Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Εικόνες ενός πλωτού κόσμου Ν. Νικόπουλος φλάουτο, Γ. Ξαγαρά άρπα

Εικόνες ενός πλωτού κόσμου
Νίκος Νικόπουλος φλάουτο
Γωγώ Ξαγαρά άρπα

"Εικόνες ενός πλωτού κόσμου" είναι ο υπότιτλος του έργου "Slow Fires of Autumn" του Αμερικανού συνθέτη George Rochberg ο οποίος εγκατέλειψε την δωδεκαφθογγική γλώσσα όταν έχασε τον γιο του και στράφηκε σε μουσικά ιδιώματα που μπορούσαν να εκφράσουν αμεσότερα τα αρχετυπικά ανθρώπινα συναισθήματα. Πράγματι μοιάζει πλωτός ο κόσμος μας με τις ηπείρους να επιπλέουν πάνω στους αχανείς ωκεανούς. Με το υδάτινο στοιχείο να είναι παρόν (Takemitsu: Towards the Sea) το πρόγραμμα της συναυλίας περιδιαβαίνει τις ηπείρους ζωντανεύοντας εικόνες και ηχοτοπία που το καθένα ακουμπά με τρόπο ιδιωματικό συναισθήματα που είναι πανανθρώπινα άρα και οικουμενικά. Ο αισθησιασμός του Piazzolla απέναντι στη γαλήνη του Takemitsu, η αναζήτηση της ψυχικής ισορροπίας του Rochberg απέναντι στη συναισθηματική εμβίωση ενός γαλήνιου ξημερώματος όπως το περιγράφει ο Shankar, ή στον ξεχειλίζοντα ρομαντισμό του Saint-Saëns, είναι κάποιοι από τους κόμβους αυτής της περιδιάβασης που ενώ προβάλλει τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, μας υπενθυμίζει τον αναλλοίωτο κοινό μας παρανομαστή: την κοινή μας ανθρωπιά.

Η Γωγώ Ξαγαρά και ο Νίκος Νικόπουλος, από τον καιρό που ήταν σπουδαστές, εξερευνούν αδιάκοπα τις γοητευτικές συνηχήσεις των δύο οργάνων, αναδεικνύοντας αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου. Ένα από τα πολύ ιδιαίτερα και αγαπημένα προγράμματα του Duo που προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Έργα: A. Piazzolla, G. Rochberg, R. Shankar, T. Takemitsu, C. Saint-Saëns

Η συναυλία αυτή θα ενισχύσει τα σταθερά μουσικο-εκπαιδευτικά προγράμματα του Keys of Change στην Ελλάδα. Προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε μειονοτικά και δημόσια σχολεία στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, σε κέντρα παιδικής προστασίας στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φροντίδας, όπου φιλοξενούνται παιδιά κατατρεγμένα και αναγκασμένα να βιώσουν τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, το Keys of Change έχει φέρει τη μουσική πράξη και εκπαίδευση, συχνά ως πρώτη εμπειρία επαφής, σε παιδιά και ομάδες ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες στέρησης, ακραίες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, σε απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου, στην Ουγκάντα, σε φυλακές στη Σιέρα Λεόνε, σε καταυλισμούς στην Καλκούτα, σε κοιτώνες υποδοχής Σύρων μεταναστών στον Λίβανο, στις ρημαγμένες από το τσουνάμι περιοχές της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σε αντικαρκινικά νοσοκομεία Ρωσία. Στα μέρη αυτά δημιουργεί μουσικο-εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε συνεργασία με τοπικούς καθηγητές μουσικής ενδυναμώνοντας έτσι τις σχέσεις μέσα στην κοινότητα και προωθώντας τις δημιουργικές ζυμώσεις μέσα στην τοπική κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.keysofchange.org/
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ | ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ώρα 20:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 10 € - 5 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000


https://www.facebook.com/events/2259968560959506/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου