Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Κώστας Τριανταφυλλίδης: συνέντευξη στη Θεοδώρα Τζίτα

Κώστας Τριανταφυλλίδης: συνέντευξη στη Θεοδώρα Τζίτα


Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης είναι ένας νέος και ταλαντούχος τραγουδοποιός. Γεννήθηκε το 1976 στην Τασκένδη καθώς οι παππούδες του βρέθηκαν εκεί ως πολιτικοί πρόσφυγες. Ήρθε στην Ελλάδα το 1980, σπούδασε μουσική στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα από όπου πήρε το πτυχίο των ανώτερων θεωρητικών. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής στο Π.Μ.Κ.Π. Το 1999 συνεργάστηκε με την Μαρινέλλα στον κύκλο συναυλιών με τίτλο «Με βάρκα το τραγούδι» στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής, το Θέατρο Γης και το Ο.Α.Κ.Α. Στη συνέχεια  συνεργάστηκε με τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Σωτηρία Λεονάρδου, τον Γιάννη Σπανό, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Δήμο Μούτση κ.ά. Από το 2009 μέχρι το 2012 εμφανίστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες και μαζί πραγματοποίησαν περιοδεία στις Η.Π.Α και τον Καναδά. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2009 με τον δίσκο «Κι άλλη μέρα πέρασε»  και το 2012 ακολούθησε ο δίσκος «Είν’ η σειρά σου».
Γιατί ασχολήθηκες με τη μουσική, πώς προκύπτει το έναυσμα;
Στο σπίτι ακούγαμε πολλή μουσική, θυμάμαι όταν ερχόταν στην Τασκένδη ένας δίσκος από την Ελλάδα τον άκουγε κάθε μέρα και μία οικογένεια. Σήμερα τον είχαμε εμείς, αύριο οι γείτονες. Έτσι από παιδί είχα επαφή με την ελληνική μουσική, άκουγα ρεμπέτικα και λαϊκά και βέβαια την κλασική μουσική που κυριαρχούσε στη Ρωσία. Έπαιζε πιάνο η θεία μου, έτσι και εγώ ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα μόνος μου, είχαμε φτιάξει και κάποια συγκροτήματα. Η μάνα μου με παρότρυνε να πάω στο Ωδείο. Ξεκίνησα με δάσκαλο τον Κώστα Κλάββα στο Κεντρικό Ωδείο και ασχολήθηκα δύο χρόνια με τη βυζαντινή μουσική.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική σου δουλειά με τίτλο «Αστρικός Χάρτης». Μίλησε μας για αυτό το εγχείρημα.

Είναι μια λαϊκή δουλειά που περιλαμβάνει εννέα τραγούδια σε μουσική δική μου, του Βαγγέλη Μαχαίρα και του Άρη Κούκου. Οι στίχοι είναι των Γιάννη Μπελεσιώτη, Λίλιαν Δημητρακοπούλου, Πέπης Δουρέκα, Γρηγόρη Μαρινάκη και Ηλία Κατσούλη. Με μεγάλη μου χαρά το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε» το ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, και τον ευχαριστώ πολύ.

Υπάρχει σε αυτήν τη δουλειά κάποιο τραγούδι που να εκφράζει τη σημερινή κατάσταση της χώρας;

Ναι, είναι το «Βήματα βαριά» της Δουρέκα, όπου ο ήρωας χορεύει ενώ τα έχει χάσει όλα, αυτό ακουμπάει πολύ στο σήμερα.

Από πού αντλείς κουράγιο και έμπνευση στο σκηνικό μιας διαλυμένης χώρας;
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και αγωνιστής. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα. Η ίδια η μουσική μού δίνει κουράγιο. Η ζωή μου μού έμαθε να αγωνίζομαι για τα πάντα.

Πώς βιοπορίζεται ένας καλλιτέχνης που ασχολείται με τη μουσική το 2016 στην Ελλάδα;
Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι αυτό. Αλλά με αφορά να κάνω αυτό που αγαπώ, με όποια εμπόδια και αν συναντώ. Αλλά είναι εξαιρετικά σκληρές οι εποχές.
Κώστας Τριανταφυλλίδης

Ο φόβος μέσα σου υπάρχει για το σήμερα και κυρίως για το αύριο;

Υπάρχει όχι για μένα, αλλά για τα παιδιά μου, όμως πιστεύω πως ο καθένας μας  πρέπει να αγωνίζεται, είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Ελλείψει των δισκογραφικών εταιρειών, τι σημαίνει για έναν καλλιτέχνη η κυκλοφορία ενός CD;
Ο καλλιτέχνης στις μέρες μας επωμίζεται τα πάντα. Από το στούντιο, τα τραγούδια,    τους μουσικούς που θα παίξουν, μέχρι την προβολή της δουλειάς. Αυτό που παλιά έκαναν 15 άνθρωποι μέσα στη δισκογραφική εταιρεία, τώρα αναλαμβάνει να το διεκπεραιώσει μόνος του ο καλλιτέχνης.

Αναφέρθηκες στην προβολή της δουλειάς. Το ραδιόφωνο (ως το μόνο πια μέσο επικοινωνίας με τον πολύ κόσμο) λειτουργεί υποστηρικτικά απέναντι σε νέους δημιουργούς;
Όχι καθόλου, οι πόρτες είναι επτασφράγιστες, δεν λειτουργεί αμερόληπτα σαν μέσο. Στις μέρες μας το λαϊκό τραγούδι έχει εκτοπιστεί από το σύνολο των ραδιοφωνικών εκπομπών.

Βρέθηκαν στο δρόμο σου καλλιτέχνες που σε βοήθησαν;
Θεωρώ πως είμαι τυχερός. Η Μοσχολιού, ο Καλογιάννης, η Μαρινέλα, με καθοριστική στιγμή τη γνωριμία μου με τον Μητροπάνο, με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, και βέβαια ο Νταλάρας, που μου έκανε την τιμή να τραγουδήσει ένα τραγούδι μου στην τελευταία μου δισκογραφική δουλειά.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, οι εικόνες που μας έχουν κατακλύσει, με τους πρόσφυγες, με δεδομένο πως οι παππούδες σου ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, πώς σε κάνουν να νιώθεις;
Είναι τραγικό σαν συναίσθημα. Θεωρώ πολύ γενναιόδωρο τον ελληνικό λαό και νομίζω σε σχέση με την ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε, Ευρώπη, ο ελληνικός λαός έκανε τη διαφορά.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
 Κατηγορία: ΜΟΥΣΙΚΗ
κείμενο: Θεοδώρα Τζίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου