Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Με τον Δήμαρχο του Μόντρεαλ Pierre Bourque
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος μετανάστεψε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1990 για μουσικές σπουδές. Όντας ακόμα φοιτητής στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Faculte de Musique de LUniversite de Montreal, παρουσίασε την πρώτη του όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο περίφημο θέατρο του Μόντρεαλ Place des Arts, και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην σύνθεση στο Πανεπιστήμιο McGill University. Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάστηκε στο Place des Arts το 1994 στα Ελληνικά και το 1996 πάλι στο Place des Arts στα Γαλλικά.
Η Mary Deros, ο Παναγιώτης Καρούσος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού
Έκτοτε άρχισε μια συνεργασία με την Δημαρχία του Μόντρεαλ και παρουσίαζε έργα του μουσικής δωματίου και αποσπάσματα ή και ολόκληρη την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με τον Γαλλικό τίτλο «Prométhée enchaîné». Σε μια από τις παρουσιάσεις της όπερας και συγκεκριμένα στο Maison de la culture Villeray - St-Michel - Parc Extension, παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ Pierre Bourque, (Mayor of Montreal Pierre Bourque). Ο δήμαρχος συγχάρηκε τον συνθέτη και μίλησε για το μουσικό του ταλέντο. Επίσης στην παράσταση παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νικόλαος Βαμβουνάκης (τώρα Πρέσβης), όπου έδωσε χαιρετισμό και συγχάρηκε τον συνθέτη.
Η όπερα Ολυμπιακή Φλόγα στην Notre-Dame Basilica
Ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ Pierre Bourque συγκινήθηκε από την παράσταση, που ο συνθέτης αφιέρωσε προς τιμήν του, και αποκάλεσε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ένα σύγχρονο αριστούργημα.
Η συνεργασία του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου συνεχίστηκε παρουσιάζοντας έργα του στα Maison de la culture της πόλης του Μόντρεαλ. Το 2000 η πόλη του Μόντρεαλ πραγματοποίησε ένα μεγάλο φεστιβάλ για να γιορτάσει την νέα χιλιετηρίδα το Millennium. Η δημαρχεία του Μόντρεαλ του ανάθεσε να συνθέσει μια Σουίτα αφιερωμένη στο Μόντρεαλ για να παρουσιαστεί μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ.
Πρέσβης Ι. Παπαδόπουλος, Π. Καρούσος, C. Parent, l. Chaput, M. Deros
Millennium Concert Celebration “Suite Montrealaise”  
Το μεγαλειώδες φεστιβάλ που οργάνωσε η πόλη του Μόντρεαλ ονομάστηκε «Montréal aux 2000 et un visages», και ο Παναγιώτης Καρούσος ήταν ο επίσημος συνθέτης κλασσικής μουσικής του φεστιβάλ από την πόλη του Μόντρεαλ έγραψε την Μοντρεαλίτικη Σουίτα. Η παρουσίαση έγινε στον πανέμορφο καθεδρικό Saint-Jean-Baptiste, που είναι το στολίδι του Μόντρεαλ και γνωστός χώρος συναυλιών κλασσικής μουσικής. Την Συμφωνική Ορχήστρα l'Orchestre symphonique de la Montérégie διεύθυνε ο μαέστρος Luc Chaput.
Με την Αντιδήμαρχο Helen Fotopulos και την Sylvana Villata
Η «Suite Montréalaise» ήταν ένας θρίαμβος για τον Παναγιώτη Καρούσο, σε συνέντευξη στο Ράδιο Καναδά από την δημαρχεία του Μόντρεαλ τον ανακοινώνανε ως τον συνθέτη του Μόντρεαλ, και ήμαστε περήφανοι που έρχεται μέσα από τις εθνικές μειονότητες της πόλης και ιδίως την Ελληνική Παροικία.
Η συναυλία για το Millennium ήταν ένας μεγάλος σταθμός στην δημιουργική πορεία του συνθέτη.
Ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ βράβευσε τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και η συνεργασία ήταν πλέον συνεχής και εποικοδομητική. Ο συνθέτης ήταν συχνά επίσημος καλεσμένος στις δεξιώσεις της πόλης του Μόντρεαλ ενώ την Βραδιά των Πυροτεχνημάτων ήταν μέσα στους εκλεκτούς επίσημους καλεσμένους που υποδέχτηκαν το νέο Millennium στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ με τον δήμαρχο σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και όλους τους επίσημους της πόλης του Μόντρεαλ.
Δεξίωση μετά την Συμφωνία Νο.2 στην  Notre-Dame Basilica
Ο συνθέτης υπόγραψε το χρυσό βιβλίο της πόλης λέγοντας: «δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την βραδιά που μου πρόσφερε ο Δήμος του Μόντρεαλ».
Στο πλάι του πάντα η οργανώτρια του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ Sylvana Villata, η δημοτική σύμβουλος Mary Deros και ο δήμαρχος Pierre Bourque. Οι τρεις αυτοί συνεργάτες και φίλοι θα είναι πλέον παρόντες σε ότι επίσημη συναυλία θα διοργάνωση στο Μόντρεαλ.
Στην Παγκόσμια Πρώτη παρουσίαση της Συμφωνίας Νο.1 «Ελευθερία», Esprit Liberté, πάλι στον Καθεδρικό Saint-Jean-Baptiste, θα είναι δίπλα του, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο και τον Πρωθυπουργό του Καναδά Pierre Trudeau.
Maison de la culture Villeray - St-Michel - Parc Extension
Επίσης στην παρουσίαση της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Μνημειώδη Βασιλική Notre-Dame Basilica σε ένα κοινό 4000 χιλιάδων θεατών. Εκεί παραβρέθηκε στην κηδεία του Pierre Trudeau σκεπτόμενος τα λόγια του μεγάλου αυτού ανθρώπου: «Παναγιώτη εδώ πρέπει να παρουσιάσεις τα έργα σου, στην Notre-Dame Basilica», ενώ έβλεπε μπροστά του τον Fidel Castro που είχε έρθει για την κηδεία από την Κούβα. 
Το 2003 η Πόλη του Μόντρεαλ οργανώνει ένα φεστιβάλ για να γιορτάσει την Bιοποικιλότητα, η οργανώτρια του Φεστιβάλ La biodiversité, (Evenement Culturel pour Celebrer la Biodiversité), Sylvana Villata αναθέτει στον Παναγιώτη Καρούσο την σύνθεση μιας Συμφωνίας για τα βουνά.
Τον συνθέτη συγχαίρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παροικίας 
Ο Παναγιώτης Καρούσος συνέθεσε την Συμφωνία Νο.2 «Ολυμπιακή Συμφωνία», αφιερωμένη στον Όλυμπο και έναν θρησκευτικό ύμνο για το ιερό βουνό Άθως.
Η συναυλία ονομάστηκε «Συναυλία των Βουνών - Από τον Όλυμπο στον Άθω», «Concert de la Montagne - De l'Olympe au Mont Athos», και πραγματοποιήθηκε στην Notre-Dame Basilica παρουσία όλων των αρχών της Πόλης του Μόντρεαλ, Πρεσβείες, ιερέων κ.α. υπό την αιγίδα της UNESCO.
Την Ολυμπιακή Συμφωνία ερμήνευσαν η Χορωδία L’Ensemble Choral St-Eustache υπό την μουσική διδασκαλία του Pierre Turcotte, και την Συμφωνική Ορχήστρα OSJL-L Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του μαέστρου André Gauthier.
Saint-Jean-Baptiste, Συμφωνία Νο.1
Τον «Ύμνο στον Άθω» ερμήνευσε η χορωδία Les Chanteures de la Pleiade υπό την διεύθυνση του Pierre Turcotte. Η συναυλία ήταν ένας άλλος θρίαμβος για τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο στο Μόντρεαλ.
Ο Παναγιώτης οργάνωσε πολλά Φεστιβάλ στο Μόντρεαλ, πολυεθνικά προβάλλοντας όλες τις εθνικότητες της πόλης. Σταθμός στα φεστιβάλ αυτά ήταν η παράσταση «Ο Δρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που πραγματοποίησε με την Sylvana Villata. Η έναρξη έγινε στο Παρκο Parc Lafontaine μέσα στο θέατρο της λίμνης του πάρκου όπου παραβρέθηκαν στον ανοιχτό χώρο του αμφιθεάτρου Theatre de Verdure 3.000 άτομα. Ο συνθέτης ερμήνευσε τις άριες από την όπερα Μέγας Αλέξανδρος, και πήραν μέρος σολίστες και συγκροτήματα από όλες τις χώρες από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την Ελλάδα στην Ινδία.
Συναυλία για το Millennium
Η παράσταση περιόδευσε σε πολλά ανοιχτά μέρη του Μόντρεαλ και ολοκληρώθηκε σε μια τεράστια παρουσίαση στο λιμάνι του Μόντρεαλ, στο Vieux-Port de Montréal 100.000 χιλιάδες άτομα χειροκρότησαν την παράσταση και τον συνθέτη Παναγιώτη Καρουσο. Ήταν μια μεγαλειώδεις παρουσίαση του Παναγιώτη Καρούσου και μια προσφορά προς την Πόλη του Μόντρεαλ, μόλις τελείωσε η παράσταση από το απέναντι νησί μέσα στον Άγιο Λαυρέντιο φώτισαν τον ουρανό του Μόντρεαλ και τους ουρανοξύστες τα πυροτεχνήματα από το Saint Helen's Island.
Π. Καρούσος, Επίσκοπος Bigras, ο εκπρόσωπος του Καρδινάλιου του 
Μόντρεαλ Turcotte, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Ζαχαριουδακης, 
και πίσω η Γενική Πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας Evans.  
Μια άλλη σημαντική συνεργασία του Παναγιώτη Καρούσου με τον Δήμο του Μόντρεαλ ήταν η Παγκόσμια Πρεμιέρα του «Κονσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα» για το Διεθνές Έτος της Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η παρουσίαση έγινε στην μεγάλη Αρένα Χόκεϊ, Maurice Richard Arena, σε 5.000 χιλιάδες θεατές που καταχειροκρότησαν την συναυλία. Σολίστ ήταν η πιανίστα Nathalie Joncas, με την Συμφωνική Ορχήστρα
OSJL-L Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του μαέστρου André Gauthier.
Π. Καρούσος, ο Πρέσβης Ι. Παπαδόπουλος, και η  UNESCO Καναδά 
Ο δήμαρχος Pierre Bourque ευχαριστώντας τον συνθέτη είπε: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πόλης του Μόντρεαλ που ένας συνθέτης όπερας προσφέρει τόσα πολλά στον πολιτισμό, Παναγιώτη Καρούσο η Πόλη του Μόντρεαλ και εγώ σου ήμαστε ευγνώμων για την προσφορά σου».
Ο Παναγιώτης Καρούσος απόκτησε μια φήμη στο Μόντρεαλ που ξεπέρασε τα σύνορα του Καναδά, η έγκυρη ομογενειακή εφημερίδα «Πρωινή» αφιερώνει ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο, «Ο μεγάλος συνθέτης του Μόντρεαλ», ενώ ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης τον επαινεί σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Μαρμαρινού.

Δεξίωση στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ για το Φεστιβάλ του Π. Καρούσου 
Εκτεταμένα ρεπορτάζ και κριτικές γράφτηκαν για τον Παναγιώτη Καρούσο και στις μεγάλες εθνικές εφημερίδες του Καναδά, όπως την La Presse, Le Journal de Montréal,  Le Devoir, Gazette, κ.α. με επαινετικά σχόλια για τον Ελληνικής καταγωγής Καναδό συνθέτη και τα αξιόλογα έργα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου