Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ «Η ΡΩΓΜΗ»


"Η ρωγμή" του Γιώργου Κακούρου, ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα, διμιουργώντας ερωτηματικά για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση των τελευταίων τριών γενιών στην Ελλάδα.
Μέσα από το βλέμμα του αντιήρωα Άγι, ο συγγραφέας αποτυπώνει τους αγώνες της Αριστεράς, τον Εθνικό Διχασμό, τις εξορίες, την χούντα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το μυθιστόρημα ξεκινά με ένα τροχαίο δυστύχημα, ο εικοσιτριάχρονος Άγις κινδυνεύει να χάσει τη γυναίκα που αγαπά, μεταφορικά η γυναίκα είναι η Ελλάδα που σε όλο το βιβλίο αγωνιά να την κρατήσει στη ζωή, που όμως την χάνει στο τέλος, όπως και η Ελλάδα έχασε τον αγώνα μιας αξιοκρατικής ζωής σε πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το μυθιστόρημα διαποτίζεται από συναισθήματα απογοήτευσης και αδικίας χωρίς όμως να ευτελίζονται οι ιδεολογίες των χαρακτήρων.
Μέσα από τις σχέσεις του Άγι με τα οικογενειακά του άτομα, και τους άλλους που συναναστρέφεται, δίνεται μια αποτρόπαια κοινωνία που δεν αλλάζει και διαιωνίζεται μέχρι σήμερα κάτω από τους κανόνες ενός σκληρού κατεστημένου.
Το μυθιστόρημα φέρνει τις ανθρώπινες σχέσεις σε πρώτο πλάνο με έμφαση σε δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες. Ομως ο βασικός ήρωας δεν συμμετέχει δυναμικά στα γεγονότα, τα παρακολουθεί με σκεπτικισμό, τα κρίνει λογικά παραμένοντας αμέτοχος, όχι από δειλία αλλά από συνειδητή προσωπική επιλογή.
Οι σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων είναι αυθόρμητες, οι δε των καταστάσεων και της ζωής στην εξορία αναλυτικές με πολλά διδάγματα.
Χαρακτηριστική είναι η αθωότητα που εκφράζονται οι ιδεολογίες:
(...Ο κομμουνισμός λοιπόν είναι μια θεωρία που έχει εφαρμοστεί στην πράξη σε κάποιες χώρες. Προσπαθεί να πετύχει ισότητα και δικαιοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Να φτιάξει μια κοινωνία όπου δε θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί.) 


Ο Γιώργος Κακούρος γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού του ΕΜΠ το 1980 και διδακτορικό δίπλωμα της Ecole Centrale στη Λυών Γαλλίας το 1984 στη ρευστομηχανική. Το διάστημα 1987-1998 εργάσθηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και την αξιολόγηση τεχνολογικών ερευνητικών έργων. Από το 1999 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ως γραμματέας του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση τεχνολογίας και καινοτομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Κακούρου, "Η ρωγμή", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου