Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση, αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»

Μόσχα, 1 Νοεμβρίου 2016
 Αγαπητοί φίλοι,
    Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του "ΟΧΙ" στον ιταλικό φασισμό, της νικηφόρου προελάσεως του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) πραγματοποίησε, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, από κοινού με τον Οργανισμό Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία» μία πολυεπίπεδη εκδήλωση επιμορφωτικού-εορταστικού χαρακτήρα, αφιερωμένηστο έπος του '40ιδιαίτερο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή, χαρακτηριστικό παράδειγμα μέγιστης ανταπόκρισης ενός ολόκληρου λαού στα καλέσματα της συλλογικής ευθύνης

Της εορταστική μας βραδυάς προηγήθηκε προβολή της θρυλικής ελληνικής ταινίας «ΤΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ» (έτους παραγωγής 1953, στην ελληνική με υποτίτλους στην αγγλική και ρωσική, 93΄) σε σκηνοθεσία Γκρεγκ Τάλας με τους: Μαρία ΚωστήΝίκος ΦέρμαςΑντώνης Βούλγαρης. Την περίοδο της κατοχής μια ομάδα ορφανών παιδιών από τη Θεσσαλονίκη συγκροτούν μια ηρωική συμμορία, γνωστή ως Ξυπόλητο Τάγμα, που κλέβει τρόφιμα και φάρμακα από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα ελληνικού νεορεαλισμού. Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 1954.
   
Την εορταστική βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Βακάλη, η πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη ΜόσχαΔέσποινα Πούλου, o μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη ΜόσχαΔημήτριος Γιαλαμάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία» πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο  αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας, πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο 2004-2009Αντρέι Βντόβιν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας, πρέσβυς Αλεξάντρ Αλεξέγιεβ, Έλληνες και Φιλέλληνες.  

    Η Εορταστική βραδυά ξεκίνησε με ένα τροπάριο-ύμνο στην Παναγία από τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., που, όπως επεσήμανε στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, αν και ενδεχομένως παραξενεύει η αφόρμηση για έναρξη της Εθνικής μας Εορτής με έναν ύμνο προς τη Θεομήτορα, υφίσταται ωστόσο  άρρηκτη σχέση ανάμεσά τους, καθώς ο λαός μας έχει συνδυάσει τους αγώνες του με την μορφή της Πλατυτέρας των Ουρανών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες Εθνικές Εορτές του Έθνους μας έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της Παναγίας. Την 25η Μαρτίου τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και, σήμερα, την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου. Η γιορτή αυτή μετατέθηκε από την Εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες Ιταλούς, αρχικά, και, αργότερα, σε όλη τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης.
   Στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβυς Ανδρέας Φρυγανάς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η οποία εσήμανε την είσοδο της Ελλάδας στον ολέθριο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τόσα δεινά επέφερε στην ανθρωπότητα, ταυτόχρονα δε σηματοδότησε μία μοναδική εκδήλωση θάρρους, αυταπάρνησης, ομοψυχίας, σύμπνοιας, συσπείρωσης και για πάντα θα μεσουρανεί στις χρυσές σελίδες του ελληνιού Έθνους ως πυξίδα για τις επόμενες γενεές.
    Στο χαιρετισμό του ο Γκεόργκιι Μουράντοβ επεσήμανε την επικαιρότητα του ελληνικού «ΟΧΙ» του 1940 σήμερα, όταν στην ευρωπαϊκή γειτονιά εκδηλώνονται φαινόμενα εφαρμογής κυρώσεων, εξαναγκασμού, όξυνσης στις σχέσεις κρατών και λαών, επιβολής και λατρείας συμβόλων του φασισμού και του ναζσμού, παραχάραξης της ιστορίας. Παράλληλα, κυρίως από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη του σήμερα ακούγεται ένα νέο «ΟΧΙ» στην καταστροφική πολιτική εφαρμογής κυρώσεων, που επιβάλλονται από ετερόκλητες δυνάμεις, και υποδαυλίζουν τις σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας, προόδου και ανάπτυξης.

     Η εκδήλωση αποτελείτο από αφηγηματικό σκέλος για τα σημαντικότερα γεγονότα του Αλβανικού Μετώπου, το ηρωικό «ΟΧΙ» του Έλληνα πρωθυπουργού, δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, που είχε συνδέχει το όνομά του με ένα κατάπτυστο «όχι» προς κάθε τι το δημοκρατικό, και ξαφνικά γινόταν ο άνθρωπος, που είχε πει το ένδοξο «΄Όχι» στους Ιταλούς φασίστες, το ρόλο της γυναίκας στην Αλβανία και δη της Ηπειρώτισσας, την πρoσφορά της τέχνης, στρατευμένης στον Αγώνα, στον τρόπο που εμψυχώνει και εμψυχώνεται από τα γεγονότα του πολέμου, στις ηρωίδες της Αντίστασης, σύμβολα αξιοπρέπειας, συνέπειας, αυταπάρνησης, ηωισμού, αυτοθυσίας, πραγματικής αρετής, που εναλλάσσονταν και εμπλουτίζονταν από καλλιτεχνικό προγραμμα και αναγνώσματα κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας από τους σπουδαστές του Κ.Ε.Π. Όλγα Μίσινα και Γιάννα Σμιλιόβα, αλλά και τους εν Μόσχα αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Έλληνες εκπαιδευτικούς Γεωργία Παπαδοπούλου και Πέτρο Καλογερόπουλο.

     Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσε η προβολή του πρώτου στα ελληνικά χρονικά κινούμενου σχεδίου του γνωστού Έλληνα σκιτσογράφου Σταμάτη Πολενάκη με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται». Ο Ντούτσε αφηγείται στην Ιστορία τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα, όπως εμφανίζεται στην οθόνη, τον διαψεύδει. Ο Πολενάκης έφτιαξε τα σκίτσα το 1942, τα δε γυρίσματα έγιναν το 1945. 
    Ομόρφυνε την Εορτή μας η σκηνική παρουσία των μαθητών του σχολείου μέσης εκπαίδευσης «ΟΛΥΜΠΟΣ» - № 551, σχολείο με έμφαση στην ελληνική παιδεία, οι οποίοι, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της Ελληνίστριας Μαρίας Βαλέτινα, παρουσίασαν ένα συγκινητικό πρόγραμμα, που άγγιξε τις καρδιές των θεατών. Η εορταστική βραδυά εμπλουτίστηκε και από συμμετοχή των μαθητών του Τμήματος Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας Βασίλη Μουλγκάκοβ και Κωνσταντίνου Μπεσπάλοβ-Γιαννίτση με αρμόδια καθηγήτρια την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Γεωργία Παπαδοπούλου, αλλά και από καλλιτεχικό πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η καΤατιάνα Τσόρναγια), με χορούς από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και από τηΧορωδία του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός, μουσικός καΙνέσσα Εφραιμίδου), που απέσπασαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού.
   
     Ιδιαίτερη συνασθηματική φόρτιση στη βραδυά προσέδωσε η παρουσίαση θεατρικής ερμηνείας αποσπασμάτων από το αθάνατο έργο της εξαίρετης Ελληνίδας ποιήτριας Ρίτας Μπούμη-Παππά «1000 σκοτωμένα κορίτσια» από τις ηθοποιούς του Θεατρικού Eργαστηρίουτου Κ.Ε.Π. Ιρίνα ΌσιποβαΣβετλάνα Γκοροντέτσκι και Μαργαρίτα Μπέσοβα, με καλλιτεχνικό διευθυντή το εξαιρετικό Φιλέλληνα σκηνοθέτη Γκεόργκιι Τσερβίνσκι, αφιερωμένο στις ηρωίδες της Αντίστασης. Επρόκειτο για καθημερινές Ελληνίδες, νοικοκυρές, μητέρες, μαθήτριες, οι οποίες, εμψυχωμένες από τη φωνή και το παράδειγμα των προγόνων τους, από την ψυχική δύναμη που αντλεί από την παιδεία και τα γονίδιά τους, δεν μπόρεσαν να παραμείνουν αμέτοχες και προέταξαν τα τρυφερά στήθη τους στον κατακτητή, αψηφώντας δεσμεύσεις (οικογένεια, συγγενείς κ.α.), και τα ονόματά τους για πάντα εντάχθησαν στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, πυξίδα για όλους εμάς σήμερα.     

     Κατά τη διάρκεια της Εορταστικής μας Εκδήλωσης το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τις δημιουργίες της ζωγράφου Ξένιας Γιαροβάγια στο πλαίσιο της ατομικής της έκθεσης «Στις ελληνικές ακτές», που πραγματοποιείται την περίοδο 20-30/10/2016 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις τουν Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας. Ειδικά για την Εθνική μας Επέτειο η καλλιτέχνης εξέθεσε πρόσφατη δημιουργία της με τον τίτλο «ΟΧΙ». Μιλώντας με απαστράπτοντα μάτια για τη βαθειά και ειλικρινή αγάπη της για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, η Ξένια Γιαροβάγια, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Κ.Ε.Π., μάς δώρισε τη δημιουργία της «Ναός 12 Αποστόλων», σύμβολο της πνευματικής συγγένειας των δύο ομόδοξων λαών μας.

      Η εκδήλωση, που συνοδεύθηκε και από έκθεση φωτογραφίας στον προθάλαμο της αίθουσας τελετών του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ενθουσιώδη και θερμή ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από τους παρευρισκομένους, τους οποίους διακατείχαν συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης.
    Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συμμετείχαν στην εορταστική βραδυά, καθώς και σε όσους μας τίμησαν με την προσέλευσή τους.
Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου