Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και ένα θαύμα του Αγίου Πορφυρίου

Πρόκληση 40 Ημερών: Εβδομάδα 3

Καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς το Πάσχα στην “αρένα των αρετών» γνωστή ως Μεγάλη Σαρακοστή, στη δημοσίευση αυτής της εβδομάδας στο πλαίσιο της δοκιμασίας μας, επικεντρωνόμαστε σε δύο αδιαχώριστα χαρακτηριστικά της χριστιανικής ζωής: Την Πίστη και την Αγαθοεργία. Είναι αμέτρητα τα αποσπάσματα της Βίβλου και τα λόγια των Πατέρων της Εκκλησίας που ασχολούνται με αυτές τις δύο αρετές.

Όσον αφορά στην πίστη, θα ακούσουμε, για παράδειγμα, το Σάββατο του Λαζάρου, τον Χριστό να λέει στη Μάρθα: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Αυτός που πιστεύει σε μένα, κι αν πεθάνει, θα ζήσει. Και όποιος ζει και πιστεύει σε μένα ποτέ δεν θα πεθάνει. Το πιστεύετε αυτό;”

Όσον αφορά στην αγαθοεργία, διαβάζουμε τα εξής στο βιβλίο του Ιακώβου: “Επειδή, όπως το σώμα χωρίς πνεύμα είναι νεκρό, έτσι και η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή.” (2:26).

Η πίστη μας στον Χριστό και την Εκκλησία Του, πρέπει να είναι ισχυρή, όπως ο χρυσός δοκιμάζεται στη φωτιά … χωρίς να είναι σε απομόνωση. Σύμφωνα με την παραβολή για τα Ταλέντα (Κατά Ματθαίον 25: 14-30), πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να αυξήσουμε την πίστη μας με τα καλά έργα για τη δόξα του Θεού.

Τα καλά έργα θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη ζωή του κάθε Χριστιανού … αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην απομακρυνόμαστε από την αληθινή πηγή της αγαθοεργίας μας (που είναι ο Θεός) και χωρίς να αισθανόμαστε περισσότερο υπερήφανοι από ό,τι χρειάζεται. Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα καλά έργα να μην αντικαταστήσουν την πίστη μας στο Χριστό και την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις εντολές Του.

Η πίστη και η αγαθοεργία θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, όπως οι ρίζες ενός δέντρου με τα κλαδιά του. Καθώς μεγαλώνουμε στην πίστη, ο ζήλος μας στον Κύριο και η επιθυμία μας να κάνουμε το καλό θα αυξηθεί επίσης, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο της πίστης σε συνεργασία με την αγάπη.

Το παράδειγμα κατεξοχήν αυτού του ιδανικού είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας προσφέρει επίσης το παράδειγμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και όλων των Αγίων για τους πιστούς να μιμηθούν στη δική τους ζωή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα εορτάζεται έως και σήμερα -τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών – και είναι τουΑγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Αυτός ο Άγιος, ο οποίος έζησε τον 14ο αιώνα, υποστήριξε θαρραλέα τα πραγματικά δόγματα της Εκκλησίας. Μέσω τόσο της ισχυρής πίστης του και των καλών του έργων υπερασπίστηκε τις σωστές διδασκαλίες των Πατέρων.

Έτσι, ας μιμηθούμε τη ζωή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια θεάρεστη ζωή και να προχωρούμε στο δρόμο προς τη σωτηρία. Ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας κατά τη διάρκεια αυτής της ευλογημένης Σαρακοστής, ας αυξήσουμε την πίστη μας στον Χριστό και ας πολλαπλασιάσουμε τα καλά έργα μας χρησιμοποιώντας τα ταλέντα που μας έχει δωρίσει ο Θεός. Ας προσευχηθούμε περισσότερο και ας μελετήσουμε την Αγία Γραφή. Ας χαμογελάσουμε σε έναν γείτονα, ας επισκεφθούμε ένα μοναχικό άτομο, και ας χρησιμοποιήσουμε το χρόνο και τα χρήματά μας για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις εκκλησίες μας σε όλη τη χώρα.

Ας θυμηθούμε, πάνω απ’ όλα, τη σύνδεσή μας με, και τη σχέση μας με τον Χριστό, ο οποίος είπε: «Χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα» (Κατά Ιωάννη 15: 5).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου