Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Μια μαγική βραδιά πρόσφερε ο Δήμος Αθηναίων με την όπερα La Traviata‏ και την Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων υπό την εκπληκτική διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδος στην Αθήνα

Αθήνα 19 Ιουλίου. Το λαοφιλές έργο La Traviata του Βέρντι παρουσίασε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό την εκπληκτική διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου της Αθήνας Ελευθέριου Καλκάνη, σε μορφή Κοντσερτάντε, σε συνεργασία με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες στον περίβολο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδος στην Αθήνα.
Η όπερα La Traviata είναι ένα έργο που συνεπαίρνει τον ακροατή όπως και να την ακούσει και με οποιοδήποτε μουσικό σύνολο, η καστ ερμηνευτών.
Οι μελωδίες είναι γνωστές και η υπόθεση ακόμα συγκινει με το ρομαντικό συναισθηματικό φολκλόρ.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων έδωσαν μια παράσταση πάνω από τα καθιερωμένα συμβατικά πλαίσια που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους λαοφιλείς έργα.
Συνήθως οι εκτελεστές συμβιβάζονται με το καθιερωμένο και απλώς το επαναλαμβάνουν με την σιγουριά του καλού υλικού, και με τον αέρα ότι ερμηνεύουν κάτι σημαντικό. Οι μουσικοί απόψε υπό την διεύθυνση του έμπειρου στην όπερα μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη έδωσαν μια άλλη άποψη στο έργο δική τους.
Το να κάνεις δικό σου ένα έργο είναι επίτευγμα ακόμα και να καταφέρεις να δώσεις κάτι καινούργιο σε ένα τόσο καθιερωμένο έργο που όλα έχουν εξαντληθεί είναι πάλι πολύ σπουδαίο και αυτό οι μουσικοί αλλά και οι ερμηνευτές το χρωστάνε στην άρτια συνεργασία που έχουν με τον σπουδαίο μαέστρο τους τον Ελευθέριο Καλκάνη.
Ο Αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης ως μουσικός παιδαγωγός μπορεί να εμφυσήσει και να διδάξει πράγματα με έναν τρόπο άμεσο ώστε να καταλάβει ο ερμηνευτής πως πρέπει να ερμηνεύσει την παρτιτούρα του συνθέτη, από την φλαουτίστα, τον τρομπετίστα μέχρι τον χορωδό και τον σολίστα.
Αν και δεν βοήθησε ο υγρός καιρός τους σολίστες, οι ερμηνευτές έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν, με επικεφαλής τον χαρισματικό τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου «Αλφρέντο», την σοπράνο Μαρία Μαυρομμάτη «Βιολέτα», και τον βαρύτονο Ζαφείρη Κουτελιέρη «Ζερμόν».
Ο Τζουζέπε Βέρντι ήταν ο ίδιος βαρύτονος και έχει συνθέσει τις ωραιότερες άριες για τον βαρύτονο, έτσι και απόψε η άρια (Di Provenza il mar - Ποιος ξερίζωσε τη θάλασσα και την ξηρά της Προβηγκίας από την καρδιά σου;) μάγεψε τους Αθηναίους με την φωνή του Ζαφείρη Κουτελιέρη.
Αλλά και στο πασίγνωστο ντουέτο της πρόποσης της Πρώτης Πράξης, (Αλφρέντο –Βιολέτα), «Libiamo ne’ lieti calici» (Ας πιούμε από την κούπα της χαράς), σιγοτραγούδησαν οι Αθηναίοι μαζί με τους ερμηνευτές.  
Το λιμπρέτο της όπερας είναι του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε και βασίζεται στο μυθιστόρημα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά υιού.
Συμμετείχαν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Μαρία Μαυρομμάτη, Δημήτρης Πακσόγλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Έφη Μηνακούλη, Ζηνοβία Πουλή, Δημήτρης Αλεξανδρίδης, Χρήστος Αμβράζης και Στέφανος Τσατάλμπασης. Την προετοιμασία της Χορωδίας και των Σολίστ είχε ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου. Την άρτια Διδασκαλία Χορωδίας έκαμε ο γνωστός και αγαπητός στους Αθηναίους φιλόμουσους Σταύρος Μπερής. Και πάλι ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στον Μεγάλο μας Μαέστρο τον Ελευθέριο Καλκάνη που είχε την Μουσική Διεύθυνση. 
Επίσης ένα μεγάλο Μπράβο στον Δήμαρχο Αθηναίων Γεώργιο Καμίνη και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά που προσφέρανε στους δημότες της Αθήνας δωρεάν μπροστά στον εντυπωσιακό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδος στην καρδιά της Αθήνας την εξαίσια αυτή μουσική βραδιά με την όπερα Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου