Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η μεσόφωνος Μάιρα Γεωργάρου στη λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» σε σκηνοθεσία η μεγάλης ερμηνεύτριας της όπερας Ειρήνης Κώνστα

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019. Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας με την συνεργασία των Γυμνασίων Λουτρακίου και Περαχώρας παρουσίασε σε εκπαιδευτική παράσταση την όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Π. Καρούσου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Λουτρακίου.
Η παράσταση, που οργάνωσε και συντόνισε η Τσαπάλου Αναστασία, Μουσικός, Υπεύθυνη Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας, ήταν ένας θρίαμβος για την Παιδεία και την Εκπαίδευση.
Την όπερα σκηνοθέτησε η μεγάλη ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, που πρωταγωνίστησε στον τραγικό ρόλο της Δηιάνειρας, δημιουργώντας μεγάλο ενθουσιασμό στους μαθητές και τις μαθήτριες που κυριολεκτικά την λάτρεψαν.
Ο μοναδικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, ερμήνευσε τους ρόλους του Ηρακλή και του Ύλλου, με την ασύγκριτη θεατρική του παρουσία και την πλούσια φωνή του.
Η εξαιρετική σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου έπαιξε και τραγούδησε άψογα το ρόλο της Ιόλης και ενθουσίασε το κοινο στο ρόλο της Μακαρίας ιδιαίτερα στο δημοφιλές ντουέτο «Ύλλος και Μακαρία», με τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο.
Ο δραματικός τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος, ερμήνευσε ωραιότατα το ρόλο του Ευρυσθέα, και με τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο καθήλωσαν το κοινό στο ντουέτο «Ηρακλής και Ευρυσθέας».
Η θεατρική μεσόφωνος Μάιρα Γεωργάρου, ερμήνευσε το ρόλο της Αλκμήνης, και ο πιανίστας Παντελής Λεγάκης, συνόδευσε άρτια στο πιάνο τους καταπληκτικούς ερμηνευτές έχοντας και την μουσική διεύθυνση της όπερας.
Στην όπερα συμμετείχε το Σύνολο Κλασικής Μουσικής της Φιλαρμονικής Κορίνθου υπό την επιμέλεια και διδασκαλία της Μαέστρου Γλυκερίας Μωραϊτάκη, με τους άξιους μουσικούς: Σαξόφωνο: Γλυκερία Μωραιτάκη (διευθύνση του μουσικού συνόλου), Σαξ άλτο: Σοφία Σαπέρα - Νίκος Κυριακόπουλος. Σαξ σοπράνο: Στέλλα Μωραίτη, Σαξ τενόρο: Ειρήνη Λούκου, Φλάουτο: Χριστίνα Αθανασίου, Ζαχαρούλα Σαπέρα. Κλαρινέτο: Χρύσα Μπαλάφα – Γαλήνη Βασιλοπούλου – Άννα Δάφνη – Γιάννης Φίλης. Τρομπόνια: Ρούσης Σωτήρης - Σαπέρας Αντώνης. Κρουστά: Τζίνο Αριγκώνη - Νεφέλη Αναστασοπούλου - Δημήτρης Στρατουδάκης.
Επίσης, αίσθηση δημιούργησε η συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας του Γυμνασίου Λουτρακίου υπό την επιμέλεια της Ασημίνας Ψαραύτη. Πυθία: Σοφία Βασικέρη. Χορός: Tζίνα Κολιού, Άννα Γλυκοφρύδη, Βασιλική Ζουμπορλή, Μαρία Κοκολογιάννη, Χριστίνα Ρεκλείτη, Μαριάννα Φουρλά, Μαρία Ράτη, Αναστασία Καλέση. Κορυφαία: Tζίνα Κολιού. Αθλητές: Θανάσης Ρεκουνιώτης, Χρήστος Ράπανος. Τραγούδι: Αναστασία Καλέση. Βιολί: Xρήστος Ράπανος. Χορωδία: Αθηνά Σιλεβίστα, Ελεονόρα Λαμάι, Γεωργία Πτωχού, Δήμητρα Μήτση, Σταυρούλα Ντούνη, Ευτυχία Σαρίδη, Αντωνία- Ελισάβετ Ντέϊβις, Σλάμα Μαρία, Ναριουνάιτε Αμπαντόνα, Μαρίλια Γεωργίου, Κυριακή Στρουμπή, Ευαγγέλια Σταμούλη, Μαριάννα Φόρτη, Ιωάννα Πέτρου.
Την εντυπωσιακή και επιμελημένη Θεατρική διδασκαλία-σκηνοθεσία-κίνηση είχε η Ασημίνα Ψαραύτη, την Μουσική διδασκαλία η Ελισάβετ Πετροπούλου, το Σκηνικό ο Bασίλης Καψής, και τη Διδασκαλία τραγωδίας στην τάξη η Γεωργία Βασιλοπούλου.
Την όπερα προλόγισαν η Τσαπάλου Αναστασία, Μουσικός, Υπεύθυνη Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας, η οποία μετέφερε το συγχαρητήριο μήνυμα του Δρ. Ιωάννη Φειδά, Διευθυντή ΔΔΕ Κορινθίας, η Κίκερα Αικατερίνη, Διευθύντρια του Γυμνάσιου Λουτρακίου, και ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Χαιρετισμό έδωσε ο Γεώργιος Τσόγκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, τους λυρικούς καλλιτέχνες, τους μαθητές των σχολείων, και τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, τονίζοντας ότι η συμβολή του πολιτισμού μέσα στην Παιδεία συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και προσφέρει πανανθρώπινες αξίες.
Παρευρέθησαν, η Τζήμου Στέλλα, Προϊσταμένη Οικονομικού ΔΔΕ Κορινθίας, ο Βεγίρης Χρήστος, Προϊστάμενος Πληροφορικής ΔΔΕ Κορινθίας, η συνεργάτιδα στην εκδήλωση Στάμου Παναγιώτα, Διευθύντρια του Γυμνασίου Περαχώρας, ο Νίκος Πανουσόπουλος, συνεργάτης του Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας, η Σοφία Θωμά-Τσόγκα, μουσικός, σύζυγος του βουλευτή Γεώργιου Τσόγκα, η Δρ. Τόνια Τζαναβάρα, Προϊσταμένη Πολιτισμού του ΚΕΠΑΠ Κορίνθου, Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης, o Πελοπίδας Μαυρόπουλος, κλαρινετίστας και διευθυντής Φιλαρμονικής Λουτρακίου- Περαχώρας, η Αναστασία Ξύδη, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, ο Γιάννης Αικατερίνης, δημοσιογράφος, o Νίκος Γλέζος, τεχνικός, και η Κωνσταντίνα Στάθη, διευθύντρια του Αλεξάνδρειου Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Λουτρακίου
Η παράσταση αφιερώθηκε στον Στρατηγό Γεώργιο Τσάπαλο, πατέρα της Αναστασίας Τσαπάλου, που απεβίωσε πρόσφατα, και που πάντα στήριζε τον πολιτισμό και την παιδεία. Οι μαθητές που είχαν κατακλύσει την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα κατενθουσιάστηκαν από την όπερα και χειροκροτούσαν ασταμάτητα.
Η Λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε μουσική του Παναγιώτη Καρούσου έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νεας Υορκης στις 26 Μαρτιου 2016 με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα». Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

 
 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου