Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Μπλοκ Ιχνογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Φωτογραφία του Ευάγγελου Κάλλοου
Μία παράσταση σε... σέπια, βασισμένη σε ποιητικά αφηγήματα του Κώστα Καρτελιά, με τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Γρηγορίου.
Ο Χρήστος Κάλλοου επιστρέφωντας απο το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας όπου έπαιξε στο Sunset at the Villa Thalia του Alexi Kaye Campbell σε σκηνοθεσία Simon Godwin συνεργάζεται τώρα με την σκηνοθέτη 'Aννα Σωτρίνη στο "Μπλοκ Ιχνογραφίας" του Κώστα Καρτελιά.
Η ποιητική αφήγηση ενός άνδρα που παρατηρεί την καθημερινότητα αλλά ανατρέχει διαρκώς και στη μνήμη, γίνεται θεατρικό υλικό που εικονοποιεί καλειδοσκοπικά τις αναμνήσεις, τους συνειρμούς και τις σκέψεις του ήρωα, παίζει με το χρόνο και «υπονομευτικά» ή εύστοχα χρήζει συμπρωταγωνίστρια του αφηγητή ή και απόλυτη πρωταγωνίστρια μια γυναίκα: αυτό είναι το «Μπλοκ Ιχνογραφίας», παράσταση που, βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Κώστα Καρτελιά (εκδόσεις «Αιγόκερως», 2014) με την πρωτότυπη μουσική που είχε γράψει, είτε μελοποιώντας κάποια ποιήματα, είτε εμπνευσμένος από αυτά, ο Μιχάλης Γρηγορίου και με τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της 'Aννας Σωτρίνη, κάνει πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου (21.00) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Χρήστος Κάλλοου και η Ioustina Maciaszek αναλαμβάνουν τους δύο σχεδόν αρχετυπικούς ρόλους του άνδρα και της γυναίκας: Εκείνος λίγο πριν από το τέλος της ζωής του κάνει έναν ιδιότυπο προσωπικό απολογισμό: Ματαίωση , ήττα, μοναξιά, αλλά και καθημερινές σκέψεις που συμπλέκονται με πανανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα, για την φιλία, τον έρωτα ,την παιδική ηλικία, την οικογένεια, τον Θεό, την ζωή και τον θάνατο. Εκείνη πρωταγωνιστεί στη μνήμη του και αντιδρά κάποτε απρόβλεπτα, σ΄ένα σκηνικό παιχνίδι που εξελίσσεται με συγκίνηση, με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό, με ανατροπές. Εμβόλιμα ως απαραίτητα δομικά στοιχεία της δράσης ή των συνειρμών ακούγονται τα τραγούδια του Γρηγορίου a capella,τα οποία ερμηνεύει ο Χρήστος Κάλλοου ή συνοδεύονται απλά από ένα βιολί. Αντίστοιχη, εμβόλιμη και αναγκαία αποστολή έχει και η προβολή του Video που σκηνοθέτησε ο Ευάγγελος Κάλλοου με τη συμμετοχή των Μαρίας Μπονδούκα , Θάλειας Κουντουράκη, Ιωάννας Πιταούλη, Λίνας Νταμάνη και Μαρίνας Τσιαμαντά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης έχει κάνει η 'Aννα Μαχαιριανάκη.
Η 'Αννα Σωτρίνη που υπογράφει και το σχεδιασμό των φωτισμών, εκτός από τη σκηνοθεσία (με βοηθό της την Ιωάννα Πιταούλη) και τη δραματουργική επεξεργασία, αντιμετωπίζει τα διαφορετικά επεισόδια της αφήγησης και της μνήμης του ήρωά της, ως «ένα ομοιογενές ψηφιδωτό για την ιστορία ενός ανθρώπου που αφηγείται το υλικό της ζωής του, σε ελάχιστο χρόνο πριν από το «τέλος»».
Ποιήτρια και η ίδια αλλά και σκηνοθέτις πάντοτε μη θεατρικών κειμένων, η Σωτρίνη έχει ασχοληθεί από το 1994 με τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία μίας μεγάλης γκάμας λογοτεχνικών κειμένων που περιλαμβάνει από τη σκηνική μεταφορά του «Λάμπρου» του Διονύσιου Σολωμού μέχρι το «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου.
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία-Σχεδιασμοί φωτισμών: 'Aννα Σωτρίνη
Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου
Σκηνικά-Κοστούμια: 'Aννα Μαχαιριανάκη
Video : Ευάγγελος Κάλλοου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Παίζουν οι: Χρήστος Κάλλοου, Ioustina Maciaszek.
Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν οι απόφοιτες της Δραματικής Σχολής ΒΕΑΚΗ: Μαρία Μπονδούκα, Θάλεια Κουντουράκη, Ιωάννα Πιταούλη, Λίνα Νταμάνη και Μαρίνα Τσιαμαντά.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου