Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

"ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο."


Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια  από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών . 
Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος τιμητική θέση έχει ο Πειραιάς, ενώ εμπλουτίζεται από  πολύτιμα και σπάνια  αντικείμενα που δάνεισε για αυτό το σκοπό η Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων και προέρχονται από το ναυάγιο του 17ου αιώνα της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30.
Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
«ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. 
Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο»
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών . Την επιμέλειά της έχουν η Δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση αυτής που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ΟΛΚΑΣ . Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής.» (www.olkas.net) .
O τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το εμπορικό πλοίο των βυζαντινών χρόνων, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους και προϊόντα, καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός και εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Μέσα από ναυτικούς χάρτες (πορτολάνους), χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών, αλλά και τα σημαντικότερα λιμάνια –σταθμούς στις ρότες των μεσαιωνικών πλοίων.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο όπου «έριξε άγκυρα» σε κάθε πόλη-λιμάνι του νησιού, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Πάφο και την Αγία Νάπα, με αναφορές και στα κατεχόμενα λιμάνια.
Από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στην πόλη λιμάνι του Πειραιά, ξεκινά το ταξίδι της η «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι της 30 Δεκεμβρίου 2016.
Από τα μέσα του καλοκαιριού και παράλληλα με την έκθεση, θα προβάλλεται ομώνυμο ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 1 ώρας, το οποίο αποτελεί και αυτό παραγωγή του ΕΚΒΜΜ.
Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος τιμητική θέση έχει ο Πειραιάς, ενώ εμπλουτίζεται από πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα που δάνεισε για αυτό το σκοπό η Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων και προέρχονται από το ναυάγιο του 17ου αιώνα της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”.
 Μοναδικά ευρήματα από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”
Για την συγκεκριμένη έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων δάνεισε μοναδικά ευρήματα από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse ”, που βυθίστηκε το 1669 έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης και καθόρισε την πορεία του Κρητικού Πολέμου, ο οποίος με την λήξη του σφράγισε το τέλος της ενετικής θαλασσοκρατορίας στην Μεσόγειο.
Ένα τέλεια διατηρημένο δερμάτινο παπούτσι από το προσωπικό του πλοίου, τμήμα ξύλινης χτένας, σκεύη που φέρουν το οικόσημο Duc de Navaille καθώς και ένας ξύλινος διπλός μακαράς από το πλοίο, είναι μερικά από πολύτιμα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στο κοινό .
Το ναυάγιο του πλοίου “La Therese” είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) αλλά και της ναυπηγικής του 17ου αιώνα.
Η παρουσίαση των αντικείμενων από το σπουδαίο αυτό ναυάγιο έγινε δυνατή χάριν της φροντίδας της κας Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της ΕΕΑ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου έως 30 Δεκεμβρίου 2016
Εγκαίνια έκθεσης: 25 Μαΐου, ώρα 19:30
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Σάββατο: 09:00 – 14:00,
Δευτέρα, Κυριακή και επίσημες αργίες: κλειστά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οργάνωση:
Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος
Επιμέλεια & συντονισμός:
Ιωάννα Μπερμπίλη
Ομάδα Εργασίας:
Πηνελόπη Βουγιουκλάκη
Κάτια Κρανιώτου
Κλεοπάτρα Ρηγάκη
Γεωργία Μιαούλη
Κώστας Χατζηδάκης
Αναρτήσεις : NAIL 2 NAIL
Μεταφορά και ασφάλιση έργων:
Orphee Beinoglou International Forwarders S.A

-- 
ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
185 37 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ: 2104516264, 4516822, FAX: 2104512277
E-mail: info@hmmuseum.grhellenicmaritimemuseum@gmail.com
www.hmmuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου