Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


Ο Παναγιώτης Καρούσος με τον Δήμαρχο 
της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg 
Ιστορική αναδρομή της συνεργασίας του Ελληνοκαναδού συνθέτη με την Ομογένεια της Νέας Υόρκης
Ύστερα από μια αξιόλογη δημιουργική αναδρομή 15 χρόνων στον Καναδά ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος πρότεινε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το έργο του Συμφωνία Νο.1 «Συμφωνία της Ελευθερίας».
Η συναυλία έγινε στο Long Island Auditorium υπό τη χορηγία του υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας Γ. Ορφανού, σε μια παραγωγή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέα Υόρκης. Την ορχήστρα Astoria Symphony Orchestra διηύθυνε ο μαέστρος Silas Nathaniel Huff, τη χορωδία Queensborough Chorus που ερμήνευσε το έργο στα Ελληνικά προετοίμασε η Dr. Sheila Schonbrun, και συμμετείχε ο βιρτουόζος τρομπονίστας Gregory Briggler.
Ο Nick Diamond, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο 
Παναγιώτης Καρούσος και ο εκατομμυριούχος John Catsimatidis
Το έργο Συμφωνία Νο.1 «Συμφωνία της Ελευθερίας» ανέβηκε στην Νέα Υόρκη υπό την ονομασία Πνεύμα της Ελευθερίας - Spirit of Liberty, κατόπιν της Γαλλικής ονομασίας από τον Καναδά Esprit Liberté. Η συναυλία έγινε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ως κύρια εκδήλωση των εορταστικών εκδηλώσεων της Επετείου για την Εθνική Παλιγγενεσία της Ελλάδος 25η Μαρτίου 1821, και την Επίσημη Παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης στην περίφημη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.
Την οργάνωση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Διαμαντίδης.
Ο Παναγιώτης Καρούσος με τον εκατομμυριούχο John G. Rangos 
Τη δεξίωση παρέθεσε πριν από τη συναυλία ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Michael Bloomberg στο Μανχάταν. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενθουσιασμένος, αποκάλεσε το έργο του Παναγιώτη Καρούσου «επίτευγμα τέχνης και ένα σπουδαίο μουσούργησα» και συγχάρηκε τον δημιουργό.
Η Συμφωνία της Ελευθερίας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ στον Καθεδρικό Saint Jean Baptiste, στο Κολέγιο Collège Regina Assumpta, και στο Place des Arts, και είχε δημιουργήσει αίσθηση με την μεγαλειώδεις ενορχήστρωση του Καρούσου.
Σε μια παρουσίαση της Συμφωνίας Νο.1 παραβρέθηκε και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Elliott Trudeau ο οποίος συγκινημένος είπε: «Ο Παναγιώτης Καρούσος ξαναζωντανεύει το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα μέσα από την μουσική». 
Panagiotis Karousos with U.S. Army
Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος συνεχίζει την εποικοδομητική συνεργασία με την
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και ανεβάζει με την υποστήριξη του Πέτρου Γαλάτουλα και τον συντονισμό του Βασίλη Χρυσοχόου την συναυλία για τις «Θρησκευτικές Ελευθερίες» υπό την Αιγίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέσα στα πλαίσια της Παρέλασης στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
The Pierre Hotel Manhattan - Greek Army Philharmonic 
Στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας, η Συμφωνική ορχήστρα και η Χορωδία Greater Aberdeen υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman παρουσίασαν τα έργα του Ελληνοκαναδού δημιουργού Συμφωνία Νο.1 «Το Πνεύμα της Ελευθερίας», το «Κονσέρτο για Βιολί» με σολίστ τον Leo Adamov, καθώς και αποσπάσματα από τις όπερες «Προμηθέας», «Μέγας Αλέξανδρος» και «Ολυμπιακή Φλόγα». Στη συναυλία έλαβαν μέρος η σοπράνο Λίνα Ορφανού, η σοπράνο Μary Mackenzie και η μεσόφωνος Jessica Klein.
Stathakion Cultural CenterAstoria, "Olympic Flame" opera
Το 2008 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης, και την Astoria Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman.
Εκεί συνάντησε αξιόλογους λυρικούς καλλιτέχνες όπως την μεσόφωνο Elspeth Davis, (Βία – Θεά Αθηνά), την σοπράνο Mary Elizabeth Mackenzie, (Ιώ), τον βαρύτονο Martin Fisher (Προμηθέα), και τον μπάσο Nathan Baer (Ωκεανός – Δίας).
Η έγκυρη εφημερίδα Πατρίδες έγραψε: «Ομογένεια Νέας Υόρκης.
Πέτρος Γαλάτουλας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Καρούσος 
Την Κυριακή 30 του Μάρτη 2008, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Νέα Υόρκης και περιχώρων παρουσίασε το μουσικό αριστούργημα του ομογενή συνθέτη Παναγιώτη Κρούσου: “Προμηθέας”. Το μουσικό αυτό δημιούργημα του γνωστού καλλιτέχνη έχει εντυπωσιάσει και το παρελθόν φιλόμουσους ανεξάρτητα καταγωγής και πολιτιστικών παραδόσεων. Η εκτέλεση έγινε από την “Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια” υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman, κατενθουσίασε δε τα πλήθη των θεατών.»

Stathakion Cultural CenterAstoria, "Alexander the Great" opera
Τον Νοέμβριο του 2008 η παραγωγή του Προμηθέα της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Το έργο εντυπωσίασε με τον υψηλό λυρισμό του και χαρακτηρίσθηκε θεϊκό.
Maestro Silas Huff, Sheila Schonbrun, Archbishop Demetrios,  P. Karousos 
Ο Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου ήταν η πρώτη Ελληνική όπερα που ανέβηκε και ταξίδεψε σε μεγάλες πόλεις της Βορείου Αμερικής κάνοντας γνωστό τον δημιουργό στην ομογένεια αλλά και στο ευρύ Καναδικό και Αμερικανικό κοινό.
Η δημοτικότητα του ήταν τόσο ευρεία που το 2008 τραγούδησε, (τα τραγούδια: Σαράντα Παλικάρια, ο Γέρο Δήμος, Μακεδονία Ξακουστή), στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης σε κοινό άνω των 150.000 θεατών και παρουσία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg.
Επίσης τραγούδησε την «Μακεδονία Ξακουστή», στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Αριστοτέλη που ξέγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και σύσσωμη την ομογένεια στην Πλατεία της Αθήνας, Athens Square Park Astoria.
Long Island Auditorium - Symphony No1 "Liberty" 
Τον Μάρτιο του 2009 η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανέβασε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο την συναυλία «Από τον Μότσαρτ στον Καρουσο», με αποσπάσματα από τις όπερες του Παναγιώτη Καρούσου διανθισμένες από τα έργα του Μότσαρτ.
Στις 28 Ιουνίου 2009 η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανέβασε την όπερα Μέγας Αλέξανδρος του Παναγιώτη Καρούσου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (Queens, New York), με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια και σολίστες από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grand Gilman. 
Hilton Manhattan Miss Greek Independence 
Η διανομή των πρωταγωνιστών ήταν εντυπωσιακή με επικεφαλής τον τενόρο Tytus Abrahamson στον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την μεσόφωνο Elspeth Davis στον ρόλο της Ολυμπιάδας, την σοπράνο Mary Mackenzie στο ρόλο της Ρωξάνης, τον βαρύτονο Eric Keller στο ρόλο του Βασιλιά Φιλίππου, και αρκετούς κομπάρσους για τις μάχες μιας και η όπερα ανέβηκε σε ημισκηνοθετική μορφή με κοστούμια.
Manhattan 5th Avenue Greek Independence Day Parade 2009
Η όπερα ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε, ο δε δημιουργός κύριος Παναγιώτης Καρούσος βραβεύτηκε με το Μπλε Διαμάντι της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης μέσα σε ένα παρατεταμένο standing ovation από τον πρόεδρο κύριο Δημήτρη Καλαμαρά.
Ο Παναγιώτης Καρούσος ύστερα από της επιτυχημένες παραστάσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Βόρεια Καρολίνα, Σικάγο, Μόντρεαλ και Τορόντο επισφραγίζει την δύναμη του έργου του στην Νέα Υόρκη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος ευχαρίστησε τον μουσικοσυνθέτη κύριο Παναγιώτη Καρούσο και αναφώνησε το έργο του Μέγας Αλέξανδρος αριστουργηματικό μουσούργημα που μας ξαναφέρνει στο μεγαλείο της Αλεξανδρινής εποχής. 
Ο Παναγιώτης Καρούσος με τον Nick Diamond και την Agi Balta
δέχεται τιμητική πλακέτα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»
 Manhattan's Gracie Mansion of the Mayor of the City of New York
Η παρουσίαση της όπερας Μέγας Αλέξανδρος από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ήταν το επιστέγασμα από μια σειρά ανεβασμάτων της όπερας στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Toν Ιανουάριο του 2009 o Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε την όπερα Μέγας Αλέξανδρος στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ με την συμφωνική ορχήστρα East Coast Philharmonic και σολίστες υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Η όπερα δημιούργησε εντύπωση και κατέκτησε τους Αμερικανούς. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Μέγας Αλέξανδρος ανεβαίνει στο Τορόντο με την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστήμιου του Τορόντο Sneak Peek Orchestra και σολίστες υπό την διεύθυνση του μαέστρου Victor Cheng.
Maestro Grant Gilman, Panagiotis Karousos, tenor Tytus Abrahamson 
Η όπερα Μέγας Αλέξανδρος πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007 στο Μόντρεαλ του Καναδά στον Μνημειώδη Καθεδρικό Ναό, Notre-Dame Basilica, με μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και σολίστες υπό την διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Τον Μάιο του 2008 η όπερα Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται με την Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου υπό την διεύθυνση του David Stech, οι κριτικές μιλούν για τον νέο Ελληνοκαναδό Βέρντι της όπερας.
Η συνεργασία με την Ομοσπονδία
Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης άνοιξε στον Παναγιώτη Καρουσο την πόρτα της Αμερικής, η δε συνεργασία τους έχει γράψει ιστορία αφού ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού που Έλληνας συνθέτης κλασικής μουσικής ανέβασε όπερες στην Βόρειο Αμερική.
Stathakion Cultural CenterAstoria, "Prometheus" opera
Αυτή την Πρωτιά δεν μπόρεσε κανείς να ξεπεράσει, το 2014 η UNESCO κάλεσε τον Παναγιώτη Καρούσο με το επιτελείο των καλλιτεχνών του από την Ελλάδα, να παρουσιάσει τον Προμηθέα στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου