Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Ο Τορόντο Σωτήριος: "Η αγάπη θυσιάζεται και ποτέ δεν εκβιάζει"

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, εορτή της Αγίας Θέκλας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παρηγορήτισσας στο Μόντρεαλ, Κεμπέκ. Η Γερόντισσα του Μοναστηριού Θέκλα, είχε την ονομαστική της εορτή και ο Μητροπολίτης και πλήθος λαού συνέρρευσαν στο Μοναστήρι για να της ευχηθούν. Μεταξύ τους και ο κ. Μαρκαντωνάτος, Πρέσβης των Ελλήνων στον Καναδά με τη σύζυγό του και η Γερόντισσα Αλεξία με την συνοδεία της. Στη μεγαλοπρεπή Θεία Λειτουργία κοινώνησαν όλοι οι πιστοί, που παραβρέθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του είπε. «Η αγάπη θυσιάζεται και ποτέ δεν εκβιάζει. Η αληθινή αγάπη που είναι ο ίδιος ο Θεός θυσιάστηκε στο Σταυρό για μας»  και τέλος  ευχήθηκε στην Γερόντισσα υγεία και μακροημέρευση.

Το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μητροπολίτης Σωτήριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Μάρκχαμ, Οντάριο  βοηθούμενος από το π. Ο. Δρόσσο και τον π. Ιοάν Ιβανόβ. Στο τέλος ετέλεσε το μνημόσυνο της Μαρίας, συζύγου του Λαζάρου Μιρκόπουλου, Άρχοντος-Ακτουαρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στον Καναδά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρατέθηκε δείπνο από το Σύλλογο Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» με σκοπό την οικονομική ενίσχυση μίας άπορης και ασθενούς νεαράς γυναίκας. Η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε το πολιτιστικό κέντρο και το φαγητό εντελώς δωρεάν. Παρεκάθησαν τριακόσια περίπου άτομα. Ομίλησαν ο πρόεδρος  της Αδελφότητας Ποντίων κ. Χ. Κοτσαμποϊκίδης, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδης και ο Μητροπολίτης Σωτήριος.

Στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, προστάτου της Θεολογικής Ακαδημίας ετελέστη Μέγας Εσπερινός και Θεία Λειτουργία.  Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο προστάτης της Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο Καναδά. Στον Μ. Εσπερινό προεξήρχε ο Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος ενώ το κήρυγμα έκανε ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Ακολούθησε δεξίωση  για όλους.

Στη Θ. Λειτουργία προέστη ο Μητροπολίτης Σωτήριος και λειτούργησαν μαζί του οι ιερείς του Ελληνικού Σπιτιού (Οίκοι Ευγηρίας),  π. Γ. Νικηφοράκης και π. Χ. Σοκοσάν.Τόσο στον Μ. Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία έψαλαν βυζαντινά οι φοιτητές, απόφοιτοι της Θεολογικής Ακαδημίας και ιερείς της Ι. Μητρόπολης υπό την διεύθυνση του π. Ο Δρόσσου. Στο Ιερό Βήμα διεκόνησαν φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σωτήριος είπε. «Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού. Ο Χριστός είπε, ότι είμαστε φίλοι Του. Το ερώτημα είναι πως θα κάνουμε φίλους του Χριστού τα παιδιά μας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί δια μέσου των κατηχητικών σχολείων, των ελληνορθοδόξων σχολείων, της νεολαίας, των κατασκηνώσεων και των ιεροπαίδων. Το σύνθημά μας εφέτος είναι «Αφετε τα παιδία έρχεσθαι προς εμέ». Στις Ι. Ακολουθίες συμμετείχαν, ο Γεν. Πρόξενος στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδης και η Γερόντισσα Αλεξία, της Ιεράς Μονής Πατροκοσμά με αδελφές του μοναστηριού. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε πρωινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου