Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Συναυλίες στο Τρίτο: Σπύρος Κοντός, όμποε- Λητώ Θώμου, πιάνο

11η εκδήλωση του κύκλου "Συναυλίες στο Τρίτο" για την περίοδο 2018-19, στο στούντιο Αντώνης Κοντογεωργίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος), σε απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (webradio.ert.gr/trito), τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 7 το απόγευμα.
ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΟΜΠΟΕ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
Ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι σολίστ : Σπύρος Κοντός - όμποε, Λητώ Θώμου - πιάνο.
« Από την Salonmusik του 19ου αιώνα στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία».
Πρόκειται για μια μοναδική μουσική περιήγηση σε δεξιοτεχνικά ρομαντικά έργα για όμποε και πιάνο του 19ου αιώνα των Johann Wenzel Kalliwoda, Johann Peter Pixis και Antonino Pasculli καθώς και σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε σπουδαίες συνθέσεις των Ντίνου Κωνσταντινίδη, Θόδωρου Αντωνίου και Γεωργίου Καζάσογλου.
Παρουσίαση : Κάτια Μάντζαρη/ Κάτια Μάντζαρη
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος
Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Πρώτο μέρος
Salonmusik: Δεξιοτεχνικά ρομαντικά έργα για όμποε και πιάνο
Johann Wenzel Kalliwoda: Morceau de Salon op. 228
(1801 – 1866)
Johann Peter Pixis: Grand Sonata op. 35 (1788 – 1874)
I. Allegro Moderato
II. Romanze
III. Rondo (Allegretto vivace)
-Antonino Pascull: i Grand Concerto „I vespri Sicilani“ (1842 – 1924) (su temi dall‘ opera di Verdi)
Δεύτερο μέρος
Αφιέρωσις
Ντίνος Κωνσταντινίδης Castles in the air (γεν. 1929) (από το Transformations) για όμποε και πιάνο
Θόδωρος Αντωνίου Fantasia (1935-2018) για όμποε σόλο
Γεώργιος Καζάσογλου Παθητική Μελωδία (1908-1984) για όμποε και πιάνο
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974 όπου από μικρός συμμετείχε έντονα στις μουσικές δραστηριότητες του νησιού. Αργότερα, μελέτησε όμποε στην Αθήνα με τον Γιάννη Παπαγιάννη, στην Καρλσρούη με τον Τhomas Indermühle και στη Γενεύη με τον Maurice Bourgue. Από το 1997 εργάζεται ως πρώτο όμποε στη Συμφωνική της ΕΡΤ και έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες μουσικής δωματίου, δίνει ρεσιτάλ, συμπράττει με μουσικά σχήματα και ηχογραφεί για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Κύπρο, ΗΠΑ κ.α. Από το 2002 διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το 2006 διοργανώνει και διδάσκει στο Διεθνές Σεμινάριο Όμποε της Κέρκυρας και από το 2012 είναι βοηθός καθηγητής σε σεμινάρια στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης. Η δισκογραφία του, αποκλειστικά με έργα ελλήνων συνθετών, κυκλοφορεί από τις εταιρίες DNA Lab, Centaur, Irida, Rekem και Universal. Ο δίσκος του Metamorphosis (2012, Λητώ Θώμου, πιάνο) έχει λάβει το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.
ΛΗΤΩ ΘΩΜΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο (δίπλωμα με α’ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης). Συνέχισε με τους Constantin Ganev και Julia Ganeva στη Σόφια και στην Εκόλ Νορμάλ με την Germaine Mounier, απ’ όπου αποφοίτησε με την υψηλότερη διάκριση. Δάσκαλοί της υπήρξαν επίσης οι Α. Jenner και R. Keher, J. Jacharieva, A. delle Vigne, R. Nattkemper. Βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου Giovani pianisti στη Μαρσάλα, A. Roussel στη Σόφια και Guilde στο Παρίσι, και στο διαγωνισμό ΧΟΝ στην Αθήνα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ουκρανία. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται τα αριστουργήματα της κλασικής και της ρομαντικής περιόδου, και έργα σύγχρονων συνθετών, συχνά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φ. Νάκας. Έχει συνεργαστεί με το Σύνολο «Σκαλκώτας», την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα κ.ά. Με τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό κυκλοφόρησε το CD Metamorphosis (2012), με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών ηχογραφημένα σε πρώτη εκτέλεση, το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής ως ο καλύτερος δίσκος ελληνικού ενδιαφέροντος της χρονιάς. Το 2016 κυκλοφόρησε το CD Nostalgica utopica, με έργα του Ευάγγελου Κοκκόρη, σε συνεργασία με τον φλαουτίστα Νίκο Νικόπουλο.
Οι δύο μουσικοί συνεργάζονται στενά για περισσότερο από μία δεκαετία ερμηνεύοντας έργα του ρεπερτορίου από όλες τις εποχές, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Σημαντικό σταθμό στη συνεργασία τους αποτέλεσε το CD Metamorphosis, τo οποίο βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου & Μουσικής.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου