Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Εξαιρετική η συναυλία της κορυφαίας μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου με έργα Παναγιώτη Καρούσου στην Κόρινθο

Κυριακή 14 Απριλίου2019. Μια συναυλία γεμάτη πρωτότυπες μελωδίες και πηγαίο αίσθημα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου εντυπωσιάζοντας το κοινό που χειροκροτούσε συνέχεια.

Οι φιλόμουσοι της Κορίνθου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σπουδαία συναυλία με έργα πολύ υψηλού επιπέδου. Ο γνωστός και πλέον αγαπητός στην Κόρινθο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος εντυπωσίασε το κοινό με έργα πρωτότυπης μελωδικής και μουσικής αρμονίας.

Την εξαιρετική αυτή συναυλία συνδιοργάνωσαν ο Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και ο Δήμος Κορινθίων υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Τη συναυλία διηύθυνε η κορυφαία Ελληνίδα μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου, που με την εξαιρετική της τεχνική στην απόδοση των μουσικών έργων ενθουσίασε το κοινό.
Σολίστ ήταν δύο μεγάλες φωνές της όπερας, η Υψίφωνος Ειρήνη Κώνστα, και ο Βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος, που ερμήνευσαν μαγικά τα εξαιρετικά έργα του Παναγιώτη Καρούσου. Οι υπέροχες φωνές τους και σκηνική τους παρουσία καθήλωσαν.
Στη συναυλία συμμετείχαν η Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής «Choremus” και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα που καταχειροκροτήθηκαν υπό την έμπειρη μπαγκέτα της μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου.
Τη συναυλία προλόγισαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κορινθίων Κώστας Παρτσινέβελος, ο Δρ. Ιωάννης Φειδάς, Διευθυντής Δ.Δ.Ε Κορινθίας, και ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής, συγγραφέας και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργος Τσούκαλης που εκπροσώπησε επάξια τον Ιωάννη Μαρωνίτη, πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.
Τη συναυλία συντόνισε άψογα και παρουσίασε η Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κορινθίας Αναστασία Τσαπάλου, μουσικός η οποία τόνισε: «Η μουσική του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου είναι ισάξια των μεγάλων κλασικών της όπερας, μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί τίποτα συγκρίσιμο στο ελληνικό ρεπερτόριο της όπερας».
Επίσης κριτικός διανοούμενος της Κορίνθου έγραψε τα εξής: «Η μουσική σας έχει όλους τους ήχους και τα χρώματα της παλλόμενης ελληνικής φλόγας, τη στιγμή που υπερβαίνει τους δεσμώτες της και τείνει εν δυνάμει να καταλάμψει σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς ετάχθη, περιβάλλουσα τον βαθειά επικό της χαρακτήρα με λυρισμό για λόγους αυτοάμυνας. Δεν μας άρεσε απλώς, είμαστε ευγνώμονες! να είστε καλά και να δημιουργείτε, ευχαριστούμε». Γ. Π.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκαν τα έργα:
Εισαγωγή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης», Χορωδιακό Ωκεανίδων από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης», Ντουέτο (Προμηθέας – Ιώ) από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης», Χορωδιακό Ολυμπιακής Φλόγας από την όπερα «Τραχίνιες»
Ντουέτο (Ύλλος – Μακαρία) από την όπερα «Τραχίνιες», Χορωδιακό από την όπερα «Mέγας Αλέξανδρος», Χορωδιακό από το Ορατόριο: «Το Φως της Χριστιανοσύνης».
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» Αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από έξι μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων ποιητών που αντιπροσωπεύουν τις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών, Εισαγωγή - (Overture), «I Hear America Singing» Walt Whitman,
«Le Chanteur» Alexander Sergeyevich Pushkin, «Un Jour de Printemps» Li Po, «Musique Divine» Kahlil Gibran (La voix de l’éternelle sagesse), «Canción del gitano apaleado» Federico García Lorca, «Η Άρπα των τραγουδιών» του Λαμαρτίνου, Φινάλε: «The Song of the Nations».
Το πρόγραμμα άρχισε με την απαγγελία  ενός ποιήματος της Αναστασίας Τσαπάλου εμπνευσμένο από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου.
Ανάμεσα στο εκλεκτό κοινό παραβρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αθανάσιος Γκίκας, η Πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας Σοφία Κανέλλου, η τέως βουλευτής Κορινθίας Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ισθμίων Μανώλης Παπαχριστοδούλου, η Φάλια Παπαγιαννοπούλου Μουσικοπαιδαγωγός, Διευθύντρια της Παιδικής χορωδίας και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Opus femina» του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων, η Κατερίνα Παπανικολάου Ζώγκου Διευθύντρια Λυκείου Αγίων Θεοδώρων, Φιλόλογος - Δημοσιογράφος, και Διευθύντρια της Σχολής Επιμορφώσεως Οικογένειας Δήμου Κορινθίων, και ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου Υπεύθυνος Δράσεων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
 Αναστασία Τσαπάλου, μουσικός
 
 
 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου