Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Συναυλία με τους Βικτωρία Ζόρα βιολί, Κώστα Χάρδα πιάνο

Θάλασσα, Χοροί, Μελωδίες, Πολιτική και ένας Αρλεκίνος: Πανόραμα της ελληνικής μουσικής

Βικτωρία Ζόρα βιολί

Κώστας Χάρδας πιάνο

Στη σημερινή συναυλία περιδιαβαίνουμε την ελληνική μουσική για βιολί και πιάνο, ανασκαλεύοντας περισσότερο ή λιγότερο διαδεδομένες θεματικές της πτυχές. Η θάλασσα έχει φυσικά την τιμητική της, τόσο στις Νησιώτικες Ζωγραφιές του πατέρα της ελληνικής εθνικής μουσικής Μανώλη Καλομοίρη, όσο και στις δωδεκανησιακές μελωδίες του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ο εμπνευσμένος από την ελληνική μουσική παράδοση χορός έχει επίσης περίοπτη θέση, ενώ το Νανούρισμα του Διονύσιου Λαυράγκα, το Audabe του Μάριου Βάρβογλη και η Σερενάτα του Ναπολέοντα Λαμπελέτ επικοινωνούν μέσω μίας αβίαστης μελωδικότητας με αναφορά σε στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Η αναφορά αυτή παίρνει ιστορική και πολιτική διάσταση στα Τρία Κομμάτια για τον Δεκέμβρη του Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, ο ελληνικός μουσικός μοντερνισμός αντιπροσωπεύεται από το Ντούο του Γιάννη Ιωαννίδη.

Η Βικτωρία Ζόρα και ο Κώστας Χάρδας συνεργάζονται για πρώτη φορά, αλλά μοιράζονται τον συνδυασμό θεωρητικής/μουσικολογικής και πρακτικής προσέγγισης στον μουσικό ήχο. Η Βικτωρία διδάσκει βιολί στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Έχει δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε αίθουσες του Λονδίνου (Purcell Room, Royal Festival Hall, κ.ά.) και έχει συμμετάσχει σε ακαδημαϊκά συνέδρια στην Αγγλία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Φινλανδία και Ελλάδα. Ο Κώστας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Επιστημονικά πεδία: Μουσική ανάλυση, νεοελληνική μουσική, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση. Ως πιανίστας συμμετείχε σε τρεις δίσκους, για τις εταιρείες Naxos, Centaur Records, Irida Classical.

Πρόγραμμα

Ναπολέων Λαμπελέτ: Η Σερενάτα του Αρλεκίνου στην Κολομπίνα (1901) / Μάριος Βάρβογλης: Audabe (1905) / Διονύσιος Λαυράγκας: Το Νανούρισμα της κόρης μου / Μανώλης Καλομοίρης: 2 Νησιώτικες ζωγραφιές (1932) / Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σουίτα σε δωδεκανησιακά θέματα (1947) / Δημήτρης Δραγατάκης: Χορός / Μίκης Θεοδωράκης: Τρία Κομμάτια για τον Δεκέμβρη (1946) / Γιάννης Ιωαννίδης: Ντούο (1962)

Παρασκευή 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ώρα 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 10 € - 5 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000

https://www.facebook.com/events/2125636104150040/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου