Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μόσχα, βραδυά αρχαίου δράματος


 
  Μόσχα, 20 Νοεμβρίου 2016. Σε μια εξαιρετικά ζεστή και καλοπροαίρετη ατμόσφαιρα κύλησε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 στη Βιβλιοθήκη Ι.Σ. Τουργκένιεβ η ποιητικό-θεατρική βραδυά αρχαίου δράματος «Ο πόλεμος της Τροίας και η έναρξη της ευρωπαϊκής ιστορίας».
    Η βραδυά εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο ποιητικό-θεατρικών παρουσιάσεων«Σκεπτόμενη ανάγνωση» της σκηνοθέτιδος του Θεάτρου «Et cetera» Βαλέριας Ουστίνοβα, που περιλαμβάνουν σκηνική παρουσίαση-απαγγελία από διάφορους ηθοποιούς αποσπασμάτων λογοτεχνικών, θεατρικών κειμένων και. στη συνέχεια, συζήτηση με συμμετοχή καλλιτεχνών, επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων.
   Στη βραδυά της 17ης Νοεμβρίου απήγγειλαν-παρουσίασαν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκοσοριόβα, Αμαντού Μαμακάντοβ, Λίκα Νίφοντοβα, Άννα Τέρεχοβα, Μαρίνα Ντουμπκόβα,  Αλεξέι Όσιποβ, Τατιάνα Βλαντίμιροβα, Δώρα Γιαννίτση.   

Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-ΚΕΠ Δώρα Γιαννίτση προέβη σε σκηνική παρουσίαση αποσπασμάτων του ρόλου της Ανδρομάχης από τις «ΤΡΩΑΔΕΣ» τουΕυριπίδη. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογτεχνικής κληρονομιάς, έργο με έντονα ανιπολεμικά μηνύματα, διαχρονικό και επίκαιρο, ιδίως στην εποχή μας.   
Με το πέρας της σκηνικής απαγγελίας ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των εξής κάτωθι επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων:
-Σεργκέι Κλιάγκιν, διδάκτωρ φιλοσοφίας
-Σεργκέι Κονάγιεβ, διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης
-Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, δ/ντρια Κ.Ε.Π.
-Γιεκατερίνα Μπουχάρινα, διευθύντρια της Κλινικής «Vitalis».
Στη δική της παρέμβαση η Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στη φράση «...φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ΄ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας...» από το 40ο κεφάλαιο του «Επιταφίου του Περικλή» κατά Θουκυδίδου, που εκφωνήθηκε το χειμώνα του 431 π.Χ., στο τέλος του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, με σκοπό να τιμήσει τους πρώτους πεσόντες και να εξυψώσει το ηθικό των Αθηναίων. Η διάθεση του ρήτορα στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι να τονώσει τον πατριωτισμό και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των συμπολιτών του σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την πόλη τους. Έτσι, με την φράση φιλοκαλοῦμεν τέ γάρ μετ’ εὐτελείας…τονίζει την καλαισθησία που κυριαρχεί στη ζωή των Αθηναίων συνοδευόμενη όμως από μέτρο και απλότητα, όπως υποδεικνύεται από την φράση μετ’ ευτελείας. Περαιτέρω, με τη φράσηφιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας ο Περικλής θέλει να τονίσει ότι οι Αθηναίοι είναι καλλιεργημένοι και ασχολούνται με τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μαλθακοί, νωθροί και λιγότεροι αξιόμαχοι. Η φράση άνευ μαλακίας χρησιμοποιείται σκόπιμα από τον αγορητή του Επιταφίου. Ο Αθηναίος ρήτορας, έμμεσα απαντάει στην κακοπροαίρετη κριτική που είχαν δεχθεί οι συμπολίτες του από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες οδηγούν τους πολίτες στη μαλθακότητα και μειώνουν τον ανδρισμό τους.
Αναμφίβολα η απλότητα είναι συνδεδεμένη με πολλές πτυχές του δημιουργικού φάσματος των αρχαίων Ελλήνων, η οποία ταυτίζεται με το περιεχόμενο, την ουσία, την αλήθεια, την αρμονία. Σε αυτή τη φράση εντοπίζουμε, παράλληλα, την επιδίωξη του ανθρώπου για συνδυασμό αντιφατικών καταστάσεων στο μέγιστο βαθμό τους αρμονικά, για αρμονική ταύτιση αντιθέσεων, με στόχο την επίτευξη του βέλτιστου, του ενάρετου, όπου και εστιάζεται η πεμπτουσία της αρχαίας ελληνικής προσέγγισης του κόσμου.
          Επισημαίνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις τυ Κέντρου Ελληνικού Πολιτιαμού – Κ.Ε.Π. μαγνητοσκοποπούνται και αναρτώται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/
Για περισσότερες πληροφορίες  δύνασθε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809/10, καθώς και να αντλείτε ενημέρωση από το Δικτυότοπό μας www.hecucenter.ru 
Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από τη θεατρικό-λογοτεχνική βραδυά.
Με εκτίμηση Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου