Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Λαμπερή πρεμιέρα για την ανεπανάληπτη ηθοποιό Φωτεινή Φιλοσόφου με την παράσταση «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα της Marguerite Yourcenar και ο μονόλογος ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Κώστα Πολιτόπουλου που αποτελεί τον αντίλογο.
Τρίτη 22 Νοεμβρίου, Πολυχώρος Αλεξάνδρεια. Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, παρουσιάζει κάθε Τρίτη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου,το έργο της M.Yourcenar «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» με τη σπουδαία ηθοποιό Φωτεινή Φιλοσόφου, σε σκηνοθεσία του μεγάλου θεατρανθρώπου Γιάννη Νικολαΐδη.
Η ερμηνεία της υποδειγματική σε ένα δύσκολο ρόλο βγαλμένο από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Η σκηνική της εμφάνιση εντυπωσιακή και οπως πάντα προσεγμένη. Στον ρόλο της σκιας του Αγαμέμνονα ο Γιάννης Νικολαΐδης έδωσε μια παρουσία με το βάρος του τραγωδού όπου μαζι με την Κλυταιμνήστρα της Φωτεινής Φιλοσόφου, εξάντλησαν τα θεατρικά στοιχεία της υποκριτικής τέχνης.
Το κείμενο και η σκηνοθεσία φέρνει την υπόθεση στην εποχή μας με ένα έντεχνα απλό τρόπο, κάτω απο την έμπειρη σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Νικολαΐδη.
Είναι μια παράσταση που όλοι οι λάτρεις του σοβαρού καλού θεάτρου και όχι μόνο πρέπει να δουν στην ωραία αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης Αλεξάνδρεια.
Το κοινό της κατάμεστη αίθουσας καταχειροκρότησε την παράσταση και όλοι περίμεναν να συγχαρούν τον Γιάννη Νικολαΐδη και την Φωτεινή Φιλοσόφου.
Ολοι ήθελαν μια φωτογραφία με την πρωταγωνίστρια Φωτεινή Φιλοσόφου, οι εναγκαλισμοί και τα συγχαρητήρια πολλά και από επώνυμους του θεατρικού χώρου που έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την σπουδαία αυτή παράσταση.
Η παράσταση εκφράζει την οργή και την απελπισία της γυναίκας, που προέρχεται από την απόρριψη του συντρόφου της και την οδηγεί στην ήττα και στο χάος της τυφλής εκδίκησης, σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει επιστροφή.
Το έργο είναι μια σύγχρονη τραγωδία πάθους και πικρής διαπίστωσης, που οδηγεί στα ανθρώπινα αδιέξοδα των μοιραίων και θυελλωδών ερώτων.
Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (γαλλ. Marguerite Yourcenar) (8 Ιουνίου 1903 – 17 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια, μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του εικοστού αιώνα. Η σημασία της συνεισφοράς της στη λογοτεχνία αναγνωρίστηκε μέσα από πολυάριθμες διακρίσεις, με κυριότερη την αναγόρευσή της ως μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας το 1980. Σπούδασε και έζησε στην Ευρώπη μέχρι το 1942, οπότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ, στο νησί Μάουντ Ντέζερτ της πολιτείας Μέιν. Έζησε σχεδόν σαράντα χρόνια μαζί με τη σύντροφό της Γκρέις Φρικ. Το 1951 εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Αδριανού απομνημονεύματα», το οποίο συνέγραφε σχεδόν επί δέκα χρόνια. Το έργο αυτό γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς. Το βιβλίο έχει τη μορφή αποχαιρετιστήριου γράμματος από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό, στο διάδοχό του, Μάρκο Αυρήλιο και αποτελεί ένα μακρύ διαλογισμό πάνω στην ιδέα της εξουσίας, της αυτοκρατορίας, της διακυβέρνησης και του έρωτα. Ιδιαίτερα στενή ήταν η σχέση της Γιουρσενάρ με την Ελλάδα και η αγάπη της για τον Ελληνικό πολιτισμό. 
Επιμελήθηκε την ανθολογία ελληνικής ποίησης «Το στεφάνι και η λύρα» και εξέδωσε το δοκίμιο «Κριτική παρουσίαση του Κ. Π. Καβάφη». Ήταν φίλη της Ιωάννας Χατζηνικολή, η οποία εξέδωσε τα βιβλία της στα Ελληνικά. Η Ελλάδα ήταν ένας από τους αγαπημένος προορισμούς των αναρίθμητων ταξιδιών της.
Το 1980 η Γαλλική Ακαδημία έσπασε την παράδοση 345 ετών και δέχτηκε την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ ως την πρώτη γυναίκα ανάμεσα στους σαράντα «αθανάτους». Η Γιουρσενάρ ταξίδευε ακατάπαυστα σε όλο τον κόσμο σχεδόν μέχρι τον θάνατό της, σε ηλικία 84 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συγγραφέας: M.Yourcenar
Σκηνοθέτης: Γιάννης Νικολαΐδης
Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου

Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Τηλ: 210 8673655 Website: www.alexandriaculturefoundation.gr
Κάθε Τρίτη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 9.30 μμ


Φωτογραφίες ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΚΩΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου