Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Aνταλλαγή επισκέψεων σχολείων Κϋπρου και Μόσχας

Mόσχα, 06 Ιουλίου 2016. Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15 - 23 Ιουνίου 2016 η πρώτη ανταλλαγή σχολείων μεταξύ του «Κρυφού Σχολειού» της Λεμεσού και του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτων», που εδράζει στις εγκαταστάσεις του Μοναστηρίου του Αγίου Νικολάου της Μόσχας, γεγονός, που οφείλεται στη συνεργασία που έχει δρομολογήσει και αναπτύσσει το Ορθόδοξο Γυμνάσιο της Μόσχας, στο οποίο εντάξαμε την ελληνική γλώσσα το Μάρτιο του 2014, με την Κύπρο. Επί του παρόντος αναφέρουμε ότι το Μάρτιο του 2014 εντάξαμε την ελληνική γλώσσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτων», που εδράζει στις εγκαταστάσεις του Μοναστηρίου του Αγίου Νικολάου της Μόσχας. 
Το Φεβρουάριο του 2015, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στη Μόσχα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π., το Γυμνάσιο επισκέφθηκε η πρώτη κυρία της Κύπρου, η σύζυγος του προέδρου της χώρας Άντρυ Αναστασιάδου, κατόπιν πρόσκλησης της οποίας τον Ιούλιο του 2015 επισκέφθηκαν την Κύπρο 19 μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου και είχαν τη δυνατότητα άμεσης επαφής και γνωριμίας με τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου. Η σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Σχολείου έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με την προσήλωση στις πνευματικές και ηθικές αρχές και αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας.
Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, κατόπιν συνεννοήσεων της Προεδρείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. με στόχο τον εντοπισμό σχολείου στην Κύπρο, οικείου της ιδιαιτερότητας και των κατευθύνσεων του Ορθόδοξου Γυμνασίου της Μόσχας, επιλέχθηκε το Κρυφό Σχολειό της Λεμεσού, στο οποίο φοιτούν και αρκετοί ρωσόφωνοι-δίγλωσσοι μαθητές, που ζουν στο Νησί της Αφροδίτης. 
Μεταξύ των δύο σχολείων άμεσα συνήφθησαν επαφές, πραγματοποιήθησαν τηλεσυνδιασκέψεις, αναπύχθησαν φιλικές σχέσεις, ενώ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους «το όνειρο έγινε πραγματικότητα», όπως εκφράσθηκε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Κρυφού ΣχολειούΕρασμία Ρουσιά και είκοσι μαθητές από την Κύπρο με ομάδα γονέων, καθηγητών και τη διευθύντρια του Κρυφού Σχολειού Ερασμία Ρουσιά επισκέφθηκαν τη Μόσχα, απόλαυσαν τη ρωσική πρωτεύουσα, τα μνημεία και τα μουσεία της, κάτι το οποίο φρόντισε η διοίκηση του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας» με  επικεφαλής τη διευθύντρια Ίννα Μεντβέντεβα.
 Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και δη στον πρέσβυ Γιώργο Κασουλίδη και τον πρόξενο Γιώργο Σταυρινού για την πολυετή αγαστή συνεργασία, καθώς και στον κύριο πρέσβυ Γιώργο Κασουλίδη για την ευγενική υποδοχή των παιδιών και των συνοδών τους στους χώρους της Πρεσβευτικής Κατοικίας, τη φιλοξενία και το γεύμα που παρέθεσε. Eπιθυμούμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του ομίλου εταιρειών «NOVARD», πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π., μαικήνα Ανδρέα Ηλιόπουλο για την πολυετή και συνεπή εκ μέρους του στήριξη του Ορθόδοξου Γυμνασίου και του Κ.Ε.Π., καθώς και για το ευγενικό γεύμα που παρέθεσε στην αποστολή από την Κύπρο στο «νοστιμότερο ελληνικό εστιατόριο της Μόσχας», ως εκφράθηκε η Ερασμία Ρουσιά, στο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».  
Εκτιμούμε ότι η παρούσα πρώτη μαθητική ανταλλαγή θέτει ένα θεμέλιο λίθο περαιτέρω ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας, σύσφιξης των σχέσεων των ομόδοξων λαών μας, ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεών τους, ενίσχυσης της γέφυρας επικοινωνίας, γέφυρας φιλίας, αλληλοκατανόησης, ενότητας, αλληλεγγύης, αγάπης, ειρήνης.
Επισυνάπτονται ευχαριστήρια επιστολή της διευθύντριας του σχολείου της Κύπρου «Κρυφό Σχολειό» Λεμεσού Ερασμίας Ρουσιά, δελτίο τύπου της διευθύντριας του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτων» Ίννας Μεντβέντεβα, καθώς και φωτογραφίες από το ταξίδι των Κυπρίων μαθητών στη Μόσχα.  
Αναλυτικότερα για το Ορθόδοξο Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτων»:
Ορθόδοξο Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτων», που εδράζει στις εγκαταστάσεις του Μοναστηρίου του Αγίου Νικολάου της Μόσχας, 74, Shosseinnaya str., 2nd floor, 109383, Moscowhttp://xn----8sbelataihxgfmdqbljiu3qxa.xn--p1ai/ , http://xn----8sbelataihxgfmdqbljiu3qxa.xn--p1ai/contact
 
Με εκτίμηση Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου