Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Θριαμβευτική η επίσημη συναυλία για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ στον ιστορικό χώρο της Πνύκας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Παρασκευή 25 Ιουλίου. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη επίσημη συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ. Στον κατάμεστο χώρο της Πνύκας, η 70μελής Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη ερμήνευσε έργα των μεγάλων συνθετών του 20ου αιώνα Heitor Villa Lobos, Astor Piazzolla, Dmitri Shostakovich, Aram Khatchaturian και Νίκου Σκαλκώτα. Συνέπραξαν οι σολίστ Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Κώστας Κοτσιώλης (κιθάρα) και Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν).
Νίκος Ξανθούλης
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας και του τόπου διεξαγωγής της συναυλίας, τονίζοντας ότι η δημοκρατία συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτισμικές και πνευματικές της παραμέτρους. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η διοργάνωση ανάλογων δράσεων ανταποκρίνεται πλήρως στη θεσμική υποχρέωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας και του δημοκρατικού διαλόγου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ κ. Νίκος Ξανθούλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ θα είναι ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό μουσικό σύνολο.
Επίσης, ανέφερε ότι στη συναυλία παρουσιάζονται έργα, οι συνθέτες των οποίων αξιοποίησαν δημιουργικά τη λαϊκή μουσική παράδοση των χωρών τους, επιτυγχάνοντας να την περάσουν στο επίπεδο της συμφωνικής ορχήστρας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, η Υφυπουργός σε Θέματα Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, ο Υφυπουργός σε Θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, βουλευτές και. στελέχη της κυβέρνησης, πρέσβεις ευρωπαϊκών κρατών, βουλευτές και ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, θεσμικών και πολιτιστικών φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η συναυλία, την οποία παρουσίασε η Μαρία Κοπανά, μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα προβληθεί και σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., μέσω της συνεργασίας με την EBU.
Η τηλεοπτική σκηνοθεσία ήταν του Μιχάλη Νταή, ενώ ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Χρίστος Παπαγεωργίου έκανε τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σχολιασμό.
Η πρώτη επίσημη συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – στον ιστορικό χώρο της Πνύκας.
Η καινούργια ενδυμασία των μουσικών είναι πάρα πολύ ωραία και προσθέτει στην καλή εμφάνιση της ορχήστρας.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Νίκο Ξανθούλη, τον εξαίρετο συνθέτη, μουσικό, και παιδαγωγό, καθώς και στον Διοικητικό Διευθυντή της ορχήστρας Αντώνη Γιαμβριά, για την πετυχημένη αυτή συναυλία που προοιωνίζει μια ανεπανάληπτη σαιζόν στα Μουσικά Σύνολα της ΝΕΡΙΤ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
1. Eitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras No 5, Άρια, για σοπράνο και οκτώ βιολοντσέλα
Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη
2. Astor Piazzolla: Διπλό Κοντσέρτο για μπαντονεόν, κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων
Introduccion
Milonga
Tango
3. Dmitri Shostakovich: Jazz Suite Νο 2 για Ορχήστρα
Εμβατήριο
Χορός Νο 1
Χορός Νο 2
Λυρικό Βάλς
Βάλς Ι
Βάλς ΙΙ
Φινάλε
4. Νίκος Σκαλκώτας: Πέντε Ελληνικοί χοροί
Πελοποννησιακός Ι
Ηπειρώτικος Ι3
Ηπειρώτικος ΙΙΙ2
Χωστιανός
Κλέφτικος ΙΙΙ3
5. Aram Khachaturian: Gayaneh
Ο Χορός των Σπαθιών
O χορός της Αϊσά
Ο Χορός των Κοριτσιών με τα τριαντάφυλλα
Νανούρισμα
Λεζγκίνκα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου