Κυριακή 15 Μαΐου 2016

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛΑΚΙ ΚΕΛΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το 1ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης μουσικής πραγματοποιήθηκε το 2014 μετά από πρόταση του συγκροτήματος IERNIS και της τραγουδίστριάς τους Χρυσούλας Κεχαγιόγλου «για τους ανθρώπους που είναι λάτρεις της Κέλτικης μουσικής». Έλαβε μέρος στο 1002 Νύχτες, και συμμετείχαν οι Iernis και η Λαμπρινή Γιώτη με τον Γιώργο Τσιμπουξή.

Φέτος μετά από δύο χρόνια πραγματοποιείται το 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης μουσικής και πάλι στο 1002 Νύχτες, αυτή τη φορά με περισσότερα συγκροτήματα: Συμμετέχουν οι IernisNorianaSòlastas και οι TreesCelts Medieval, που έρχονται από το Βόλο. Συνολικά αυτά είναι τα συγκροτήματα που ασχολούνται με την Κελτική μουσική στην Ελλάδα, μαζί με τους Tir Fada από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, λόγω απόστασης.
_______________________

1002 Νύχτες, Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή (http://www.1002nyxtes.gr/)

Ώρα έναρξης: 20:00

Eίσοδος €5

Πληροφορίες - Κρατήσεις στο τηλ: 2103317293
_______________________

Πληροφορίες για τα συγκροτήματα:

Iernis (Αθήνα)

Το μουσικό συγκρότημα "Iernis" δημιουργείται στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '90 απο μια ομάδα ατόμων με γνώσεις και αγάπη για τη μουσική κουλτούρα των λαών εκείνων που αποκαλούνται Κέλτες. Έχουν δημιουργήσει έναν ηχόκοσμο με σκοπούς και τραγούδια απο την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Βρετάνη, καθως και Αμερικάνικα τραγούδια όπου είναι φανερή η έντονη Κέλτικη επιρροή. Ο πυρήνας του σχήματος αποτελείται από τους Γιώργο Γαλιάτσο, Μανώλη Γαλιάτσο και Κώστα Ξυδάκη. Κατά καιρούς συνεργάστηκαν και με άλλους μουσικούς, όπως τους Jack Rogers, Πάνο Γκαϊταζη και Scott Mavroudis. Η παρούσα σύνθεση του συγκροτήματος Iernis περιλαμβάνει τα μελη:

Γιώργος Γαλιάτσος - κιθάρα, ιρλανδέζικο μπουζούκι, τραγούδι
Μανώλης Γαλιάτσος - ιρλανδέζικο μπουζούκι, μαντολίνο, banjo
Κώστας Ξυδάκης - μαντολίνο, ξύλινο φλάουτο, tin whistles, dulcimer
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου - φωνή, κουτάλια
Ρεγγίνα Σοφού - βιολί
Ηλίας Πατρινός - bodhrán

Τον Ιούνιο του 2012 οι Μανώλης και Γιώργος Γαλιάτσος έπαιξαν ως προσκεκλημένοι του Andy Irvine, στις συναυλίες-αφιέρωμα για τα 70στά γενέθλιά του στο Vicar Street του Δουβλίνου.

Το ρεπερτόριο των IERNIS αποτελείται απο χορευτικούς σκοπούς, Reels, Jigs, Hornpipes, τραγουδια απο τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Επίσης πειραματίζονται με τα κοινά σημεία της Ελληνικής και Ιρλανδέζικης παράδοσης και επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πάντρεμα των δύο μουσικών ιδιωμάτων. Με το σκεπτικό αυτό και με εφόδιο τη μακρόχρονη πείρα τους, οι Iernis μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις "Music Corner", με τίτλο "Beyond A Far-Off Shore", η οποία περιλαμβάνει 8 τραγούδια και 7 σκοπούς σε διασκευή Iernis.

https://www.reverbnation.com/iernis
http://www.enikos.gr/society/273946,Iernis-Anixneyontas-thn-keltikh-kai-irlandezikh-paradosh.html
_______

Noriana (Αθηνα)

Οι Noriana είναι ένα νεοσύστατο τετραμελές σχήμα που αγαπάει την παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας και συνέλλεξε κάποιες από τις ομορφότερες μελωδίες και τραγούδια της, εντάσσοντας στον ήχο τους το λαούτο στη θέση της κιθάρας και το νταούλι στη θέση του bodhrán.

Ειρήνη Τριανταφυλλίδη - τραγούδι και λαούτο
Ειρήνη Συσκάκη - βιολί
Ελευθερία Πολογεώργη - φλάουτο
Νατάσα Παυλάτου - κρουστά

Το όνομα του σχήματος αναφέρεται στην ηρωίδα ενός ιρλανδικού παραμύθιού, την πρώτη κόρη της Μητέρας Φύσης.

https://www.youtube.com/channel/UCfcZYODvEFbwf0ElAzyzPcg
http://www.noriana.com/
_______

Sòlastas (Αθηνα)

Οι Sòlastas παίζουν world music: κυρίως άγνωστα τραγούδια στην Αγγλική και Γαελική γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς απο τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλλάχια Όρη, την γυναικεία παράδοση του Χερατ (Καμπούλ), Αφγανιστάν, Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, Ιταλίας και Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.

Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατόν λιγότερα όργανα, και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων.

Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα "Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project" μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς & live με ηλεκτρο-ακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές που ήδη έπαιζαν. Το 2015 προστέθηκε στην ομάδα ο κοντραμπασίστας Αντώνης Τζίκας.

Η Λαμπρινή Γιώτη (Labrini Gioti), ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ξεκίνησε να μελετάει Ιρλανδική μουσική (τραγούδια και σκοπους) το 1993. Το 1996 έγινε μέλος του Ελληνο-Ιρλανδικού Συνδέσμου (Greek-Irish Society) όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά μαζί με τους πρώην Keltoi, νυν Iernis. Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), oπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των Γαελικων τραγουδιών, xωρίς συνοδεία, της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht)

Λαμπρινη Γιώτη - πιάνο,φωνή, ερευνα ρεπερτοριου
Γιωργος Τσιμπουξής - τρίχορδο μπουζουκι, κλασσική κιθάρα, Πορτογαλική μαντολα
Αντώνης Πανταζής- Αμερικανικο μαντολίνο, Πορτογαλικό αντουφε
Αντώνης Τζίκας- κοντραμπάσο

http://grekamag.gr/33329/
https://soundcloud.com/labri-giotto/sets/15-5-15-the-mosaic-of-world

_______

TreesCelts Medieval (Βόλος)

Οι «TreesCelts» είναι ένα τριμελές συγκρότημα που παίζει μεσαιωνική και κέλτικη μουσική.

Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι Ιωάννης Κουλιανός, Γιώργος Δάκας και Μαριάννα Μικρουλέα φίλοι που ασχολούνται με τη μουσική από την εφηβεία τους.
Το ενδιαφέρον τους για την κέλτικη και μεσαιωνική μουσική κουλτούρα προέκυψε μέσα από την μελέτη και τον πειραματισμό με διάφορα είδη μουσικής σε συνδυασμό με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Χρησιμοποιούν ιρλανδικό μπουζούκι, σεφτελί, ταμπουρά, γκαίντα-πίπιζα, άρπα, φλογέρες και ποικίλα κρουστά, σε σκοπούς από την Ιρλανδία, τη μεσαιωνική Γαλλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η ενορχήστρωση των κομματιών βασίζεται στη μουσική τους ευαισθησία, η οποία φέρει επιρροές από τα μουσικά τους ακούσματα, κρατώντας τις παραδοσιακές φόρμες και τη παραμυθένια ατμόσφαιρα της εποχής.

_______

Tir Fada (Θεσσαλονίκη)

Οι Tir Fada είναι ένα μουσικό σχήμα με βάση τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε ορμώμενο από την αγάπη του για την κελτική μουσική παράδοση, λαμβάνοντας υπ' όψιν όμως και τις καταβολές των μελών του.

Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στο 3ο Φεστιβάλ Χουδετσίου 2012, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος του Ρος Ντέιλι.
Έκτοτε, συνεχίζει την παρουσία του σε μουσικές σκηνές, έχοντας στο ρεπερτόριό του σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία και τη Σκωτία, στην αγγλική αλλά και στην κέλτικη γλώσσα. Επίσης, στο πρόγραμμά τους ακούγονται και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των μελών του.

τραγούδι, ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
ακουστική κιθάρα, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ιρλανδέζικες φλογέρες, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ
βιολόλυρα-μαντολίνο, ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ
κοντραμπάσο, ΠΑΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ιρλανδικό μπουζούκι-ακουστική κιθάρα, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΗΠΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.youtube.com/channel/UCDVLaZpR93t8IJnKJCpCgtA
http://www.socialistas.gr/?p=9984


https://www.facebook.com/events/1065833520129364/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου