Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σεμινάρια-Εργαστήρια: "Ψηφιακή τεχνολογία & Αρχαίο Δράμα"

Σεμινάρια-Εργαστήρια "Ψηφιακή τεχνολογία & Αρχαίο Δράμα" Από το Ερευνητικό Εργαστήριο Labex Arts του Πανεπιστημίου Université Paris 8 Vincennes-Saint Dennis. (http://www.labex-arts-h2h.fr/?lang=en).

**ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018!

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
1-5 Οκτωβρίου 2018
Ελεύθερη συμμετοχή 
Προθεσμία Υποβολής αιτήσεων: 6 Ιουλίου 2018
Πληροφορίες: adrama@mcf.gr 

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής:goo.gl/LcErmF

Βασική θεματική - Κεντρικοί άξονες

Η αρχαία ελληνική τραγωδία της προφορικής κοινωνίας του 5ου αιώνα συναντά τον ψηφιακό οπτικοακουστικό κόσμο του 21ου αιώνα. Οι θεοί, η μοίρα, η ύβρις, το προσωπείο, συναντιούνται με τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα, την επαυξημένη πραγματικότητα, τα cyborgs. Η δύναμη της ποίησης και της σωματικότητας, συνδιαλέγεται με τα ψηφία και τους ονειρικούς κόσμους που μπορούν και κατασκευάζουν. Το πιο παλιό είδος του δυτικού θεάτρου από τη μία, και η πιο σύγχρονη μορφή της τεχνολογίας από την άλλη. Ο μύθος και η τεχνική. 

Η ένταση ανάμεσα στην τεχνική και τον πολιτισμό υφίσταται από τον ανθρωπογονικό μύθο μέχρι και σήμερα: ο Προμηθέας έδωσε στον άνθρωπο τη φωτιά και τις τεχνικές του Ηφαίστου και της Αθηνάς, αλλά έλειπε η πολιτική, ο τρόπος διαχείρισης, το σύστημα αξιών, ο αυτοπεριορισμός, ο τρόπος διακυβέρνησης. Η τιμωρία του ανθρώπου ήταν η Πανδώρα που μέσα στο κουτί της είχε φυλακισμένη και την Ελπίδα που έμεινε μόνη στην άκρη του πιθαριού: πρόκειται για την αμφισημία του κόσμου της τέχνης και της μηχανής, της περιέργειας, της εύρεσης. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα αναπτύσσει την τεχνοεπιστήμη, που ως άλλη φωτιά (ή ως άλλο κουτί της Πανδώρας) τον συνδράμει να ζήσει, να επιβιώσει, να δημιουργήσει κοινωνία και πολιτείες. Παραμένει ζητούμενο όμως ο τρόπος, ο σκοπός και τα όρια. Και κάπως έτσι ο άνθρωπος καθίσταται υποχρεωμένος να μελετά συνεχώς τη σχέση αυτή, και το ερώτημα να μην κλείνει ποτέ

Σε κάθε ενότητα – Σεμιναρίου/Εργαστηρίου καταξιωμένοι ερευνητές και καλλιτέχνες των νέων μέσων και των παραστατικών τεχνών από τη Γαλλία δίνουν διάλεξη. Οι έννοιες που θα αναπτυχθούν στο Σεμινάριο είναι οι εξής:

· Το ψηφιακό σώμα

· Η ηχητική μάσκα

· Επαυξημένη πραγματικότητα/Ψηφιακή θραυσματοποίηση

· Υβριδικότητα

· Διαδραστικά συστήματα/Διάδραση

· Μυθολογία και παράδοση και τα ψηφιακά ισοδύναμα

· Η διασκευή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

· Σύγχρονη παραστασιογραφία της αρχαίας ελληνικής 
τραγωδίας. Οι μεγάλοι σκηνοθέτες.

Τα Σεμινάρια αποτελούν εισαγωγή στα Εργαστήρια τα οποία συσχετίζονται θεματικά και λειτουργικά με τη κάθε ενότητα Σεμιναρίου και επιχειρούν να ενεργοποιήσουν στην πράξη τις θεωρητικές συζητήσεις. Τα Εργαστήρια καθοδηγούνται από επαγγελματίες και καλλιτέχνες από τη Γαλλία, Ιταλία και Βραζιλία.

Συμμετέχουν οι ερευνητές και οι καλλιτέχνες:

Chloe Larmet, Λέκτορας Θεατρικών Σπουδών
Ana Wegner, μεταδιδακτορική ερευνήτρια/ηθοποιός
Christophe D'Alessandro, Ερευνητής και μουσικός
Roberto Moura, Τραγουδιστής, δάσκαλος φωνητικής
Erica Magris, Λέκτορας, Παραστατικές Τέχνες
Giulia Filacanapa, Επίκουρη καθηγήτρια, Παραστατικές Τέχνες
Guy Freixe, Ηθοποιός
Georges Gagneré, Σκηνοθέτης
Ferdinando Falossi, Κατασκευαστής μάσκας αρχαίου θεάτρου και Commedia dell'Arte

-------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΤΙΚΗ»

Πράξη: «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική» Θεσμός: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» 

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ», η οποία προτείνεται προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» (στο εξής Α.Δ.Δ.Κ.Π.), το οποίο αποτελεί συνέχεια, αναβάθμιση και εμπλουτισμό του Έργου «Αρχαίο Δράμα: επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις» που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Π.Ε.Π. «Αττική»).

Το Πρόγραμμα, επιχειρώντας «παράδοξες» συνέργειες τεχνών και επιστήμης, στοχεύει να δυναμώσει και να εμπλουτίσει την σύγχρονη πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος μέσα από τις παραστατικές τέχνες στον 21ο αιώνα. Ενσωματώνει υψηλό βαθμό καινοτομίας, δεδομένου ότι έρχεται να συμπληρώσει και να επεκτείνει τον ήδη υφιστάμενο συντεταγμένο και πλούσιο προβληματισμό σε σχέση με τη θεατρική πραγμάτωση του Αρχαίου Δράματος και τις κλασικές μεθόδους αναπαράστασής του. Φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς και καλλιτέχνες με διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, συμβάλλοντας –εκτός των άλλων– στην ανάδειξη της Αθήνας ως σημείου αναφοράς για την έρευνα, τη μελέτη και την πρακτική του Αρχαίου Δράματος. Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες - δημιουργούς και σπουδαστές - φοιτητές, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις δεξιότητές τους.

Το Πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια (2017 – 2019) και εδράζεται πάνω στους ακόλουθους τρεις θεματικούς άξονες (ένα διαφορετικό ανά έτος):

2017: Σπουδές Αστικού Χώρου (αστική κουλτούρα, αστική συμπεριφορά, αστικός σχεδιασμός, αστική ανάπλαση, χωρικός μετασχηματισμός)
2018: Ψηφιακή τεχνολογία – πληροφορική, και
2019: Φυσικές Επιστήμες
Οι θεματικοί αυτοί άξονες αναπτύσσονται μέσα από τρεις καλλιτεχνικές πρακτικές:

Παραστατικές τέχνες (θέατρο και δραματουργία)
Οπτικοακουστικές τέχνες (νέα μέσα και ψηφιακή τεχνολογία)
Εικαστικά
Με βάση τη θεματική κάθε χρονιάς, διοργανώνονται οι δράσεις:

Προετοιμασία και παρουσίαση μίας πρωτότυπης θεατρικής παραγωγής (3 παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό)
Σεμινάριο και Εργαστήρια (με δωρεάν συμμετοχή, μετά από σχετική δήλωση)
Διεθνές Forum (διήμερο, όπου συμμετέχουν ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – επίσης με ελεύθερη είσοδο)
Έκθεση εικαστικών (με διάρκεια 15 ημερών και επίσης ελεύθερη είσοδο)


2. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Η 2η χρονιά υλοποίησης του Προγράμματος πραγματοποιείται από 30 Σεπτεμβρίου έως και 18 Οκτωβρίου 2018, σε συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο Ερευνητικό Εργαστήριο Labex Arts (*θα μετονομαστεί σύντομα σε ArTeC) του Πανεπιστημίου Université Paris 8 Vincennes-Saint Dennis. Ο σημαντικός αυτός επιστημονικός οργανισμός εξερευνά τις νέες συνδέσεις ανάμεσα στις τέχνες, τις επιστήμες και τις τεχνικές, αναπτύσσει ένα πλούσιο ερευνητικό πρόγραμμα, στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, μελετώντας την ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα. Ενώ συνενώνει 1200 ερευνητές, 400 διδάσκοντες και 6 διδακτορικές σχολές.

Στη διάρκεια του προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

α. Διοργάνωση Σεμιναρίου και Εργαστηρίων ( 1 έως 7 Οκτωβρίου)

β. Διοργάνωση Διεθνούς Forum (6 & 7 Οκτωβρίου)

γ. Τελική προετοιμασία και παρουσίαση παράστασης, η οποία βασίζεται στον μύθο του Προμηθέα και την ψηφιακή τεχνολογία διάδρασης, ήχου και εικόνας, στο Θέατρο του Ι.Μ.Κ. στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου.

δ. παρουσίαση εικαστικού γεγονότος (2 έως 18 Οκτωβρίου)

Στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια μπορούν να πάρουν μέρος, δωρεάν, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές / σπουδαστές και ερευνητές παραστατικών τεχνών και σχολών καλών τεχνών, καθώς επίσης και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και των νέων μέσων ήχου, εικόνας, διάδρασης.

Τα σεμινάρια και εργαστήρια χωρίζονται σε 2 θεματικές ενότητες και οι υποψήφιοι δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής σε μια από τις δύο θεματικές ενότητες. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων στα Σεμινάρια/Εργαστήρια της 1ης θεματικής ενότητας (με τίτλο: Φωνές στη Σκηνή) είναι 20 άτομα και στα Σεμινάρια/Εργαστήρια της 2ης θεματικής ενότητας με τίτλο: Μάσκες και Avatars στα 30 άτομα. Απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία των συμμετεχόντων με προηγούμενη μελέτη επιστημονικού υλικού που θα διανεμηθεί εγκαίρως.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation
206 Piraeus Str. - Πειραιώς 206, 17778 Távros, Greece

https://www.facebook.com/events/935598249934266/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου