Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940 - Η θυσία του ‘40 - Μητροπολίτη Σωτηρίου

Όπως και να μετρήσεις τα πράγματα, η θυσία της Ελλάδας το ’40 στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μεγάλη. Δεν ήταν ολοκαύτωμα, αλλά ήταν μεγάλη θυσία.

Ήταν θυσία για την ελευθερία. Ήταν θυσία για την Πατρίδα. Για την τιμή. Για την οικογένεια. Για του Χριστού την πίστη την αγία.

Τα αποτελέσματα αυτής της θυσίας ήσαν φανταχτερά. Σταμάτησε τον καλπασμό της σκλαβιάς. Ανέστρεψε τον ρουν της ιστορίας. Βοήθησε αποφασιστικά και τελικά επεκράτησε η ελευθερία.

Μπροστά στη θυσία της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα στάθηκε με θαυμασμό. Οι αρχηγοί του κόσμου, με πρώτο τον Τσώρτσιλ της Αγγλίας, μίλησαν με σεβασμό για την Ελλάδα. Για το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Για την πίστη των Ελλήνων στην Ελευθερία και την Δημοκρατία. Για την ανδρεία και την θυσία.

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, που βρισκόμαστε; Τα αποτελέσματα ενός σωστού απολογισμού είναι πικρά. Μισθοί πενιχροί. Συντάξεις κουτσουρεμένες. Νοσοκομεία χωρίς σινδόνια και φάρμακα. Το χρέος μεγάλο. Οι άνθρωποι υποφέρουν.

Γιατί φθάσαμε εδώ; Γιατί συνηθίσαμε στη καλοπέραση. Στη χλιδή. Ξεχάσαμε, ότι στο μαλακό κρεβάτι της χλιδής πεθαίνουν όλες οι αυτοκρατορίες. Φάγαμε κι από εκείνα που δεν είχαμε. Χρεώσαμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και ποιος ξέρει για πόσες γενιές.

Και τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να παραδοθούμε στην καταστροφή; Όχι. Χίλιες φορές όχι. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Από τη στάχτη της αναγεννιέται σαν τον φοίνικα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, στροφή και επιστροφή.

Στροφή προς την εργατικότητα. Προς την τιμιότητα. Προς την πίστη στην Πατρίδα. Στα ιδανικά της φυλής. Στον Αληθινό Θεό.

Με αυτή την στροφή, αλλά και με θυσίες όπως εκείνη του ’40, θα βγούμε από το αδιέξοδο. Μάς ανήκει. Μάς ταιριάζει. Μάς πρέπει. Το χρειαζόμαστε εμείς και οι απόγονοί μας.

Εδώ στον Καναδά, καλώ όλους σας να γιορτάσουμε τη θυσία του ’40. Να εργασθούμε περισσότερο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους. Να βοηθήσουμε την Μάνα Ελλάδα που υποφέρει αυτή τη στιγμή. Κάνοντας εράνους για τα ιδρύματά της, όπως τόσες φορές σας έχω παρακαλέσει. Υιοθετώντας μία οικογένεια στην Ελλάδα που υποφέρει, όπως πάλι τόσες φορές σας έχω παρακαλέσει. Λέγοντας πάντα ένα καλό για την Ελλάδα μας. Κάνοντας ακόμη και τις χειμερινές διακοπές μας στην Ελλάδα.

Ελλάδα δεν ξεχνούμε την θυσία σου το ’40 και των παιδιών σου. Πιστεύουμε σε σένα. Για πάντα μαζί σου με αγάπη και σεβασμό.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου