Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Mόσχα, Πρόγραμμα Κινηματογραφικού Αφιερώματος // Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Πρόγραμμα Κινηματογραφικού Αφιερώματος (έναρξη προβολών – 19.00):
1. Μικρά Αγγλία (2013): Σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης  - 4Oκτωβρίου
7 Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου
3 Βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης
Επίσημη συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ Διεθνώς.
Την ταινία παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. 

Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα.
.Η Αιωνιότητα και μία ημέρα ( 1998): Σκηνοθεσία Θόδωρος Αγγελόπουλος – 5 Οκτωβρίου
Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής
7 βραβεία στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης
Επίσημη συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ Διεθνώς
Την ταινία παρουσιάζει η χήρα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβη Αγγελοπούλου-Οικονομοπούλου. 
  

Μία αιωνιότητα και μία μέρα είναι μια διεθνής πολυβραβευμένη ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία είναι του 1998 και πρωταγωνιστούν οιBruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio και Αχιλλέας Σκεύης.
Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον Αλέξανδρο(Bruno Ganz), ένα μεσήλικα συγγραφέα. Αυτός ασχολείται με ένα ημιτελές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού με την ονομασία "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" και προσπαθεί να βρει τις λέξεις που λείπουν από αυτό, αγοράζοντάς τες, όπως έκανε και ο Σολωμός για τις δικιές του, σύμφωνα με μία επικρατούσα άποψη. Εκείνες οι λέξεις όμως μπαίνουν για τα καλά στο παζλ της συμπλήρωσης αυτού του ημιτελούς δημιουργήματος για να στιγματίσουν και τη ζωή του ίδιου του Αλέξανδρου. Αλλά οι δυνάμεις του έχουν πλέον εξαντληθεί και ο ίδιος, κουρασμένος και μεσόκοπος, βαδίζει προς τα μονοπάτια του θανάτου. Ο χρόνος ζωής που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης από ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μία τυχαία συνάντηση μ' ένα μικρό άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών θα του αλλάξει τις τελευταίες του στιγμές. Προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρησή» του και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από την γνώση του, ν' αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.
3.Ακαδημία Πλάτωνος (2009):Σκηνοθεσία Φίλιππος Τσίτος – 6 Οκτωβρίου
2 Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου
3 Βραβεία στο 62ο Φεστιβάλ Λοκάρνο
Επίσημη συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ Διεθνώς 

Ο Σταύρος και οι φίλοι του, κλασικοί ελληναράδες χαραμοφάηδες, τεμπελιάζουν όλη μέρα μπροστά στο ψιλικατζίδικο του πρώτου. Όλα αλλάζουν όμως όταν ένα πρωί η μητέρα του Σταύρου αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού το χαμένο της γιο.

Το νέο ελληνικό σινεμά συναντά την απλότητα, το επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο, την κινηματογραφική αμεσότητα. Διακριτικός -αν και λίγο αμήχανος δραματουργικά- συνδυασμός δράματος και χιούμορ, αληθινοί χαρακτήρες και μια γλυκιά νότα αισιοδοξίας. Ένας made in Greece Καουρισμάκι, του οποίου η απλότητα και η κοινωνική ευαισθησία ενθουσίασε το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, αποσπώντας τρία βραβεία (ανάμεσά τους κι αυτό για την εσωτερική ερμηνεία του Αντώνη Καφετζόπουλου, ο οποίος βραβεύτηκε και από την ΕΑΚ).
4. Τέλος Εποχής  (1994) Σκηνοθεσία  Αντώνης Κόκκινος – 7 Οκτωβρίου
7 βραβεία και 3 ειδικές μνείες στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης
2 Βραβεία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος
Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κιν/φου στο Μανχάϊμ (Γερμανία)
Επίσημη συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ Διεθνώς
Την ταινία παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος. 


H φιλία και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μια παρέα τελειοφοίτων του Γυμνασίου, τη σχολική χρονιά 1969-1970. Αν και έχει την ίδια ηλικία με τους ήρωές του, ο Κόκκινος δεν κάνει μια νοσταλγική ταινία για τα χρόνια της εφηβείας που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Απλώς σκιαγραφεί το κλίμα μιας εποχής κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία και το να έχει κάποιος πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ήταν κάτι το τολμηρό και καινοτόμο, το να ανεβαίνει από μαθητική ομάδα μια ερασιτεχνική παράσταση του «Ρινόκερου» του Ιονέσκο ισοδυναμούσε με πράξη αντίστασης κατά της χούντας, οι έφηβοι είχαν ανησυχίες, δεν έβρισκαν όμως εύκολα απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, η πόκα ήταν μια τελετουργία, η μοναδική μουσική εκπομπή που σε ενημέρωνε για το ξένο ροκ ήταν αυτή του Πετρίδη... Εντάξει, υπήρχαν και πολλά άλλα πράγματα, ενδεχομένως πιο σημαντικά, τα οποία ο Κόκκινος αγνοεί ή δεν ενδιαφέρεται να τα θίξει. Όμως, καταφέρνει να κάνει μια ταινία με φρεσκάδα, που συνάντησε μεγάλη εμπορική επιτυχία.
5.Chevalier (2016): Σκηνοθεσία Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη – 8 Οκτωβρίου
Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου
Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κιν/φου του Λονδίνου
Την ταινία παρουσιάζει ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. 


«Το "Chevalier" είναι μια σπουδή στον ανδρικό ανταγωνισμό, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδος. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που είναι συγχρόνως μια ξεκαρδιστική κωμωδία, αλλά και μια βαθιά ανησυχητική δήλωση για την κατάσταση της ανθρωπότητας στη Δύση», δήλωσε ο Παβλικόφσκι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που ανακοίνωσε τη βράβευση. 
Μια παρέα έξι αντρών (Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Σάκης Ρουβάς)επιστρέφει ύστερα από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος με ένα γιοτ όταν μία ξαφνική βλάβη στο σκάφος τους τους εγκλωβίζει στον Σαρωνικό. Οι ήρωες της ταινίες αποφασίζουν να... σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier». 

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και συνάμα άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι αφού κανένας από τους έξι φίλους δεν θα κατέβει από το γιοτ αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου