Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ελλάδα και Ισραήλ ισχυρή συμμαχία – «Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βασίζεται σε εμάς»

kotzias2
Ενώ το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, στο Ισραήλ ο Νίκος Κοτζιάς ενισχύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, μια συμμαχία που αναδεικνύει τις δύο χώρες σε κυρίαρχη ηγέτιδα δύναμη – συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο.
«Πιστεύω ότι δεν έχουμε μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό μέλλον προς το συμφέρον των λαών μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν (Reuven Rivlin).
Ο Νίκος Κοτζιάς. ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και έγινε δεκτός την Τρίτη από τον κ. Ρίβλιν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα καλά λόγια που άκουσε από τον Ισραηλινό πρόεδρο για την Ελλάδα, καθώς και για τη συζήτηση που είχε μαζί του.
«Είμαστε δύο λαοί» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «που ζουν μαζί σε αυτό το μέρος του κόσμου, εδώ και πολλά χιλιάδες χρόνια. Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βασίζεται στους δικούς μας πολιτισμούς, στη δική μας ιστορία και τις παραδόσεις μας, μόνο που πολλές φορές αυτό το ξεχνάμε» επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό μέλλον προς το συμφέρον των λαών μας».
Ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ρίβλιν αναχώρησε για τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ρ.ΡΙΒΛΙΝ : «Κύριε Υπουργέ, ο ισραηλινός λαός είδε τι συνέβη στην Ελλάδα και συμπάσχει με τον πόνο σας. Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες τη δύναμη της δημοκρατικής φωνής. Ο πραγματικός κυρίαρχος κάθε χώρας είναι ο λαός και ο λαός σας έκανε την φωνή του να ακουστεί. Γνωρίζουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα βρεθεί κάποια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Κατά τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ μας έχουν ενδυναμωθεί. Θυμόμαστε πολύ καλά, όλος ο ισραηλινός λαός, τη βοήθεια που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του όρους Καρμέλ.
Αντιλαμβανόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ ότι ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας επηρεάζει τους λαούς όλου του κόσμου, πόσο μάλλον όταν οι χώρες γειτνιάζουν. Αυτό αληθεύει όταν μιλάμε για οικονομία, περιβάλλον και απειλές από το φονταμενταλισμό. Όλη η ανθρωπότητα μοιράζεται ένα κοινό μέλλον και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να προσπαθήσουμε να το διαμορφώσουμε μαζί. Αυτό είναι το καθήκον μας και η ευθύνη μας προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ»
N. KOTZIAΣ: «Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Πρόεδρο Rivlin που με δέχτηκε σήμερα εδώ.
Είμαστε δύο λαοί που ζουν μαζί σε αυτό το μέρος του κόσμου εδώ και πολλά χιλιάδες χρόνια. Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βασίζεται στους δικούς μας πολιτισμούς, στη δική μας ιστορία και τις παραδόσεις μας, μόνο που πολλές φορές αυτό το ξεχνάμε.
Και πιστεύω ότι δεν έχουμε μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό μέλλον προς το συμφέρον των λαών μας».
Σας ευχαριστώ που μας δεχτήκατε εδώ. Είναι χαρά μου που σας άκουσα. Σας ευχαριστώ για όλα τα καλά λόγια που είπατε για μένα, για τον λαό μου, για τη χώρα μου. Σας είμαι ευγνώμων. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Πηγή: tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου