Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Καταχειροκροτήθηκε η θεατρική παράσταση «Ερωφίλη» με τη Φωτεινή Φιλοσόφου στο Κηποθέατρο Παπάγου

Βασίλης Ασημακόπουλος, Φωτεινή Φιλοσόφου
"ΕΡΩΦΙΛΗ" ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΡΤΑΤΣΗ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
07 Ιουλίου 2016. Ο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΙΧΜΗ» παρουσίασε την θεατρική παράσταση «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού 2016.
Η παράσταση είχε επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε εντυπωσιάζοντας το κοινό.
Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Νικολαϊδης έδειξε όλη την αλαζονεία και την κτηνωδία του Βασιλιά. Ο εγωισμός της εξουσίας τον είχε τυφλώση και δεν μπορούσε να δει πόσο τυχερός ήταν από την ζωή του. Είχε μια ωραία κόρη που τον σέβονταν, και τον γενναίο Πανάρετο που προστάτευσε το Βασίλειο του και την εξουσία του. Ο γάμος της Ερωφίλης με τον γενναίο Πανάρετο θα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να του προσφέρει αυτή η ζωή.
Αντί αυτού ο εγωισμός τον τύφλωσε σκοτώνοντας τον πιο ηθικό άνθρωπο που έμπασε στο παλάτι νομίζοντας ότι θα ατιμάζονταν η εξουσία του αν παντρεύονταν η κόρη του έναν κατώτερης καταγωγής. Έτσι παραφρόνησε και έγινε ένας εγκληματίας. Ακόμα και όταν Πανάρετος επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια του και επιμένει για τη βασιλική καταγωγή του ο Βασιλιάς δεν αλλάζει, και βλέποντας την νεκρή κόρη του θριαμβολογεί. Ρόλος δύσκολος που κυριαρχεί σε όλο το έργο ερμηνεύεται από τον μεγάλο ηθοποιό Γιάννη Νικολαϊδη με εύρος εκφράσεων και τέχνη της ερμηνείας.
Η ανεπανάληπτη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ήταν μια πιστή Ερωφίλη βγάζοντας όλα τα συναισθήματα της τραγικής ηρωίδας. Την αληθινή αγάπη της για τον γενναίο Πανάρετο, τον σεβασμό για τον πάτερα της, την έλλειψη της μητέρας της.
Γιάννης Νικολαϊδης, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η αυτοκτονία της ήταν τόσο φυσική που δεν θα μπορούσε τίποτα άλλο πιο ωραίο να κάμει εκείνη την στιγμή. Η αυτοκτονία της ήταν μια αγαλλίαση, μια ανακούφιση στην όλη κτηνωδία που είχε ακολουθήσει, και η Φωτεινή Φιλοσόφου φάνταζε ακόμα πιο όμορφη πεθαίνοντας.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έδειξε όλη την γενναιότητα και την ανδρεία του Πανάρετου, ήταν συγκινητικός προσθέτοντας στον ήρωα ένα μεγαλείο που ο Χορτάτσης δεν έχει στο έργο. 
Ο Γιάννης Τσιώμου στον ρόλο του Καρπόφορου ήταν πιστικός και έδειξε όλη την σκηνοθετική μαεστρία του μεγάλου θεατράνθρωπου Γιάννη Νικολαΐδη.
Η Τζένη Οικονόμου στον ρόλο της Χρυσόνομης ήταν άρτια, και με σωστή υποκριτική τέχνη κυρίως στις σκηνές με την Φωτεινή Φιλοσόφου.
Γιάννης Νικολαϊδης
Το έργο «Ερωφίλη» του Χορτάτση μας δίνει κάποιο δίδαγμα που πρέπει να επισημάνουμε και που αξίζει ο θεατής να δει το έργο.
Η δύναμη του έρωτα. Ο αληθινός έρωτας όταν έρθει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους είναι ιερός και όλοι πρέπει να υποχωρήσουν, γιατί ο αληθινός έρωτας αν εμποδιστεί δεν θα καταστρέψει μόνο τους ερωτευμένους άλλα και όλους που εναντιώθηκαν και αυτούς που τον εμπόδισαν. Η εκδίκηση του ιερού έρωτα είναι αμείλικτη.
Η γλώσσα του έργου δύσκολη, στον έμμετρο λόγο της στιχουργικής μορφής του ιαμβικού ομοιοκατάληκτου δεκαπεντασύλλαβου, ίσως πιο ελκυστική σε παλαιότερες εποχές, ενδιαφέρουσα όμως από φιλολογικής πλευράς για την Κρητική λογοτεχνία.
Ένα άλλο αδύνατο σημείο του έργου είναι η προσπάθεια του συγγραφέα, όπως των περισσοτέρων που γράψαν τραγωδίες στην Αναγέννηση, να προσεγγίσει τους αρχαίους τραγωδούς στην δομή.
Η αποκρουστική αναφορά στην δολοφονία του Πανάρετου είναι ανούσια δραματικά και μοιάζει με καρικατούρα μπροστά στις εξαγγελίες των δολοφονιών στις αρχαίες τραγωδίες.
Ο λόγος του είναι πιο κοντά στο παραδοσιακό τραγούδι παρά στον λυρισμό τον αρχαίων τραγικών.
Τέλος η δολοφονία του βασιλιά από τους ακολούθους του, Καρπόφορου και  Χρυσόνομη, αν και επιβαλλόμενη δεν δικαιώνει το έργο, είναι άλλη μιά δολοφονία στο ξεκλήρισμα του βασιλικού οίκου.
Η Ερωφίλη βασίζεται στο ιταλικό έργο Orbecche (παραστάθηκε το 1541 και τυπώθηκε το 1543) του Giovani Batista Giraldi (1504-1573). Ο Χορτάτσης έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στην πλοκή: στο πρότυπο, ο βασιλιάς σκότωσε τη γυναίκα του όταν ανακάλυψε ότι εκείνη είχε αιμομικτική σχέση με τον γιο της ενώ η ηρωίδα, Orbecche, από τον κρυφό της γάμο είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την ύπαρξη των οποίων διατηρούσε κρυφή. Ο πατέρας της, όταν του αποκάλυψαν τον μυστικό γάμο, σκότωσε τον άντρα και τα παιδιά της και της πρόσφερε τα μέλη τους ως δήθεν δώρο. Τότε η Orbecche τον σκότωσε και αυτοκτόνησε. Το στοιχείο της βιαιότητας και της φρίκης που κυριαρχεί στο πρότυπο έχει περιοριστεί και υπάρχουν και μικρές διαφορές στον τρόπο ανάπτυξης των επεισοδίων: άλλα παρουσιάζονται εκτενέστερα και άλλα συνοπτικότερα και άλλες φορές αλλάζει η διάταξή τους.
«ΕΡΩΦΙΛΗ» του Γ. Χορτάτση
με τη Φωτεινή Φιλοσόφου
Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν:
Ερωφίλη Φωτεινή Φιλοσόφου
Βασιλιάς Γιάννης Νικολαϊδης
Πανάρετος Βασίλης Ασημακόπουλος
Καρπόφορος Γιάννης Τσιώμου
Χρυσόνομη Τζένη Οικονόμου
Διανομή-Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική: Ανακρέων Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Στέφανος Κεραμιδάς
 Πρόκειται για την πιο άρτια και γνωστή τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση, μια τραγωδία   Έρωτα και Θανάτου  και θέση ζωής απέναντι στη σκληρή και αυταρχική Εξουσία. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, δύο άνθρωποι γεμάτοι πάθος για τη ζωή, ορθώνουν ανάστημα και λένε όχι, φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια και τους φραγμούς της σκληρής εξουσίας. Παίρνουν το δρόμο του έρωτα που απελπισμένα τους οδηγεί στο θάνατο. Ο γενναίος Πανάρετος και η Ερωφίλη, αυτή η ηρωίδα του έρωτα και της ζωής, γίνονται παράδειγμα ζωντανό και ο θάνατός τους φάρος που φωτίζει σαν «ήλιος φωτερός», όπως αναφέρει ο Χορτάτσης.
Η «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση είναι μια τραγωδία Έρωτα και Θανάτου, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στη Ζωή, ένας ύμνος στον άνθρωπο που αγωνίζεται για μια ζωή πιο βαθειά και πιο ουσιαστική. Άλλωστε δεν ερωτευόμαστε κάτι εντελώς συγκεκριμένα, αλλά τις στιγμές, την ατμόσφαιρα και την αύρα που εκπέμπει η ιδέα του άλλου φίλου.
Η φίλη της καρδιάς και της ψυχής, της άγουρης νιότης που ακόμα και με το θάνατό της υπερασπίζεται την επιλογή της να ζήσει ελεύθερη…
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τέτοια κοινωνικά προβλήματα.
Υπάρχει ανάγκη από πολλές «Ερωφίλες»…
 Η παράσταση «Ερωφίλη» περιοδεύει ανά την Ελλάδα:   

Προπώληση εισιτηρίων:

www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/erofili/

Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου AIXMH
http://ehmi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου