Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Εγκύκλιος 25ης Μαρτίου 1821 Μητροπολίτη Σωτηρίου

Παρέλαση Μόντρεαλ 2017 Μητροπολίτης Σωτήριος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ
Νίκος Παγώνης παρουσία του πρωθυπουργού Τζαστίν Τρouντό Photo: www.ekirikas.com
Δεν είναι εύκολες οι θύρες…

Εγκύκλιος 25ης Μαρτίου 1821


Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στον εθνικό μας ύμνο, εξυμνεί θαυμάσια την ελευθερία. Μιλάει όμως και για ένα σωρό άλλα πράγματα. Σε ένα στίχο του ποιήματός του λέει: «Δεν είναι εύκολες οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί».

Είναι χιλιοειπωμένο. Η ελευθερία είναι το θεόσδοτο αγαθό. Είναι το χαρακτηριστικό της τελειότητας του ανθρώπου. Χωρίς ελευθερία ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει, τουλάχιστον, πολιτική ελευθερία, οικονομική ελευθερία και θρησκευτική ελευθερία. Χωρίς πολιτική ελευθερία είναι σκλάβος. Χωρίς οικονομική ελευθερία, άλλοι τον διαφεντεύουν, άλλοι κινούν τα νήματα. Χωρίς θρησκευτική ελευθερία είναι καμπουριασμένος και δεν μπορεί να κοιτάξει τον ουρανό.

Το 1453 οι πρόγονοί μας έχασαν κάθε ελευθερία. Πολιτική, οικονομική και θρησκευτική. Προσπάθησαν να επανακτήσουν την ελευθερία τους, αλλά δεν ήταν εύκολο. Ζητούσαν βοήθεια από παντού, αλλά κανένας δεν τους έδινε σημασία. Γι’ αυτό γράφει ο ποιητής «Δεν είναι εύκολες οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί».

Υπέφεραν πολλούς αιώνες. Τελικά τα κατάφεραν. Το 1821 κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθεις για να αποκτήσουν ξανά την ελευθερία τους και με την Χάρη του Θεού το πέτυχαν.

Παρ’ όλα τα τόσα βάσανά τους στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, γνώση δεν έβαλαν. Μελετώντας σωστά την ιστορία θα ιδούμε, ότι οι Έλληνες δεν εκτιμήσαμε την ελευθερία μας όσο έπρεπε. Δεν αποκτήσαμε την ταπείνωση και την σύνεση που μεγαλουργούν. Κάναμε πολλές φορές μεγάλα λάθη που μας οδήγησαν μέχρι το χείλος του γκρεμού.

Στην σημερινή Ελλάδα έχουμε τυπική πολιτική ελευθερία. Δεν έχουμε οικονομική ελευθερία και μόνοι μας πάμε να καταργήσουμε την θρησκευτική ελευθερία. Ενεργούμε χωρίς ταπείνωση και σύνεση. Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, αλλά τι θα φταίνε οι απόγονοί μας.

Εμείς ζούμε στον Καναδά. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι είναι στην πατρίδα Ελλάδα. Γιορτάζουμε πάλι εφέτος με εθνική υπρηφάνεια την παλιγγενεσία μας Αξίζει να την γιορτάσουμε. Να την γιορτάσουμε με δοξολογίες, με γιορτές, με παρελάσεις, με χορούς με ξεφαντώματα. Να μην ξεχάσουμε την ταπείνωση και την σύνεση. Γιατί κι εδώ, από μερικούς ακούγονται φωνές έξαλλες και γίνονται ενέργειες, όχι άξιες της ελευθερίας μας και του ελληνικού μας ονόματος.

Ό,τι κι αν γίνεται. Ό,τι κι αν μερικοί ανεγκέφαλοι κάνουν, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Ναι, αλλά είναι ανάγκη να υποφέρει; Είναι ανάγκη κάθε λίγο και λιγάκι να κατηφορίζει και μετά με πολύ κόπο να ξαναβγάζει τον ανήφορο; Απαιτείται ηρωϊσμός ανά πάσα στιγμή. Οι δύο κολόνες του ηρωϊσμού είναι η ταπείνωση και η σύνεση.

Την πνευματική του ελευθερία ο άνθρωπος την έχασε με την παρακοή του και διώχθηκε από τον παράδεισο. Ο Πανάγαθος Θεός τού έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία. Στον Ευαγγελισμό της Παναγίας ανήγγειλε, ότι θα έστελνε τον Μονογενή Του Υιό, τον Ιησού Χριστό, τον Αληθινό Θεό, τον πραγματικό Μεσσία, τον Μόνο Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου, για να αποκτήσει ξανά ο άνθρωπος την ελευθερία του και να μπορεί να επιστρέψει στον παράδεισο. Από τότε ο καθένας μας έχει την ελευθερία του και τη δυνατότητα να επιστρέψει στον παράδεισο και εξαρτάται από τον καθένα μας εάν θα κάνει καλή χρήση αυτής της ελευθερίας. Χρειάζεται ειλικρινής πίστη στο Θεό, ειλικρινής διάθεση και σταθερή απόφαση να ακολουθήσουμε τον Θεάνθρωπο Ιησού και να κάνουμε πάντοτε το θέλημά Του, ώστε όχι μόνο να μη χάσουμε την δεύτερη ευκαιρία της σωτηρίας μας, αλλά και να βαδίζουμε επί του ασφαλούς την οδό της επιστροφής στην αγκαλιά του Θεού.

Ελληνες και Ελληνίδες. Ελληνορθόδοξοι του Καναδά. Εγκολπωθείτε την ταπείνωση και την σύνεση. Γιορτάστε με την ψυχή σας την εθνική παλιγγενεσία. Την ελευθερία. Γιορτάστε τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας. Ανοίξτε τις καρδιές σας να λάβετε την χάρη και την ελευθερία που σας προσφέρει ο Θεός. Ευχαριστήσατε την Παναγία, Μητέρα του Χριστού μας, που μας έφερε τον Ελευθερωτή, αλλά και που σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας είναι δίπλα μας και μας βοηθεί ως Υπέρμαχος Στρατηγός.

Προσευχηθείτε θερμά, ώστε ο Παντοδύναμος Θεός να δίδει ταπείνωση και σύνεση σ’ αυτούς που κρατούν τις τύχες του Ελληνισμού στα χέρια τους. Οπουδήποτε κι αν είναι αυτοί. Στην πατρίδα Ελλάδα, στον Καναδά ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Ο απανταχού Ελληνισμός είναι ένα σώμα. Έχει μία ψυχή. Ελληνική. Έχει μία πίστη. Ορθόδοξη.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Καναδάς. Ζήτω η ελευθερία.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου