Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μόσχα, Λέσχη Διαλόγου και Επικοινωνίας Μόνο Ελληνικά__20.11.2016_

Μόσχα, 28 Νοεμβρίου 2016. Και αυτή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 συνεχίστηκε με επιτυχία, σε φιλική και αβίαστη ατμόσφαιρα, η όγδοη συνεδρία της Ελληνικής Λέσχης Διαλόγου και Επικοινωνίας«Επικοινωνούμε Ελληνικά-Μόνο Ελληνικά», που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης παιδαγωγικής-πολιτισμολογικής δράσης μας, προϋποθέτει συναντήσεις, σε τακτική βάση, όπου σε άμεση, αβίαστη και φιλική ατμόσφαιρα οι συμμετέχοντες συζητούν διάφορα θέματα ενδιαφέροντός τους, τα οποία έχουν νωρίτερα επιλέξει και ορίσει. Τη συζήτηση συντονίζουν καθηγητές, σπουδαστές αλλά και φορείς της νεοελληνικής γλώσσας.
Αυτή τη φορά φιλοξενηθήκαμε στην καινούρια εστία ελληνικής εστίασης και πολιτισμού, στο ελληνικό γιράδικο των καλών μας φίλων Αλέκου και Γόρδιου Ηλιόπουλου  «GOKOS»(@g_o_k_o_s) επί της οδού: 19, Sushevskaya str., building 4 (metro station “Mendeleevskaya”). Εξαιρετικός ο εσωτερικός μινιμαλιστικός διάκοσμος, αμέσως παραπέμπει στον ελληνικό κόσμο, ο οποίος, σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση ελληνικής ραδιοφωνικής γραμμής, με εναλλασσόμενες ειδήσεις και μουσικά διαλείμματα, αλλά και το πετυχημένο παράθυρο με τα ελληνικά γράμματα στην επιφάνειά του, μας προσγειώνουν από την είσοδο ακόμη του μαγαζιού στα χρώματα, τον αέρα, τις γεύσεις της Ελλάδας.     
 Ευχάριστη συνάντηση με το Γόρδιο Ηλιόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε για το σκεπτικό και τον τρόπο δουλειάς του καταστήματός του, το μενού (επισυνάπτεται), την ονομασία«GOKOS» (από τις συλλαβές των ονομάτων των δύο αδερφών, του Γόρδιου-Gordei στη ρωσική και του Αλέκου), ενώ σύντομα κατευθύνθηκε να ασχοληθεί με τις υποθέσεις του καταστήματός του. Σύμφωνα με το Γόρδιο, στόχο των αδερφών Ηλιόπουλων αποτελούσε η δημιουργία ενός γιράδικου με το πιο νόστιμο σουβλάκι στη Μόσχα, σε συνδυασμό με μία ατμόσφαιρα, που να παραπέμπει στην Ελλάδα, όχι, όμως, αποκλειστικά στην αρχαιότητα.  
Πίσω από την μπάρα παρακολουθεί ο Έλληνας μάγειρας Λουκάς από τη Θεσσαλονίκη, η τυρόπιτα του οποίου δεν μάς άφησε ασυγκίνητους.   
    Στо πλαίσιо αυτών των συναντήσεων οι μαθητές της ελληνικής γλώσσας  έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε φιλική ατμόσφαιρα διάφορα θέματα που αφορούν το σύγχρονο βίо στην Ελλάδα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Χώρας μας, αλλά και να περάσουν μερικές ευχάριστες βραδιές, απολαμβάνοντας τσάι, καφέ και ελληνικά γλυκά με την παρέα παλαιών και καινούριων φίλων, Ελλήνων και Φιλελλήνων. Στόχο των συναντήσεων αποτελεί η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών, κυρίως του προφορικού τους λόγου, η διευκόλυνση της προφορικής επικοινωνίας, αλλά και η εμβάθυνση γνώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό.
Το θέμα της όγδοης συνάντησης της Λέσχης: «Ο χορός στη ζωή των Ελλήνων (με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10ετίας του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. – Τί γνωρίζουμε για το Πολυτεχνείο».
 
Συντονιστές της συζήτησης-επικοινωνίας αυτή τη φορά ο χορευτής του Χορευτικού μας Συγκροτήματος Ολέγκ Νικούλιν, ο δραστήριος φουστανελλάς μας, που αναφέρθηκε στα διάφορα είδη και τις ιδιομορφίες των ελληνικών παραδοσιακών χορών και η δ/ντρια του Κ.Ε.Π.Θεοδώρα Γιαννίτση, η οποία προέβη σε ανάλυση των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα την περίοδο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου (1949) έως και την κατάρρευση του καθεστώτος των συνταγματαρχών (1974) (επισυνάπτεται ιστορική επισκόπηση της εν λόγω περιόδου).   
Κανονίσαμε να ανανεώσουμε την επόμενη συνάντησή μας για την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου  2016, ώρα 18.00, με θέμα «Τα ελληνικά νησιά. Ποιά από αυτά γνωρίζουμε, ποιά ειναι τα αγαπημένα μας? Τί μπορούμε να διηγηθούμε για τα νησιά της Ελλάδας?».
Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να ευχαριστήσουμε τους φιλόξενους οικοδεσπότες, τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του γυράδικου «GOKOS» και τους  ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και οικογενειακή ευτυχία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή δύνασθε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση sve.martynova@gmail.com (αρμόδια η σπουδάστρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κα Σβετλάνα Μαρτίνοβα).
Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου