Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Η Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη

Η Τραβιάτα, η πολυσυζητημένη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη στις 18 και 19 Ιουλίου.
Η Τραβιάτα του Βέρντι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως.
Η Τραβιάτα – δηλαδή η Παραστρατημένη – βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε που με τη σειρά του στηρίζεται στο έργο «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά. Αφορά την ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, την οποία γνώριζε καλά ο συγγραφέας. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.
Η εμβληματική όπερα του Βέρντι παρουσιάζεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες, ανάμεσα τους η σοπράνο Τζίνα Πούλου και η Μαρία Μαυρομάτη εναλλάξ στο ρόλο της «Βιολέτα», ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης στο ρόλο του «Ζερμόν», και στο ρόλο του «Αλφρέντο» θα είναι γνωστός τενόρος έκπληξη.

Την μουσική διδασκαλία της χορωδίας θα έχει ο Σταύρος Μπερής. Η παράσταση θα γίνει με σκηνοθεσία και κοστούμια.
Αν και η ενορχήστρωση γενικά φαίνεται να παραμελείται κάπως σε διάφορα σημεία, το μουσικό αυτό έργο του Βέρντι θεωρείται μεγάλης και πλούσιας έμπνευσης για την οποία και κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερών του. Αξιοπρόσεκτα θεωρούνται τα ακόλουθα σημεία:
Πράξη 1η: Ο χορός που εκτελεί τη πρόποση «Ας πιούμε φίλοι», η άρια της Βιολέτας «Διστάζω ακόμα..», το αλέγκρο«Για πάντα» και η διωδία Βιολέτας - Αλφρέντο.
Πράξη 2η: Η άρια του Αλφρέντο «Σε σένα χρυσάφι μου», η διωδία του ντ' Ορμπέλ πατρός και της Βιολέτας, η σκηνή μεταξύ πατέρα και γιου και οι στίχοι του ντ' Ορμπέλ «Όταν τρελοί έρωτες».
Πράξη 3η: Η χορωδία των Βοημών καθώς και το φινάλε, και
Πράξη 4η: Η συγκινητική ρομάντζα της Βιολέτας «Αφήνω γεια σ΄ ότι έχω αγαπήσει», ο χορός των μεταμφιεσμένων, και η τελευταία διωδία Αλφρέντο - Βιολέτας που είναι από τις πλέον συμπαθέστερες εμπνεύσεις του Βέρντι. (wiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου