Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Θριαμβευτική η συναυλία του μεγάλου συνθέτη και μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη στο Ηρώδειο

Σάββατο 9 Ιουλίου. Ενα κατάμεστο από κόσμο Ηρώδειο χειροκρότησε τα καινούργια έργα του αρχιμουσικού της Πόλης των Αθηνών συνθέτη και μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη που παρουσιάστηκαν σε μια θριαμβευτική παγκόσμια πρεμιέρα.
Η συναυλία έγινε για την έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τον Αριστοτέλη 2016 «Αριστοτέλει χαίρειν». Την συναυλία προλόγισε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Ο βραβευμένος με το βραβείο «Δημήτρης Mητρόπουλος» συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων διηύθυνε έργα του που έδειξαν το αποκορύφωμα της συνθετικής του καριέρας.
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος στον ρόλο του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη
Σολίστ με εκπληκτικές φωνές με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο, και τις σοπράνο Βανέσα Καλκάνη, Ειρήνη Κώνστα, και Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, τις χορωδίες και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, έδωσαν μια φαντασμαγορική συναυλία.
Το δυναμικό ήταν ισχυρό και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.
Standing ovation για τον συνθέτη και μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη
Το πρόγραμμα άρχισε με την υπέροχη, Οβερτούρα για συμφωνική ορχήστρα Πορτραίτα των προγόνων μου. καθαρή μουσική υψηλού επιπέδου  κλασικίζουσα με ωραία χρώματα, ήταν μια καθαρά ζωγραφική σύνθεση.
Η Συμφωνία αρ. 1- Εντελέχεια, μάγεψε το κοινό με τις φανταστικές ερμηνείες των τραγουδιστών. Αφηγητής και ερμηνευτής ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ήταν συγκλονιστικός, η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ήταν υπέροχη, η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα άστραφτε μέσα στο εκθαμβωτικό φόρεμά της και τραγούδησε φανταστικά, και η σοπράνο Βανέσα Καλκάνη γέμισε το Ηρώδειο με τις υπέροχες στρατοσφαιρικές ψηλές νότες.
Σπύρος Κλείσσας, Βικτωρία Ταγκούλη, Βανέσα Καλκάνη, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος, Ιάσων Λειδινός
Οι Χορογραφίες ήταν της Δέσποινας Μαλλιαρού και της Ρεγγίνας Αργυράκη.
Χόρεψαν η Δέσποινα Μαλλιαρού, η Χρύσα Γιαννακά και η Σοφία Τζανετάκου. Ενδυματολόγος ήταν η Βερόνικα Δημακάκου.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκε το Ορατόριο: Λειτουργικό για μια πατρίδα σε ποίηση Ιάσων Λειδινού. Τραγούδησαν εντυπωσιακά και με πολύ συναίσθημα η Βικτωρία Ταγκούλη και ο Κλείσσας.
Ο γνωστός τραγουδιστής Πασχάλης συγχάρηκε τον συνθέτη Ελευθέριο Καλκάνη
Η χορωδία ήταν σύμπραξη της Παιδικής Χορωδίας Rosarte της Ρόζης Μαστροσάββα, και των χορωδιών του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Βόλβης σε μουσική προετοιμασία Σταύρου Καραμάνη.
Η μουσική σύνθεση του Ελευθέριου Καλκάνη μαγική, με πολλά στοιχεία έντεχνης μουσικής, κατά πολύ ανώτερης των γνωστών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών του είδους, με ενορχήστρωση κλασικής μουσικής, έδωσε ένα ανώτερο μουσούργημα.
Παναγιώτης Καρούσος, Σταυρούλα Μέντη
Απολαύσαμε μια σπουδαία συναυλία από την μουσική έμπνευση του μεγάλου δημιουργού συνθέτη και μαέστρου της Πόλης των Αθηνών, του Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριου Καλκάνη.
Ο Ελευθέριος Καλκάνης διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης
Ειρήνη Κώνστα, Βανέσα Καλκάνη, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου
τρεις εκπληκτικές παρουσίες στο ΗρώδειοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου