Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Κλειδιά για την ακρόαση της σύγχρονης μουσικής

ΠΕΜΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ με την ActionPlus

«Κλειδιά για την ακρόαση της σύγχρονης μουσικής»
Διαδραστικό σεμινάριο με την Λορέντα Ράμου, πιανίστρια, μουσικολόγος PhD

Καθώς η δυτική λόγια μουσική στις αρχές του 20ου αι. άρχισε να «σπάει» το μέχρι τότε οικείο στους ακροατές μελωδικό, ρυθμικό και αρμονικό της περίβλημα με τα τελευταία έργα του Ντεμπυσσύ, τους Σαίνμπεργκ, Μπεργκ, Βέμπερν και Στραβίνσκι, έγινε σταδιακά δυσκολότερο στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει και να εκτιμήσει την μετέπειτα πορεία της. 
Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι μέσα από την εξοικείωση με βασικές έννοιες όπως η έννοια του μουσικού χρόνου (α’ συνάντηση) και του ηχητικού υλικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας συνθέτης (β’ συνάντηση), να δοθούν στους συμμετέχοντες τα βασικά «κλειδιά» για να κατανοήσουν ένα έργο σύγχρονης μουσικής, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Το σεμινάριο αποτελείται από 2 ενότητες συνολικής διάρκειας 4 ωρών. Η δεύτερη ενότητα συμπληρώνει την πρώτη, αλλά μπορείτε να τις παρακολουθήσετε και μεμονωμένα. Θα δοθούν σημειώσεις, βιβλιογραφία και λίστα έργων για περαιτέρω ακροάσεις.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
Πέμπτη 30/3 --> 18:00 - 20:00 --> Α’ Ενότητα
Πέμπτη 6/4 --> 18:00 - 20:00 --> Β’ Ενότητα

> Κόστος Συμμετοχής: 15€ ανά ενότητα.
Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την καταβολή του κόστους συμμετοχής (τηρείται σειρά προτεραιότητας)

> Κρατήσεις:
Συμπληρώνετε την αίτηση συμμετοχής, στον παρακάτω σύνδεσμο:https://goo.gl/forms/O187nasdRxqBleNF2

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:
Φιλότεχνους, μουσικόφιλους, σπουδαστές μουσικής, φοιτητές, και γενικά ανθρώπους που επιθυμούν να ακούσουν με ένα διαφορετικό «αυτί» την τέχνη των ήχων της εποχής μας.

Τι γνώσεις θα αποκομίσω;
-Μαθαίνω πώς να προσανατολίζομαι μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικό έργο.
-Κατανοώ τα ηχητικά υλικά με τα οποία δημιουργεί ένας συνθέτης
-Εξοικειώνομαι με «ορόσημα» της σύγχρονης μουσικής από τις αρχές του 20ου αιώνα ως τις μέρες μας.
-Γνωρίζω ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικών έργων σημαντικών συνθετών (Σαίνμπεργκ, Κέιτζ, Στοκχάουσεν, Λίγκετι, Ξενάκης…).

~ Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης & υλικό σημειώσεων ~

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίων: Μουσείο Ηρακλειδών,
Ηρακλειδών 16, Θησείο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ActionPlus στο τηλ. : 210 3230102 ή info@action-plus.gr

------------------------------------------------------------------------------------------

Η εισηγήτρια πιανίστρια και μουσικολόγος Λορέντα Ράμου έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, τις ΗΠΑ και τη Χιλή, τα οποία χαρακτηρίζονται από πρωτότυπη θεματολογία με εικαστική ή θεατρική διάσταση. Το ενδιαφέρον της για το σύγχρονο ρεπερτόριο την οδήγησε σε συνεργασίες με συνθέτες όπως οι George Crumb και Mauricio Kagel, σεμινάρια με τους Pierre-Laurent Aimard και Pierre Boulez, ερευνητική δραστηριότητα για το έργο Ελλήνων συνθετών και ηχογραφήσεις για τις εταιρείες ECM, NAXOS και BIS.
Eίναι υπεύθυνη του πρότζεκτ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» που γίνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σημαντική παιδαγωγική δραστηριότητα γύρω από το πιανιστικό ρεπερτόριο του 20ου και 21ου αι. με διδασκαλία σε σεμινάρια και masterclass στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Eίναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Conservatoire de Paris (CNSMDP), έχοντας ως θέμα της διατριβής της τα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα. Σπούδασε επίσης στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το New England Conservatory της Βοστώνης και το City University του Λονδίνου με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, της Ακαδημίας Αθηνών, του British Council και των Ιδρυμάτων Fulbright, Meyer και Λεβέντη.


https://www.facebook.com/events/1475166469162432/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου