aWZpRHNmWWNRQT09

Meeting ID : 861 5982 3978
Password: 6D3ZPW

Το κίνημα των καλλιτεχνών και δημιουργών, που έκανε την εμφάνισή του στην πανδημία και ενώ έγινε φανερό ότι αποκλείεται από τα κυβερνητικά μέτρα υποστήριξης σημαντικός αριθμός εργαζόμενων και ανέργων, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.
Το επίδομα επιβίωσης, στις περισσότερες χώρες του κόσμου ήταν καθολικό και χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατία, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ το χορήγησε με λάθος λογική. Από τη Γερμανία ως τη Μ. Βρετανία, αλλά και τον Καναδά και την Αυστραλία, όλες οι χώρες πήραν μια βασική πολιτική απόφαση: ότι όταν το κράτος αποφασίζει να σου απαγορεύσει να εργάζεσαι ή να αναζητάς εργασία εάν είσαι άνεργος, είναι υποχρεωμένο να σε συντηρεί. Γι’ αυτό και οι αιτήσεις είναι απλές, η διεκπεραίωση άμεση και χωρίς καθυστερήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις περισσότερες χώρες να επικρατήσει ηρεμία και ασφάλεια στη φάση της επιβίωσης, κατά την οποία τα υπουργεία και οι επαγγελματίες προσπάθησαν να προετοιμάσουν και να σχεδιάσουν την επόμενη φάση, της μετάβασης που προβλέπεται να διαρκέσει 1-2 χρόνια. Στη χώρα μας, αντιθέτως, διατρέχουμε την παρούσα περίοδο χωρίς σχέδιο και τα προβλήματα συσσωρεύονται δημιουργώντας αδιέξοδα στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε είναι πολλά:
-Τι ζητούν οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί; -Ποια είναι τα συσσωρευμένα άλυτα ζητήματα και ποιες οι ιδιαίτερες πλευρές τους για το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά, τις εκδόσεις, τα εικαστικά; -Ποιο είναι το συνηθισμένο εργασιακό πλαίσιο των καλλιτεχνών (συμβόλαια, πρόβες, μαύρη εργασία); -Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους καλλιτέχνες; -Ποιος ο κοινωνικός τους ρόλος; -Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές που φέρνουν οι τεχνολογίες; -Πώς θα επηρεαστεί το κοινό; -Τι συνέβη στις πλατείες το τελευταίο διάστημα; -Γιατί είναι σημαντικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους δημιουργούς; -Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιβίωσης για τους καλλιτέχνες και τις μικρές επιχειρήσεις; -Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης; -Θα επιστρέψουμε στο πριν ή θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και σε ποιες άραγε κατευθύνσεις;

Θα γίνει αναμετάδοση της συζήτησης στη σελίδα μας στο facebook
https://www.facebook.com/syriza.exarheiwn/live_videos/

https://www.facebook.com/events/320320462311182/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου