Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Ολοκληρώθηκαν οι πρόβες της όπερας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ» του Παναγιώτη Καρούσου στη Νέα Υόρκη

Ολη η ομάδα το Αμερικανικό Dream-Team της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια 

Ολοκληρώθηκαν οι σκηνικές πρόβες με μεγάλη επιτυχία  για το ανέβασμα της Όπερας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ» του Παναγιώτη Καρούσου στη Νέα Υόρκη. 

Η μέτζο-σοπράνο Ola Rafalo ως Αλκμήνη, η σοπράνο Elisabeth Shoup ως Δηιάνειρα, και η σοπράνο Στέλλα Παπαθεοδώρου ως Μακαρία σε μια σκηνή του έργου στην Ακαδημία Μουσικής του Long Island City 
 

Η ΟΠΕΡΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ // Τρίτη 5 Ιουλίου 2016
Tor Morten Kjøsnes, Στέλλα Παπαθεοδώρου, Δημήτριος Τσινόπουλος,
Elisabeth Shoup, Kofi Hayford, Viktoriya Koreneva, Ola Rafalo
Στην Ακαδημία Μουσικής του Long Island (Long Island City Academy of Music) έγιναν οι πρόβες της όπερας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ» του Παναγιώτη Καρούσου που θα παρουσιαστεί στις 5 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας (Athens Square Park Summer Festival 2016). Οι σκηνικές πρόβες έγιναν στην Πλατεία Αθηνών (Athens Square Park) στην Αστόρια όπου θα ανέβει  η όπερα. Η νέα παραγωγή της όπερας με κοστούμια και σκηνοθεσία είναι το πρώτο ανέβασμα ελληνικής όπερας σε Open Air Festival στην Αμερική.
Viktoriya KorenevaOla RafaloElisabeth ShoupΣτέλλα Παπαθεοδώρου

Η ΟΠΕΡΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ


Η σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου, έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα επιστρέφει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σκηνική παραγωγή στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι μια όπερα σε δύο πράξεις που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, και θα πραγματοποιηθεί με αρχαία ελληνικά κοστούμια και σκηνοθεσία.
Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 στις 7μμ
Athens Square Park 30th ave and 30th st

Astoria, NY 11102 United States

Greek Nights Summer Program 2016

Ηρακλής: Δημήτριος Τσινόπουλος, τενόρος
Δηιάνειρα: Elisabeth Shoup, σοπράνο
Αλκμήνη: Ola Rafalo, μέτζο-σοπράνο
Υλλος & Προμηθέας: Kofi Hayford, μπάσος
Μακαρία & Ιόλη: Στέλλα Παπαθεοδώρου, σοπράνο
Μεγάλη Ιέρεια: Viktoriya Koreneva, μέτζο-σοπράνο
Tor Morten Kjøsnes, πιάνο
Ομάδα Παραγωγής, σκηνοθεσία: Eli Μάρκος & Δέσποινα Chrissochos

Οι Ελληνικές βραδιές στο Θερινό Πρόγραμμα της Πλατείας Αθηνών

Πάνος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Προγράμματος

Γιώργος Δελής, Χορηγός
Υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, 
Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος
Organized by UNESCO of Piraeus and Islands NY Chapter
& Director of Modern Music Billy Chrissochos

Συμπαραγωγή: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
http://hellenicamericancenterofthearts.blogspot.com/
Porphyra Corp- www.Porphyraband.com.
Δημήτριος Τσινόπουλος, Στέλλα Παπαθεοδώρου
Η «Ολυμπιακή Φλόγα» τού Παναγιώτη Καρούσου
Η «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου είναι η πρώτη Ελληνική όπερα στην ιστορία που παρουσιάστηκε στο περίφημο Lincoln Center της Νέας Υόρκης.
Η Ολυμπιακή Φλόγα (Μόντρεαλ 2005) είναι μια όπερα σε δύο πράξεις και σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι το δεύτερο οπερατικό έργο του Παναγιώτη Καρούσου.
Μαζί με τον «Προμηθέα» (Μόντρεαλ 1994)  και τον «Μέγα Αλέξανδρο» (Καναδάς 2007) συμπληρώνουν μια τριλογία που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και τον ανθρωπισμό των «Αρχαίων Ελλήνων». Ο ανθρωπισμός αναφέρεται στα φιλοσοφικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας και σαφώς δείχνει ότι είμαστε όλοι απόγονοι της κουλτούρας και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η όπερα στο σύνολό της βασίζεται στην Ολυμπιακή φλόγα και όπως ξεδιπλώνεται μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό τελετουργικό.
Η φλόγα όπως την ξέρουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι βασικά μια απλή ανάμνηση / αναπαράσταση της φλόγας, την οποία ο Προμηθέας έκλεψε από τους Θεούς και την έφερε στους ανθρώπους. Η φλόγα της γνώσης, από την οποία γεννήθηκαν οι πολιτισμοί. Στην ελληνική αρχαιότητα ήταν μια θρησκευτική τελετουργία, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους θεούς.
Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).
Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό, και ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Tor Morten Kjøsnes
Η σύνθεση και ενορχήστρωση της όπερας επηρεάζεται από την μετα-ρομαντική εποχή στη μουσική και από άλλα κλασικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας καθιστώντας έτσι μια avant-garde όπερα της νέας χιλιετίας. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η όπερα έκανε Παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.
Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μιά πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα». Μαζύ με τον Προμηθέα και τον Μέγα Αλέξανδρο είναι τα πιό σημαντικά µουσικά δράματα της ελληνικής κλασικής μουσικής.
Kofi Hayford, μπάσος - Στέλλα Παπαθεοδώρου, σοπράνο
Συν-χορηγός:
Long Island City Academy of Music
44-02 23rd Street, Long Island City, NY 11101

Athens Square Park
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου