Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου. Αφιερωμένο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, ο Πρόεδρος του ICAO Assad Kotaite
και ο Πρέσβης Ιωάννης Παπαδόπουλος στην Πρεμιέρα του έργου στο Μόντρεαλ
Το «Τραγούδι των Εθνών» είναι ένα ορατόριο αφιερωμένο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στης 23 Φεβρουαρίου 2003 υπό την αιγίδα της UNESCO, και με την χρηματοδότηση του δήμου του Μόντρεαλ με μεγάλη επιτυχία.
Maria Pappas, σοπράνο - Daniel Bonato, μπάσος
Η παρουσίαση έγινε στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Notre-Dame Basilica, με σολίστες την Καναδέζα σοπράνο Lambroula Maria Pappas, τον Βραζιλιάνικης καταγωγής μπάσο Daniel Bonato, την χορωδία LEnsemble Choral St-Eustache υπό την μουσική διδασκαλία του Pierre Turcotte, και την Συμφωνική Ορχήστρα OSJL-L Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του Μαέστρου André Gauthier.
Τιμητικός Καλεσμένος της βραδιάς παρουσίασης του ορατόριου ήταν ο Πρόεδρος του ICAO Assad Kotaite.  Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ICAO (International Civil Aviation Organization), είναι τμήμα του ΟΗΕ και ιδρύθηκε το 1947 σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944 κατά τη συνδιάσκεψη για τη διεθνή πολιτική αεροπορία. Μέλη του είναι 190 χώρες και η έδρα του βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Ο συνθέτης στον ΟΗΕ 
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος συνεργάστηκε με  τον Πρόεδρο του ICAO, Assad Kotaite, για την παρουσίαση του Ορατόριου «Τραγούδι των Εθνών» στο Μόντρεαλ υπό την αιγίδα του οργανισμού, της UNESCO Καναδά, και του Δήμου του Μόντρεαλ.
Καλεσμένοι στην συναυλία ήταν όλες οι Πρεσβείες και αντιπρόσωποι των χωρών μελών στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στο τμήμα του ICAO, αντιπρόσωποι της Δημαρχίας του Μόντρεαλ, Πρέσβεις, κ.α.
Το Τραγούδι των Εθνών είναι ένα ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία μικτή, και δυο σολίστες σοπράνο και μπάσο.
Αποτελείται από 6 μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων ποιητών που αντιπροσωπεύουν τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης προστέθηκε και ένα ποίημα στην Ελληνική γλώσσα τιμής ένεκεν της πατρίδος του συνθέτη.
P. Karousos , A. Gauthier
Τα μελοποιημένα ποιήματα των 6 γλωσσών που απαρτίζουν το ορατόριο είναι:
Αγγλικά: «I Hear America Singing» Walt Whitman 
Γαλλικά: «Les Contemplations XXI» Victor Hugo 
Ισπανικά: «Canción del gitano apaleado» Federico García Lorca
Ρωσικά: «Le Chanteur» Alexander Sergeyevich Pushkin 
Κινέζικα: «Un Jour de Printemps» Li Po
Αραβικά: «Musique Divine» Kahlil Gibran (La voix de l’éternelle sagesse)
Από την συναυλία στον «Παρνασσό», με την σοπράνο
Βανέσσα Καλκάνη και τον Μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη
Η παρουσίαση του έργου έκαμε μεγάλη εντύπωση στο Μόντρεαλ, και ο συνθέτης κατά την επίσκεψη του στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε το βίντεο και την ηχογράφηση στον Οργανισμό όπου και παρουσιάστηκε απόσπασμα στον ΟΗΕ.
Notre-Dame Basilica
Η Εισαγωγή του έργου που είναι βασισμένη σε έναν Πρόλογο πάνω στα ποιήματα του On Time του John Milton, και Essay on Man (epistle III) του Alexander Pope, ερμηνεύτηκε από τον Μαέστρο André Gauthier και την συμφωνική ορχήστρα με σολιστικό κουαρτέτο Χάλκινων πνευστών. 
Στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε η άρια
Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ICAO
«
Musique Divine» σε ποίηση Kahlil Gibran, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» από την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη και Ορχηστικό Ensemble υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου