Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: Η σιωπή του Θεού και οι φωνές των ανθρώπων

Η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Μπέργκμαν στάθηκε αφορμή, σε όλο τον κόσμο, να ξαναδούμε τις ταινίες του και να συζητήσουμε το έργο του. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δεν έχει το περιθώριο για μια συνολική ρετροσπεκτίβα του έργου του και αρκείται να προβάλει την «Τριλογία της σιωπής», 1961-1963 (Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη, Οι μεταλαμβάνοντες, Η σιωπή). Γιος λουθηρανού πάστορα επηρεάζεται καθοριστικά από τη αυστηρή ζωή στο πρεσβυτέριο. Πολλά έργα του φέρουν έντονα τα ίχνη της θρησκευτικής αγωγής του, θέτουν εναγώνια το ζήτημα της πίστης και αναμετριούνται με τη σιωπή του Θεού. Παράλληλα, και από το Πάθος (1969) και έπειτα αποκλειστικά, το βλέμμα του (δηλαδή ο φακός του) είναι στραμμένο στις ανθρώπινες σχέσεις, στη ζωή του ζευγαριού, στην ανθρώπινη μοναξιά, στο νόημα και τις ματαιώσεις της ζωής.

Ομιλητές:
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου: Φως μέσα στο έρεβος: Από τον Καθρέφτη στην Περσόνα.
Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αναζητώντας τον Ίνγκμαρ μετά τον Μπέργκμαν.
Ηλίας Γιαννακάκης, Σκηνοθέτης: Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ως ντοκουμέντο των ταινιών του.
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ελλάδος: Οι κοινωνούντες: μια μέρα από τη ζωή ενός επαρχιακού πάστορα.
Συντονιστής:
Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Προβολή ταινιών: Οι ταινίες της «Τριλογίας της σιωπής» – Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη (91’), Οι μεταλαμβάνοντες (81’) και Η σιωπή (105’) – θα προβάλλονται διαδοχικά και επαναλαμβανόμενα στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το Σάββατο 23.6.2018 από τις 10:00 έως τις 17:30 και από τις 21:30 έως τις 02:30.

Ο 4ος κύκλος Εκδηλώσεων Λόγου εντάσσεται στο Summer Nostos Festival 2018, που πραγματοποιείται σε διοργάνωση και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- Stavros Niarchos Foundation με ελεύθερη είσοδο για όλους.
#Λόγος

June 23 2018 Saturday at 6:30 PM - 8:30 PM
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ
364 Syggrou Ave., 17674 Palaión Fáliron, Attiki, Greece

https://www.facebook.com/events/1707458466027735/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου