Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Συναυλίες στο Τρίτο : Ρεσιτάλ κιθάρας του Φώτη Κουτσοθόδωρου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
6η εκδήλωση του κύκλου "Συναυλίες στο Τρίτο" για την περίοδο 2018-19, στο στούντιο Αντώνης Κοντογεωργίου (E) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος), σε απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (webradio.ert.gr/trito), τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα.

Η ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
Μια νέα αισθητική προσέγγιση στην κιθάρα του ερμηνευτή και συνθέτη Φώτη Κουτσοθόδωρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasia nr.2 (Dozzen nr.3) TWV 33
Fantasia nr.1 (Dozzen nr.1) TWV 33
( Μεταγραφή Φώτης Κουτσοθόδωρος )

Mauro Giuliani (1781 – 1829)
Rossiniana nr.3 op. 121

Isaac Albeniz (1860 – 1909)
Mallorca op. 202
(Μεταγραφή Φώτης Κουτσοθόδωρος)

Antonio Jose (1902 – 1936)
Sonata
Allegro Moderato
Minueto
Pavane Triste
Finale

Φώτης Κουτσοθόδωρος
Cinemusik
Fantasia nr 1
Soneto nr.2
O ¨A. Segovia¨ στο Bollywood

Παρουσίαση: Κάτια Μάντζαρη

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ!

Φώτης Κουτσοθόδωρος/ Fotis Koutsothodoros
Γεννήθηκε στη Λαμία και πήρε το δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης στην τάξη κιθάρας του Δ. Κοντογιάννη το 1992. Συνέχισε τις σπουδές του στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη απ’ όπου αποφοίτησε το 1995. Από το 1997 έως το 2000 φοίτησε στο Concervatorio Superior της Μαδρίτης και στο Concervatorio Superior της Κόρδοβα στν Ισπανία κοντά στους M. Jimenez και M. Barbera αντίστοιχα καθώς και στην Ακαδημία “Robert Schumann” του Ντίσελντορφ στη Γερμανία κοντά στο κιθαριστή Joaquin Clerch. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου “Mozarteum” του Salzburg της Αυστρίας με Bakkalaureat και Magister Diplom της τάξης του M. Seidel (κιθάρα) και J. Huebsher (τμήμα παλιάς μουσικής) αποσπώντας παράλληλα, μετά από εισήγηση του πανεπιστημίου, το βραβείο του καλύτερου απόφοιτου της χρονιάς (Wurdigungpreis) από το υπουργείο τεχνών και επιστημών της Αυστρίας. Η διάκριση δόθηκε για πρώτη φορά σε κιθαριστή από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα κοντά στους S. Fontaneli (μαέστρος της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής Mozarteum), L. Brower, E. Fisk και M. Barrueco.

Από τα πρώτα ακόμα μουσικά του βήματα λάμβανε μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σε όλο το κόσμο αποσπώντας διακρίσεις όπως :

* 1ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (1993)

* 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”, Linares (Ισπανία 1997)

* 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Paco Santiago Marin”, Granada (Ισπανία 1999)

* 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Alhambra”, Alkoy (Ισπανία 2000)

* 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Sinaia” (Ρουμανία 2001)

* 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κιθάρας «Αρχάνες» (Κρήτη 2001)

* 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Walkersheim” (Γερμανία 2001)

* Βραβείο “J. Rodrigo” στο Διεθνή Διαγωνισμό “Michelle Pittaluga”, Allesandria (Ιταλία 2001)

* 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”, Herradura (Ισπανία 2002)

* 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Forum Gitarre”, Βιέννη & Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία των έργων του J. Rodrigo (Αυστρία 2002)

* 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό “Leo Brower”, La Habana (Κούβα 2004)

Οι επιτυχίες του καθώς και οι συνεργασίες του σε έργα μουσικής δωματίου, του προσέφεραν μια έντονη συναυλιακή δραστηριότητα μιας και έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμπράξει στην πρώτη πανέλληνια εκτέλεση των έργων “Madrigal” και “Concierto Andaluz” του Joaquin Rodrigo με την Κ.Ο.Α. Το 2002 μετείχε στην εκπαιδευτική παραγωγή του Μ.Μ.Θ «Η Ιστορία της Κιθάρας» ενώ το 2006 ήταν προσκεκλημένος του πανεπιστημίου “Bogazizi” της Κωνσταντινούπολης για συναυλία αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία συμπράτοντας με το Duo “Terci-Korad”.

Έχει διδάξει και δώσει ρεσιτάλ σε φεστιβάλ όπως :

* Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου

* Φεστιβάλ Κιθάρας Νάξου

* Κύκλο Κιθάρας Μ.Μ.Α

* Μικρό Φεστιβάλ Αγίου Στεφάνου

* Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας

* Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας

Και σε Διεθνή Συμπόσια στο εξωτερικό όπως Iserlohn, Esterghom, Tijuana, Bratislava, Mikulov, Il de Re, Pomferada, Vienna, Laufen, Gran Canaria. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 1ο Κιθάρας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου “Bilkent”.

Έχει ηχογραφήσει CD"s με έργα τών V.Asencio, M, Llobet, R. Gerard, E. Pujol, A. Jose, τις Σονάτες για κιθάρα τών J.Turina, J. Rodrigo, M. C. Tedesco , M. M. Ponce και τα έργα για βιολί και κιθάρα του N. Paganini (συμπεριλαμβανομένου του trio για guitar violin and cello), τις 6 Rossinianas του M.Giuliani , τα 36 caprices του L. Legnani καθώς και μεταγραφές έργων συνθετών του ύστερου Baroque όπως G. F. Telemann, J. Duphly, G. Brescianelo σε όργανο ρεπλίκα τών αρχών του 19ου αιώνα.

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει την εκτέλεση του ρεπερτορίου της κιθάρας σε όργανα μπαρόκ και κλασσικορομαντικής περιόδου με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του πρώιμου ρομαντισμού.

Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα εκτός από πολυετή συνεργασία με μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας και της Καβάλας περιλαμβάνει διδασκαλία σε διοργανώσεις με αντικείμενο τη κιθάρα και τη μουσική δωματίου ενώ μαθητές το έχουν βραβευτεί κατ’ επανάληψη σε σημαντικούς διαγωνισμους.

Απο το 2014 είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/events/296404971049665/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου