Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Η Κορυφαία μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου διευθύνει το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και ο Δήμος Κορινθίων συνδιοργανώνουν υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, συναυλία / Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου, την Κυριακή 14/04/19 στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης» στην Κόρινθο και ώρα 07:00μ.μ.

Χαιρετισμός:
Δρ. Ιωάννης Φειδάς, Διευθυντής Δ.Δ.Ε Κορινθίας
Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων
Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της υποστήριξης και προώθησης των πολιτιστικών θεμάτων σε τοπικό επίπεδο με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κορινθίας κα Αναστασία Τσαπάλου, μουσικό. 
Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου
Σολίστ: Ειρήνη Κώνστα, Υψίφωνος - Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαθύφωνος
Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής «Choremus
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα
Μουσική διεύθυνση Φαίδρα Γιαννέλου, Αρχιμουσικός

Πρόγραμμα:
Εισαγωγή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης»
Χορωδιακό Ωκεανίδων από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»
Ντουέτο (Προμηθέας – Ιώ) από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»
Χορωδιακό Ολυμπιακής Φλόγας από την όπερα «Τραχίνιες»
Ντουέτο (Ύλλος – Μακαρία) από την όπερα «Τραχίνιες»
Χορωδιακό από την όπερα «Mέγας Αλέξανδρος»
Χορωδιακό από το Ορατόριο: «Το Φως της Χριστιανοσύνης»
Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών»
Αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών
Εισαγωγή - (Overture)
«I Hear America Singing» Walt Whitman
«Le Chanteur» Alexander Sergeyevich Pushkin
«Un Jour de Printemps» Li Po
«Musique Divine» Kahlil Gibran (La voix de l’éternelle sagesse)
«Canción del gitano apaleado» Federico García Lorca
«Η Άρπα των τραγουδιών» του Λαμαρτίνου
Φινάλε: «The Song of the Nations»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ιστορικό του έργου Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου
Το «Τραγούδι των Εθνών», (στα αγγλικά: Oratorio: “The United NationsHope of Mankind”), του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα ορατόριο αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο Μόντρεαλ του Καναδά στης 23 Φεβρουαρίου 2003 με την συνεργασία του τμήματος του ΟΗΕ, (ICAO) υπό την αιγίδα της UNESCO Canada, και με την χρηματοδότηση του Δήμου του Μόντρεαλ.
Η παρουσίαση έγινε στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Notre-Dame Basilica, με σολίστες την Καναδέζα σοπράνο Lambroula Maria Pappas, τον Βραζιλιάνικης καταγωγής μπάσο Daniel Bonato, την χορωδία LEnsemble Choral St-Eustache υπό την μουσική διδασκαλία του Pierre Turcotte, και την Συμφωνική Ορχήστρα OSJL-L Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του Μαέστρου André Gauthier.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του ICAO, Assad Kotaite, για την παρουσίαση του Ορατόριου «Τραγούδι των Εθνών» στο Μόντρεαλ υπό την αιγίδα του οργανισμού, της UNESCO Καναδά, και του Δήμου του Μόντρεαλ. Καλεσμένοι στην συναυλία ήταν όλες οι Πρεσβείες και αντιπρόσωποι των χωρών μελών στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στο τμήμα του ICAO, αντιπρόσωποι της Δημαρχίας του Μόντρεαλ, κ.α.
Το Τραγούδι των Εθνών είναι ένα ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία μικτή, και δυο σολίστες σοπράνο και μπάσο. Αποτελείται από 6 μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων ποιητών που αντιπροσωπεύουν τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος του ICAO, Assad Kotaite μετά την συναυλία δήλωσε τα εξής: "Tο έργο του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα αριστούργημα της τέχνης που μας μεταφέρει το μήνυμα της ομόνοιας και ειρήνης, ένας μεγαλειώδης ύμνος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών". Το έργο και οι ερμηνευτές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε στο θέατρο του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά», από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, με σολίστ την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και τον βαθύφωνο Βασίλη Ασημακόπουλο, τη Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής «Choremus” και την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου. 
Φαίδρα Γιαννέλου, μαέστρος 

Η Φαίδρα Γιαννέλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχα απόφοιτη του προπτυχιακού αλλά και του μεταπτυχιακού προγράμματος στην κατεύθυνση “Διεύθυνση Ορχήστρας” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μίλτο Λογιαδή ενώ τον Ιανουάριο του 2012 ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διεθνώς αναγνωρισμένους μαέστρους σε όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2013 κέρδισε το Β’ βραβείο (ελλείψη Α’) στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Μαέστρων “Σόλων Μιχαηλίδης”, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Έχει επίσης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων καθώς και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Kyklos Ensemble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου