ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ ΜΑΝΙΑΤAKΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ NEW YORK COLLEGE
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ « ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
& ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ
& ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Hμερίδα με θέμα «Μεσογειακή διατροφή ως παράγων υγείας και οικονομικής ανάπτυξης» από τον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το τμήμα Διατροφολογίας του New York College, στο Δημαρχείο Νίκαιας πριν από λίγες ημέρες.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από έρευνες και τοποθετήσεις γύρω από την μεσογειακή διατροφή με την Kρητική πατροπαράδοτη κουζίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των ομιλιών. Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» εκφράζει τη διατροφή των λαών της λεκάνης της Μεσογείου και είναι συνώνυμος με την υγιεινή διατροφή, τη μακροζωία και τα χαμηλά ποσοστά εμφραγμάτων και καρκίνου. Κυρίαρχο ρόλο έχουν το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, τα ψάρια, το κόκκινο κρασί με μέτρο και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στους τρόπους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ραγδαία ανάπτυξη μέσα από την παραγωγική εκμετάλλευση του πλούτου που μας προσφέρει η Ελληνική γη. Η Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτισμικό αγαθό μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, με τρόπο βέβαια που δεν ευτελίζει τον πολιτισμό αλλά τον αξιοποιεί.
Ανάμεσα στους εξέχοντες ομιλητές ήταν ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ , η κα Βίκυ Ιγγλέζου Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος (παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Δημήτριου Μανιατάκη), ο κ. Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, Γραμματέας Ελληνικής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος καθώς και ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε στην ομιλία του «Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή έχει καθορίσει την διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο με τρανό παράδειγμα την πρόσφατη ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής ως Μνημείο Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO - ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην συμβολή του Ομίλου UNESCO Πειραιά.»
Την Ημερίδα παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δράσεις άμεσης καταπολέμησης της φτώχειας» που υλοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον Δήμο Πειραιά και από το οποίο ωφελούνται άμεσα άποροι και άστεγοι συμπολίτες μας.
Τέλος, παρουσία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Νεράτζη, του Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη, του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργου Ιωακειμίδη, του Διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου και Προέδρου της Ένωσης Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά κ. Νίκου Σιδηρόπουλου, της Πολιτικού κας Σκορδά, του Προέδρου Βετεράνων Προοδευτικής κ. Τάκη Καλούδη, Δημοτικών Συμβούλων καθώς και μελών του ΔΣ του Ομίλου μας παρουσιάστηκε παραδοσιακό κρητικό χορευτικό πρόγραμμα από τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο (ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ) «Δικταίοι Καστρινοί» - Χορογράφος κ. Γιώργος Φραγκάκης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από έρευνες και τοποθετήσεις γύρω από την μεσογειακή διατροφή με την Kρητική πατροπαράδοτη κουζίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των ομιλιών. Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» εκφράζει τη διατροφή των λαών της λεκάνης της Μεσογείου και είναι συνώνυμος με την υγιεινή διατροφή, τη μακροζωία και τα χαμηλά ποσοστά εμφραγμάτων και καρκίνου. Κυρίαρχο ρόλο έχουν το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, τα ψάρια, το κόκκινο κρασί με μέτρο και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στους τρόπους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ραγδαία ανάπτυξη μέσα από την παραγωγική εκμετάλλευση του πλούτου που μας προσφέρει η Ελληνική γη. Η Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτισμικό αγαθό μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, με τρόπο βέβαια που δεν ευτελίζει τον πολιτισμό αλλά τον αξιοποιεί.
Ανάμεσα στους εξέχοντες ομιλητές ήταν ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ , η κα Βίκυ Ιγγλέζου Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος (παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Δημήτριου Μανιατάκη), ο κ. Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, Γραμματέας Ελληνικής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος καθώς και ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε στην ομιλία του «Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή έχει καθορίσει την διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο με τρανό παράδειγμα την πρόσφατη ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής ως Μνημείο Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO - ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην συμβολή του Ομίλου UNESCO Πειραιά.»
Την Ημερίδα παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δράσεις άμεσης καταπολέμησης της φτώχειας» που υλοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον Δήμο Πειραιά και από το οποίο ωφελούνται άμεσα άποροι και άστεγοι συμπολίτες μας.
Τέλος, παρουσία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Νεράτζη, του Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη, του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργου Ιωακειμίδη, του Διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου και Προέδρου της Ένωσης Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά κ. Νίκου Σιδηρόπουλου, της Πολιτικού κας Σκορδά, του Προέδρου Βετεράνων Προοδευτικής κ. Τάκη Καλούδη, Δημοτικών Συμβούλων καθώς και μελών του ΔΣ του Ομίλου μας παρουσιάστηκε παραδοσιακό κρητικό χορευτικό πρόγραμμα από τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο (ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ) «Δικταίοι Καστρινοί» - Χορογράφος κ. Γιώργος Φραγκάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου