Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Καταχειροκροτήθηκε ο Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου στην Σόφια - Εθνική Όπερα & Μπαλέτο

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. Στην Εθνική Όπερα της Σόφια παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου.
Πρωταγωνίστησαν ο Βασίλης Ασημακόπουλος, η Ειρήνη Κώνστα, η Σταυρούλα Μέντη, και η Victoria-Fjoralba Kiazimi, με μεγάλη επιτυχία εντυπωσιάζοντας το Βουλγαρικό κοινό της όπερας της Σόφια - Εθνική Όπερα & Μπαλέτο.
Οι αξιόλογοι λυρικοί καλλιτέχνες πήραν πολλά συγχαρητήρια και χειροκροτήματα.
Η μουσική ενθουσίασε και οι ερμηνείες των καλλιτεχνών ήταν άρτιες και υψηλού επιπέδου. Ο εξαιρετικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος στο ρόλο του Προμηθέα, και η εντυπωσιακή σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της Ιούς έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα δύσκολο έργο που είναι πλέον κτήμα τους.
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η άξια βιολονίστα Σταυρούλα Μέντη, και η έξοχη πιανίστα Victoria-Fjoralba Kiazimi,
συνόδεψαν τους πρωταγωνιστές με μουσικότητα ενώ διακρίθηκαν στα ορχηστρικά μέρη.
Το κοινό ενθουσιασμένο από την ποιότητα των φωνών και την απόδοση της ωραίας μουσικής καταχειροκρότησε τους σπουδαίους καλλιτέχνες.
Η Όπερα της Σόφια παρουσίασε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε αποσπάσματα μορφής κονσέρτου υπό την αιγίδα των Ομίλων για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και UNESCO “Leonardo da Vinci” Sofia.
Παρευρέθησαν οι Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, η Janet Borlakova, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO “Leonardo da Vinci” Sofia, Bulgaria, ο Acad. Plamen Kartalov, διευθυντής της Εθνικής Όπερας της Σόφια, ο Slav Petkov, πρόεδρος του Balkan and Black Sea Area Federation of Adapted Physical Activity (FAPA-BBS), κ.α.
Στην παραγωγή του έργου συμμετείχαν οι οργανισμοί: Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Όμιλος για την UNESCO “Leonardo da Vinci” Σόφια, Balkan and Black Sea Area Federation of Adapted Physical Activity (FAPA-BBS), Ελληνοδιεθνής Μ.Κ.Ο., η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα, και το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Ο Προμηθέας παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη, πάνω στη Θεογονία του Ησίοδου. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman, στα Αγγλικά. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, και δεκάδες παραστάσεις σε Δημοτικά Θέατρα.
Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο QueensMamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ταξίδεψε όπερα από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 η όπερα παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Victoria-Fjoralba Kiazimi, πιάνο. 
Panteley Spassov, Πολιτιστικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην ΕλλάδαΣοφία Παπαδάτου, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Veselin Ivanov, Πρέσβης της Βουλγαρίας στην ΕλλάδαΠαναγιώτης Καρούσος

Σταυρούλα Μέντη, Victoria-Fjoralba Kiazimi

Σταυρούλα Μέντη, Victoria-Fjoralba Kiazimi, Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος 

Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Janet Borlakova, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO “Leonardo da Vinci” SofiaΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου