Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σε α΄ πρόσωπο

Πολλές φορές έχουμε κάτι στο μυαλό μας και από εκεί θέλουμε να ξεκινήσουμε να γράψουμε. Προσωπικά τις ιδέες μου τις καταγράφω και αρχίζω να μαζεύω υλικό για το θέμα που επιλέγω. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή τότε ανοίγω την οθόνη του υπολογιστή και με το πρώτο πάτημα στα πλήκτρα όλα είναι σαν να τα έχω σχεδιάσει. Ακολουθώ ένα πρόχειρο σχεδίασμα που το έχω γράψει με το μολύβι, σε ένα τετράδιο. Εκεί έχω γράψει χαρακτήρες, πόλεις, περιστατικά σε μια σύνοψη που με βοηθούν ως αρχή. Ένα περιστατικό, ένα γεγονός, μια σκηνή που επικρατεί στη φαντασία μου είναι ικανά για να κάνω το πρώτο ξεκίνημα. Έπειτα, αρχίζει το παιχνίδι της γραφής.
Επειδή ζω στην Άρτα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, υπάρχουν μερικά πράγματα που με γοητεύουν από την ιστορία της πόλης. Είναι τα βυζαντινά μνημεία, μια σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Οι εκκλησίες, με πιο σπουδαίες την Παναγία της Παρηγορήτισσας και την Αγία Θεοδώρα. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας δεν είναι επιβλητική όπως η Παρηγορήτισσα, αλλά είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τη δική μου ματιά. Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Άρτα το έτος 1987, με γοήτευσε.
Η πρώην βασίλισσα Θεοδώρα μόνασε εδώ και συνδέθηκε με την ιστορία του τόπου. Η Άρτα έχει ανακηρύξει την Αγία Θεοδώρα Πολιούχο της πόλης. Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Θεοδώρας όλα είναι κλειστά και πραγματοποιείται η λιτανεία της εικόνας της αγίας. Η όλη λιτανεία είναι επιβλητική. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αρχική ιδέα της συγγραφής του βιβλίου. Ο ήρωας του βιβλίου μου, ο παπα-Βαγγέλης, εφημέριος του ναού στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αγωνίζεται για να διαφωτίσει τον λαό και να στηρίξει τους φτωχούς κατοίκους της πόλης. Εκείνη την εποχή η τουρκική κατοχή έριχνε βαριά ακόμη τη σκιά της. Η Άρτα απελευθερώθηκε το 1881 μέχρι το ιστορικό γεφύρι. Ο υπόλοιπος νομός έμεινε στους Τούρκους. Αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην πόλη.
images/images/Photoshooting/2017/elp-intzempelis.jpg
Μέσα από τα μάτια του αφανή ήρωα της αρτινής κοινωνίας, του παπα-Βαγγέλη, αφηγούμαι την ιστορία δυο παράνομων εραστών, του Πάνου και της Λένας, που το φλογισμένο πάθος τους θα έχει τραγικό τέλος. Και όλα αυτά κάτω από τη σκιά των εκλογών, της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται και μιας εξέγερσης που σιγοβράζει... Αυτό είναι το ένα σκέλος του μυθιστορήματος, γιατί το άλλο είναι το παρόν. Ακροβατώ ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Στο σήμερα συναντώ τον Δημήτρη, έναν μάχιμο δημοσιογράφο από την Αθήνα, που κάνει ένα ολιγοήμερο ταξίδι στην Άρτα για ένα ρεπορτάζ και θα έρθει αντιμέτωπος με τα συγκρουόμενα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και με έναν μοιραίο έρωτα που θα γνωρίσει στο πρόσωπο της Ανθής. Το κοινό στοιχείο είναι ο ποταμός Άραχθος. Τα νερά του ποταμού είναι ευεργετικά και άλλες φορές επικίνδυνα.
Παλαιότερα , πριν από εκατό χρόνια, ο Άραχθος πλημμύριζε και παράσερνε τα πάντα, σήμερα τι γίνεται; Ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις, τις οποίες ανακαλύπτει ο αναγνώστης μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος. Με ποιο τρόπο; Από δυο παράλληλες ιστορίες, σε δύο διαφορετικές εποχές, όπου δύο ζευγάρια βιώνουν έναν έρωτα πρωτόγνωρο, στον ίδιο, όμως, τόπο, την Ήπειρο. Ανάμεσα στις δυο ιστορίες υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος. Γιατί το παρόν συνδέεται με το παρελθόν. Και όταν φανεί η αλήθεια, τότε αποκαλύπτονται όλα. Τότε τα παρασύρει το ρεύμα του ποταμού που είναι ορμητικό και, όπως ξέρουμε, δεν γυρίζει πίσω.
Όταν ολοκλήρωσα τη συγγραφή το άφησα για μήνες στην άκρη. Μετά από έξι μήνες το ξαναείδα και άρχισα τις διορθώσεις. Μέσα σε δυο χρόνια έκανα τις διορθώσεις και τις παρεμβάσεις που επιθυμούσα. Έπειτα το έδωσα στον εκδότη μου για να το διαβάσει και να μου πει τη γνώμη του. Με συμβούλεψε και, το κυριότερο, μου πρότεινε να ξαναδώ μερικά σημεία όπου είχε κάποιες απορίες. Έπειτα από αυτή τη συζήτηση και το λύσιμο των αποριών, το βιβλίο πήρε τον δρόμο προς την έκδοση. Νέες τυπογραφικές διορθώσεις, νέες αναγνώσεις. Και να που τώρα το βλέπω και το κρατώ στα χέρια μου. Νιώθω όμορφα, γιατί θέλω να το πιάσουν με την ίδια αγάπη και οι αναγνώστες και να το διαβάσουν με αγάπη. Το βιβλίο έχει αρχίσει ήδη το ταξίδι του. Και σίγουρα έχει να κάνει έναν δύσκολο δρόμο. 
Η λιτανεία
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Στοχαστής
108 σελ.
ISBN 978-960-303-235-9
Τιμή: €10,60
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου