Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ «LOMONOSOV»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ-ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΝΙΚΟ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 10 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
         Σε μία εξαιρετικά φιλική, ζεστή ατμόσφαιρα, σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας "Lomonosov" η πολυεπίπεδη ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, η οποία περιέλαβε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Η ιστορία της Ελλάδας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας "Lomonosov": αρχαιότητα, μεσαίωνας, νεότεροι, νεότατοι χρόνοι», εκθέσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η όλη εκδήλωση χαίρει της επίσημης αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα.  
To Συνέδριο, που στόχευσε να αναδείξει το συστηματικό ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο, που επί σειράς δεκαετιών διεξάγεται στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου «Lomonosov»,  κάλυψε ένα ευρύτατο ερευνητικό φάσμα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την ιστορία της τέχνης της Ελλάδας από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το μεσαίωνα, τους νεότερους και νεότατους χρόνους, ενώ σε αυτό παρουσιάσθησαν 17 ανακοινώσεις (αναλυτικό πρόγραμμα Συνεδρίου όρα κάτωθι), οι οποίες διαφώτισαν το φάσμα της  ελληνορωσικής σύμπραξης, που δρομολογείται με συνέπεια στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου «Lomonosov».
Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι πρόεδρος της Σχολής είναι ο διεθνούς εμβέλειας βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός Σεργκέι Πάβλοβιτς Κάρποβ, αναπληρώτρια κοσμήτορας η διακεκριμένη Ελληνίστρια Τατιάνα Βασίλιεβνα Νικίτινα (επόπτης-καθηγήτρια πλειάδας σύγχρονων ιστορικών, που ασχολούνται με τις νεοελληνικές σπουδές), ενώ στην ίδια Σχολή διδάσκει και η πολυγραφότατη ιστορικός των ελληνορωσικών σχέσεων Όλγα Εβγκιένεβνα Πετρούνινα
    Kατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτορας της Ιστορικής Σχολής, διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης Ιβάν Ιβάνοβιτς Τουτσκόβ, ο  πρόεδρος της Σχολής, ακαδημαϊκός Σεργκέι Πάβλοβιτς Κάρποβ, ο πρέσβυς της Ελλάδας στη ΜόσχαΑνδρέας Φρυγανάς, ο πρέσβυς της Σερβίας στη Μόσχα και ένθερμος Φιλέλληνας Σλαβένκο Τέρζιτς, ο οποίος προέβη και σε επιστημονική ανακοίνωση με θέμα  «Η Ρωσία και η σέρβο-ελληνικές σχέσεις το δεύτερο ήμισυ του 19ου αι.», ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη ΜόσχαΓιώργος Σταυρινού, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., απόφοιτος της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», διδάκτωρ ιστορίαςΔώρα Γιαννίτση.       

Kατά τη διάρκεια του Συνεδρίου επισημάνθηκε η ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας, που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...»       

Πέραν του Επιστημονικού γεγονότος, στον ίδιο χώρο αυθημερόν λειτούργησαν και πραγματοποιήθηκαν διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις, με στόχο την πολυεπίπεδη, πολύπλευρη ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, μεταξύ άλλων οι εξής εκθέσεις:
♦ Έκθεση φωτογραφίας  «Ελλάδα: στιγμές προσωπικής ευτυχίας», η οποία επίσημα εγκαινίασε, τον περασμένο Ιανουάριο, το Αφιερωματικό Έτος 2016 Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, κατά την οποία το κοινό έχει τη  δυνατότητα να γευθεί την απαράμιλλου φυσικού κάλλους και πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς μοναδικότητα της Ελλάδας. 
♦ Έκθεση φωτογραφίας  «’Αθως και Σολοβκί. Η Αθωνική Πολιτεία του Βορρά. Ενότητα χωρίς σύνορα», του φωτογράφου Β. Μπλιζνιούκ.
    ♦ Έκθεση «Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία», την οποία ευγενικά παραχωρεί το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και η επικεφαλής του, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ, Τατιάνα Τσόρναγια.
Οι εκθέσεις, που εγκαιάσθησαν στιςε 18 Νοεμβρίου 2016, θα λειτουργήσουν στους χώρους της Σχολής μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου τ.ε.   

 Με το πέρας του Συνεδρίου στην αίθουσα συναυλιών της Σχολής πραγματοποιήθηκε διάλεξη-συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητή-συμβούλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δρ Νίκου Ξανθούλη (μεταξύ άλλων, συνθέτη και της μουσικής της παράστασής μας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που με επιτυχία συνεχίζεται να παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη θεατρική χρονιά στο Θέατρο “Luna Theater” της Μόσχας), με θέμα «O ήχος της λύρας του Απόλλωνα. Θεωρία και πρακτική της αρχαίας ελληνικής μουσικής  ελληνικής μουσικής».
    Την ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ολοκλήρωσε Εορταστική Συναυλία από το Χορευτικό Συγκρότημα (επικεφαλής η Τατιάνα Τσόρναγια) και τη Χορωδία (επικεφαλής η Ινέσσα Εφραιμίδου) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. , που συνδυάσθηκε με τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 10ετίας του Χορευτικού μας Συγκροτήματος, με επικεφαλής επί σειράς ετών την Τατιάνα Τσόρναγια, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ. Παίροντας τη σκυτάλη από την πρώτη καθηγήτρια-επικεφαλής του Συγκροτήματός μας Έλενα Γκλαρ, η Τατιάνα Τσόρναγια με συστηματικές, συνεπείς και άοκνες προσπάθειες κατάφερε  το ρεπερτόριο του Χοορευτικού μας Συγκροτήματος να περιλαμβάνει πάνω από 95 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, με τακτικές εμφανίσεις σε διάφορες σκηνές, μεταξύ των οποίων η σκηνή του Μπολσόι και η σκηνή της περίφημης Αίθουσας με κολόνες αρχαιοελληνικού ρυθμού του Οίκου των Συνδικάτων της Ρωσίας. Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η συμβολή στην ανάπτυξη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος της εν Μόσχα αποσπασμένης εκπαιδευτικού την περίοδο 2009-2011Κωνσταντίας Τσονίδου-Καραμπατζάκη, ειδικευμένης στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. 
Δραττόμεθα της ευκαιρίας να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού για τη στήριξή της στην εξασφάλιση της αεροπορικής μετάβασης στη Μόσχα του Έλληνα συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, στη διοίκηση της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας "Lomonosov", σε όλους τους συμμετέχοντες στην ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ και στο κοινό, που την τίμησε με την παρουσία του, στους επικεφαλής και τα μέλη των Συγκροτημάτων μας.
Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτικό πρόγραμμα της ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ «LOMONOSOV»
Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από την ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, καθώς και παρατίθεται παραπομπή σε σχετική δημοσίευση στο Δικτυότοπο της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Lomonosov”  http://hist.msu.ru/about/gen_news/22921/
Με εκτίμηση Δρ Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου