Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ολοι 9/3 στο Γυαλινο "Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη" Ι&Α Σπανομάρκου

Παρουσιαση του βραβευμένου δίσκου-ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ των διεθνώς διακεκριμένων μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Ιωάννας&Αρετής Σπανομάρκου. 

Μετά τις πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις του, το 2-πλό album «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ», παρουσιάζεται ζωντανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Upstage, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. Οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί και δημιουργοί αυτού του έργου, οι Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, θα παρουσιάσουν ζωντανά με την ορχήστρα τους, και όλους τους συντελεστές κι ερμηνευτές που συμμετείχαν, αυτό το κοινωνικό-πολιτικό μουσικό έργο, αποδεικνύοντας ότι μεσούσης της κρίσης, η μουσική δημιουργία στη χώρα μας δεν μένει αμέτοχη, αλλά αντιθέτως εκφράζει την φωνή του κόσμου και το λαϊκό αίσθημα.


Μια τεράστια παραγωγή με στιβαρούς στίχους, συγκλονιστικές αφηγήσεις και απαράμιλλες μουσικές συνθέσεις, κατά βάση λαϊκές/έντεχνες, αλλά με διάχυτα τα σύγχρονα, συμφωνικά, αρχαϊκά και βυζαντινά στοιχεία, που δένουν αρμονικά, και στοιχειοθετούν ένα υπέροχο μουσικό άκουσμα. Το album κυκλοφορεί από την Ελληνική ανεξάρτητη δισκογραφική FM Records.


Ένα έργο που ζυμώθηκε στα χρόνια της κρίσης και των καίριων κοινωνικο-πολιτικών συγκυριών, ξεπηδώντας μέσα από την καθημερινότητα, αφουγκράζεται τις βαθύτερες κοινωνικές ανησυχίες, και μιλά για όλους τους Έλληνες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εποχής μας, καθώς απεικονίζει σαν φωτογραφία και αποτυπώνει όσα βιώνουν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη περίοδο. Από την ανεργία και τις αυτοκτονίες, ως την παραπληροφόρηση, την διαφθορά, την αδικία, την λιτότητα, τα όνειρα που έμειναν πίσω, τις αγωνίες που βιώνουμε όλοι, αλλά και το μαρτύριο που υφίσταται η μητέρα-Ελλάδα. Ένας ειλικρινής σχολιασμός που προβληματίζει, εκφράζει, αλλά και γεμίζει τις ψυχές ελπίδα και αγωνιστικότητα.


Μάλιστα, οι δύο συνθέτριες κατόρθωσαν να μεταφέρουν το κλίμα αυτό και στο εξωτερικό, γνωστοποιώντας την πραγματική κατάσταση της χώρας, δημιουργώντας έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών που βασανίζονται από την ίδια κρίση και τα ίδια προβλήματα.

Συνεχίζοντας να σαρώνουν τα διεθνή βραβεία, οι διεθνώς διακεκριμμένες νεαρές μουσικοσυνθέτριες τιμούν την ελληνική μουσική, φέρνοντας ακόμα μια βαρυσήμαντη νίκη για την χώρα μας, με όχημά τους το καλό ελληνικό τραγούδι!
Το Χρυσό Βραβείο για το album τους «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» και την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Best of Show» για την καλλιτεχνική τους αξία, αποτίνουν τα Global Music Awards στις εξέχουσες Ελληνίδες συνθέτριες Ιωάννα&Αρετή Σπανομάρκου. Η διοργάνωση αυτή (που μαζί με τα Grammy, και τα Billboard αποτελούν το τρίπτυχο των κορυφαίων μουσικών βραβείων στον κόσμο) εδρεύει στο επίκεντρο της βιομηχανίας του θεάματος στην Καλιφόρνια, και με την βράβευση αυτή, κατατάσσει πλέον τις αδελφές Σπανομάρκου στο ίδιο νικητήριο βάθρο από το οποίο έχουν περάσει σημαντικότατες προσωπικότητες της μουσικής, και κατόχοι Grammy, όπως ο διεθνούς φήμης μαέστρος Gustavo Dudamel (που διατελεί διευθυντής της Φιλαρμονικής του Los Angeles, και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγο), ο συνθέτης και επίσης κάτοχος βραβείου Grammy Ricki Kej, η συνθέτρια Esperanza Spalding που της έχουν απονεμηθεί 4 βραβεία Grammy, αλλά και ο συνθέτης μουσικής για δημοφιλέστατες ταινίες, σειρές και video games Jeff Broadbent (X-MEN, NCIS, Criminal Minds, κ.α. ).
Η απονομή του χρυσού βραβείου, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την παρουσίαση του δίσκου «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, και αποτελεί την πρώτη απονομή τέτοιου βεληνεκούς που γίνεται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργάνωσης: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ALBUM ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – οι Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου (Ελλάδα), έλαβαν την κορυφαία διάκριση για το νέο τους album διαμαρτυρίας, "ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ". Αυτές οι δύο αδελφές μουσικοί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παθιασμένη φλόγα της ελληνικής ψυχής με τις συνθέσεις και τους στίχους τους σε μια εποχή εθνικής δυσκολίας. Γράφουν το δικό τους υλικό, το οποίο εκτελείται από πολλούς λαμπρούς και γνωστούς ερμηνευτές. Η μουσική τους ανήκει στο παραδοσιακό ελληνικό δημοφιλές είδος, αλλά το στιχουργικό περιεχόμενο έχει ένα πιο σύγχρονο στυλ, σύμφωνο με την σημερινή υποβόσκουσα αστική κουλτούρα. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί την ελληνική λαϊκή μουσικής τους, ως Ρεμπέτικο, ως τα Ελληνικά Blues. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση, βέβαια, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα αναλογία: η κατάληξη είναι ότι το δικό τους Ρεμπέτικο, τους χαρίζει μια θέση στον ελληνικό πολιτισμό, που είναι το ισοδύναμο των Blues στην Αμερικανική κουλτούρα. Αυτό το νέο πολιτικό / κοινωνικό, 2πλό άλμπουμ, περιλαμβάνει 13 τραγούδια και εννέα αφηγήσεις-μαρτυρίες για την παρούσα ελληνική οικονομική κρίση: την ανεργία, τη διαφθορά, την αδικία, τη φτώχεια, τις αυτοκτονίες και την έλλειψη ελευθερίας.»

Λίγους μήνες πριν, δύο τραγούδια του δίσκου αυτού έλαβαν ακόμα μια σημαντική διάκριση, καθώς προκρίθηκαν στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, έναν θεσμό που αποτελεί πόλο έλξης για τους συνθέτες παγκοσμίως.

Το γεμάτο συμβολισμούς εξώφυλλό του δίσκου, κοσμεί ένας πίνακας της Μάγδας Ράπτη, που απεικονίζει την Ελλάδα ως δέσμια, με δεσμά οικονομικά, που την ψυχή της κατατρώγουν οι Άρπυιες.


Οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, ανεβάζουν έναν πήχη ψηλότερα την ελληνική μουσική του σήμερα, με το όραμα και το ανεξάντλητο ταλέντο τους, παίρνοντας τη σκυτάλη των παλαιότερων σπουδαίων δημιουργών, εξυψώνοντας για ακόμα μια φορά το ελληνικό τραγούδι στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Και όχι άδικα, αφού ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πολύ προσεγμένος συνθετικά, και λυρικά, ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λαϊκή, συμφωνική και παραδοσιακή μουσική, με χρώματα και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα.


Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα τραγούδια του δίσκου γνωρίζουν ήδη μεγάλη εξάπλωση μέσα από τα social media, καθότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυνατό έργο, με ιδιαίτερη διάδοση κυρίως στη νεολαία. Δίνει όμως και μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης, και όντως είναι ένας ενωτικός κρίκος για τους Έλληνες του σήμερα, ένα έργο που αξίζει τελικώς να φυλαχτεί σε κάθε δισκοθήκη για τις επόμενες γενιές.

Οι συντελεστές του δίσκου:
Συμμετέχουν 9 ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Πορτογάλος και φιλέλληνας τραγουδοποιός Luis Gonzaga, η σπουδαία ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη(όπου στον δίσκο καταθέτει κάποιες από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες της καριέρας της), οι άξιοι και υπερταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς ερμηνευτών Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, Σωτήρης Ψυλλάκης και Γιώργος Λάσκαρις, ο ξακουστός Πόντιος τραγουδιστής Δημήτρης Καρασαββίδης(σε μια ανατρεπτική ερμηνεία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα), και ο γνωστός ρεμπέτης Γιώργος Ράπτης, που υπογραμμίζει τον λαϊκό χαρακτήρα του έργου. Τα κείμενα αφηγείται με μοναδική εκφραστικότητα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου.

Στο μπουζούκι και πάλι ο διάσημος δεξιοτέχνης και σολίστ Γιώργος Ξενοκώστας, στα βιολιά ο ανεπανάληπτος Ικαριώτης βιολιστής Νίκος Φάκαρος και ο λαοφιλής Πόντιος λυράρης Κώστας Αγέρης, στα κρουστά συμμετέχει η δυναμική Νάνσυ Αγγελάκη, ενώ στο σαξόφωνο ο Νίκος Κουλούρης. Στο λαούτο ο Γιώργος Κωνσταντάκης, στις κιθάρες και στο πιάνο ο υπέροχος Δημήτρης Τσινιδέλος, ενώ ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, εκτός από ερμηνευτής, χαρίσε και δύο απολαυστικές πιανιστικές εκτελέσεις σε δύο τραγούδια του δίσκου.

Το τραγούδι Presente που στον δίσκο ερμηνεύει ο Luis Gonzaga, ο οποίος υπογράφει και τους στίχους του εν λόγω κομματιού, στην παρουσίαση θα ερμηνεύσει ο εξαιρετικός Παναγιώτης Κριμπάς. Την παρουσίαση της βραδιάς θα επιμεληθεί η δημοσιογράφος Ελπίδα Μηναδάκη.

-----------------
Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι:
Ερμηνευτές:
Ναντια Καραγιάννη
Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
Σωτήρης Ψυλλάκης
Δημητρης Καρασαββίδης
Γιώργος Λάσκαρις
Γιώργος Ράπτης
Παναγιώτης Κριμπάς

Αφηγήσεις: Γιάννης Σταματίου
Παρουσίαση: Ελπίδα Μηναδάκη
Εισαγωγή: Γιάννης Παπαϊωάννου

Οι μουσικοί:
Γιώργος Ξενοκώστας:Μπουζούκι-Σολίστ
Νίκος Φάκαρος: Βιολί
Βασίλης Αρχιτεκτονίδης: Πιάνο
Νάνσυ Αγγελάκη: Κρουστά
Γιάννης Σκαρής: Μπουζούκι
Νίκος Βαρβαρέσος: Κιθάρα
Τάσος Ρούσσης: Μπάσο
Γιώργος Θεοδωρίδης: Λύρα

----------------

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ των Ι&Α Σπανομάρκου
«ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ»

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, Ώρα 20:30

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο UpStage
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 143, Αθήνα 151 24
Τηλέφωνο: 21 0931 5600
Είσοδος 10€
Προπώληση εισιτηρίων: Viva, Public, MediaMarkt, Reload, Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης


https://www.facebook.com/events/247088309084824/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου