Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Πειραιά στο Urban Game

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, επισκεφθήκαμε με την πρόεδρο της Αδελφότητας, κα Μαριολένη Νεοφύτου & μέλη της Νεολαίας μας τον αρχαιολογικό χώρο των Νεώσοικων στη Ζέα, παίρνοντας μέρος στο «The Urban Game Sketchbook», μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο «gaming», τέχνη, πολιτισμό και ψηφιακό περιβάλλον!

Θερμά συγχαρητήρια στο μέλος της νεολαίας μας, κ. Νίκο Βανδώρο, εμπνευστή αυτή της ιδέας & υπεύθυνο για τρίτη χρονιά του «The Urban Game», το οποίο επέστρεψε  & φέτος στον Πειραιά , στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη ναυπήγηση του Αθηναϊκού στόλου.
Οι Νεώσοικοι ήταν στην αρχαιότητα επιμήκη κτήρια που στέγαζαν τις τριήρεις του Αθηναϊκού στόλου. Σήμερα κατάλοιπά τους σώζονται σε υπόγειους χώρους σύγχρονων κτηρίων, μίας πολυκατοικίας και ενός σχολείου στην Ακτή Μουτσοπούλου. Αυτός ο αυτόνομος αρχαιολογικός χώρος, ένα συμβολικό και ουσιαστικό «κενό» μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης, έγινε  ζώνη γνώσης και ψυχαγωγίας.
Η νέα εφαρμογή «android» συνδυάζει ψηφιακές καλλιτεχνικές προβολές με ένα παιχνίδι τύπου «Adventure» με αναλογικά και ψηφιακά στοιχεία, για πρώτη φορά εντός ενός αρχαιολογικού χώρου.
 
Στόχος της δράσης

Το «The Urban Game Sketchbook» επιχειρεί να επανασυνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με το ευρύτερο αστικό περιβάλλον του. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία υπό τη μορφή διαδραστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών στοχεύει να συμβάλλει στην κατανόηση από την πλευρά του επισκέπτη τόσο του ίδιου του μνημείου και της λειτουργίας του όσο και της διαχρονικής εξέλιξης του ιστορικού τοπίου. Παράλληλα, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον αρχαιολογικό χώρο αναδεικνύοντας τη συμβολική του αξία και καθιστώντας το μνημείο ενεργό πόλο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.
Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον.
 Φορείς
Η πολιτιστική πρωτοβουλία «The Urban Game Sketchbook» διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Zea Harbour Project.

Έχει την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, του Ελληνοκινεζικού Οργανισμού Φιλίας – Συνεργασίας, της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Πειραιά και των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2018.
Συνεργάζονται επίσης το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ και το πρόγραμμα Flying Duets.
Εξοπλισμό για την εκδήλωση  χορήγησε το ΠΜΣ Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία Πόλη και Αρχιτεκτονική. Χορηγία  δώρων έγινε από τον Ελληνοκινέζικο Οργανισμό Φιλίας – Συνεργασίας και το παντοπωλείο Γεύση Ελλάδος Θησαυροί.

Το The «Urban Game Sketchbook» εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το μήνυμα «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον», τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και στις Ημέρες Θάλασσας 2018 του Δήμου Πειραιά.

Ευελπιστούμε & σε άλλες ανάλογες δράσεις που αναδεικνύουν την ιστορία & τον πολιτισμό μας. 

Ευχόμαστε στους νέους μας να είναι  πάντα δημιουργικοί, πάντα καινοτόμοι !

Για το Δ.Σ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά
 
 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου